Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Politico: Αυτοί οι 12 άνθρωποι κατέστρεψαν την Ελλάδα

Η ιστοσελίδα Politico έψαξε και βρήκε τους 12 από τους βασικούς "ενόχους" του διαρκούς ελληνικού δράματος.











Κωνσταντίνος και Γιώργος Μαυρομιχάλης
Όταν ο ελληνικής καταγωγής Ιωάννης Καποδίστριας διορίστηκε πρώτος κυβερνήτης της ανεξάρτητης Ελλάδας, το 1827, δεν είχε καταλάβει πως η θέση του θα ήταν πιο δύσκολη σε σχέση με την προηγούμενη θέση που είχε αναλάβει (ΥΠΕΞ της Ρωσίας). Συνηθισμένος να εργάζεται στη διπλωματική σκηνή, σύντομα διαπίστωσε πως το όραμά του για ένα σύγχρονο ελληνικό κράτος δεν το συμμερίζονταν όλοι – ειδικά η ελίτ της επαρχίας. Το 1831 δέχθηκε το δολοφονικό χτύπημα από τον Κωνσταντή και τον Γιώργο Μαυρομιχάλη. Η δολοφονία του ήταν μια πράξη εκδίκησης από τη στιγμή που ο Καποδίστριας είχε φυλακίσει τον πολέμαρχο Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Στη συνέχεια, η Ελλάδα βυθίστηκε στο χάος με αποτέλεσμα οι ξένες δυνάμεις να επιβάλουν ξένη βασιλεία υπό τον νεαρό τότε πρίγκιπα της Βαυαρίας Όθωνα. Αυτή ήταν η πρώτη γεύση γερμανικής κατοχής.

Ουίνστον Τσόρτσιλ
Reg Speller via Getty Images
Το 1944 ο ΕΛΑΣ κατάφερε να δει τους Γερμανούς να αποχωρούν από την Ελλάδα, έπειτα από τριάμισι χρόνια βάναυσης κατοχής. Εν αγνοία τους, ο ΟυίνστονΤσόρτσιλ και ο Ιωσήφ Στάλιν διαμοίρασαν κρυφά τα ιμάτια της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Έτσι, η Ελλάδα πέρασε στη σφαίρα επιρροής της Μ. Βρετανίας. Οι κομμουνιστές ηγέτες φέρουν, με τη σειρά τους, μέρος της ευθύνης, ενώ την ίδια στιγμή ο Τσόρτσιλ αποκατέστησε την αντιλαϊκή μοναρχία στην Ελλάδα, απέκλεισε τους πρώην κομμουνιστές αντάρτες από τον νέο ελληνικό στρατό και έσπρωξε την Ελλάδα στον καταστροφικό δρόμο προς τον εμφύλιο πόλεμο.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος
Milos Bicanski via Getty Images
Η Ελλάδα απέκτησε κοινοβουλευτική δημοκρατία το 1974, κάτι που σημαίνει ότι ο τέως βασιλιάς δεν είχε πλέον ρόλο στην πολιτική ή δημόσια ζωή. Γεγονός που έγινε καθολικά δεκτό με ανακούφιση. Σε ηλικία 23 ετών βρέθηκε στον θρόνο και προκάλεσε αρκετή ζημιά στην Ελλάδα από το 1964 έως το 1967. Ήρθε σε διαμάχη με τον Γεώργιο Παπανδρέου, με τον τελευταίο να παραιτείται από την κεντρώα κυβέρνηση. Ο Κωνσταντίνος θέλησε να δημιουργήσει μια νέα κυβέρνηση αποστατών που οδήγησε σε συνταγματική κρίση και πολιτική αστάθεια, που με τη σειρά τους οδήγησαν στη χούντα του 1967.
Γιώργος Παπαδόπουλος
Keystone via Getty Images
Η αδύναμη ελληνική δημοκρατία δέχθηκε το καίριο πλήγμα το 1967 με την επιβολή στρατιωτικού νόμου από μεσαίους αξιωματικούς του ελληνικού στρατού, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Γιώργο Παπαδόπουλο. Ακολούθησαν επτά χρόνια δικτατορίας, στη διάρκεια της οποίας ο Παπαδόπουλος καθαιρέθηκε με πραξικόπημα από σκληροπυρηνικούς στρατιωτικούς. Ο Παπαδόπουλος, που πέθανε στη φυλακή, συνήθισε να παρομοιάζει τον εαυτό του με γιατρό που προσπαθεί να θεραπεύσει τον άρρωστο ασθενή (Ελλάδα). Κάτι που ακούστηκε ξανά κατά την περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου