Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Σπύρος Καλογήρου. Ο αδίστακτος του ελληνικού σινεμά ήταν ένας ρομαντικός άνθρωπος, που έγραφε στίχους στη γυναίκα της ζωής του Ευαγγελία Σαμιωτάκη...

αρχείο λήψηςΟ Σπύρος Καλογήρου είναι ο ηθοποιός που ταυτίστηκε τόσο με τους ρόλους του «κακού» που ενσάρκωνε στις κινηματογραφικές ταινίες, ώστε όπως έλεγε ο ίδιος, τα παιδιά της γειτονιάς του τον φοβόντουσαν. 





Το κοινό, με το που ακούει το όνομά του, σκέφτεται τη θρυλική ατάκα, «είναι πολλά τα λεφτά Άρη», από την ταινία «Λόλα» με τη Τζένη Καρέζη και φέρνει στο νου του το δυνατό και άγαρμπο «μπου χα χα» γέλιο του, στην ταινία «Φουρτουνάκηδες και Βροντάκηδες» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. «Φουρτουνάκηδες και Βροντάκηδες» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη Ο Καλογήρου εμφανίστηκε σε περισσότερες από 80 ταινίες και αμέτρητες θεατρικές παραστάσεις, όπου ερμήνευσε μεγάλους κλασικούς ρόλους.

Η ενασχόληση με την υποκριτική του προέκυψε μετά από προτροπή ενός σκηνοθέτη του ραδιοφωνικού σταθμού των ενόπλων δυνάμεων, που τον άκουσε να διαβάζει κάποιους στίχους που είχε γράψει. Όταν του είπε να πάει να γραφτεί σε μια σχολή υποκριτικής, ο Καλογήρου του απάντησε «άσε με ήσυχο. Έχω τη δουλειά μου, βγάζω το μεροκάματό μου». Ο ηθοποιός εννοούσε τη δουλειά στο φωτογραφείο που διατηρούσε με τον αδελφό του, το οποίο τους εξασφάλιζε ικανοποιητικά κέρδη. Ο σκηνοθέτης επέμεινε και όπως είχε αναφέρει ο ίδιος ο Καλογήρου σε συνέντευξή του, τον πήρε από το χέρι και τον πήγε στη σχολή του Ελληνικού Ωδείου. Εκεί, έκτος από τα εφόδια που πήρε για τη μετέπειτα καριέρα του, είχε την τύχη να γνωρίσει και τη γυναίκα της ζωής του, την Ευαγγελία Σαμιωτάκη.


Ένας ευτυχισμένος γάμος    

Οι δυο ηθοποιοί αν και είχαν αρκετά χρόνια διαφορά (ο Καλογήρου ήταν 30 και η Σαμιωτάκη 18) συνέχισαν τη γνωριμία τους και λίγο καιρό μετά, παντρεύτηκαν. «Τον ερωτεύτηκα αμέσως», έχει πει σε συνέντευξή της η Σαμιωτάκη, ενώ ο Καλογήρου συνήθιζε να της εκφράζει τα συναισθήματα του μέσα από τους στίχους του: «Ήταν του Μάη δειλινό σαν πέρασε βουβή, Καμαρωτή, πανέμορφη ψιλή σαν μια τουλίπα, Κι ενώ η φύσις έπαιρνε το χρώμα το μαβί, Μ’ αρέσεις της εφώναξα, πρόλαβα και της είπα». Είναι μια στροφή από τα πρώτα ποιήματα του ηθοποιού για την αγαπημένη του.... 

Το ζευγάρι έμεινε μαζί, ευτυχισμένο για περισσότερα από 50 χρόνια


Το ζευγάρι έμεινε μαζί για περισσότερα από 50 χρόνια. Απέκτησαν ένα γιο, που τους χάρισε με τη σειρά του μια εγγονή, τη μικρή Βαγγελίτσα. Σε συνεντεύξεις τους και οι δυο ηθοποιοί δήλωναν αιώνια ερωτευμένοι και έλεγαν ότι ζούσαν μια πολύ ευτυχισμένη ζωή. Η Ευαγγελία Σαμιωτακη μάλιστα συνήθιζε να αυτορποσδιορίζεται ως η μεγαλύτερη θαυμάστρια του συζύγου της. 

Στο θέατρο δεν είχαν πολλές συνεργασίες, καθώς εκείνη ήταν στο Εθνικό θέατρο, ενώ ο Καλογήρου ασχολήθηκε με το ελεύθερο θέατρο. Μετά το ’80 έκαναν δικό τους θίασο, ανέβασαν πολλές παραστάσεις και πραγματοποίησαν περιοδείες. Δεν χώρισαν ποτέ, παρά μόνο όταν ο Σπύρος Καλογήρου έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 2009, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο Τζάνειο νοσοκομείο. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε αποσυρθεί από το χώρο του θεάματος και περνούσε τις περισσότερες ημέρες του στο εξοχικό του, φυσικά, μαζί με τη σύζυγο του.

Ο ηθοποιός γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1922 και μεγάλωσε στην Κυψέλη με τη φροντίδα της «ηρωίδας» όπως την αποκαλούσε ο ίδιος, μητέρας του. Μετά το δημοτικό τελείωσε τη Σεβαστουπούλειο Εργατική Σχολή, όπου γράφτηκε για το φαγητό που προσέφεραν στους σπουδαστές μιας και η οικογένειά του ήταν πολύ φτωχή. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής είχε υιοθετήσει την τακτική «να τα πουλάς και να τα αγοράζεις όλα. Να τον ξεγελάσεις, να τον κλέψεις, να τον φέρεις βόλτα τον Γερμανό». 

Ο ίδιος υποστήριζε ότι υπήρξε σαλταδόρος, μαυραγορίτης, έμπορος λαθραίων τσιγάρων και λωποδύτης, χωρίς ποτέ κανείς να μάθει πού τελείωνε η φαντασία και πού άρχιζε η αλήθεια, σε αυτά που έλεγε. Στον κινηματογράφο πάντως, όταν έκανε αντίστοιχους ρόλους, ήταν πολύ πειστικός.... 



Κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK και απόκτησε πρόσβαση στη καλύτερη ενημέρωση!


Πηγή: mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου