Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Κύπρος: Το εργατικό κόστος πέφτει, πλην όμως νέες θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται

Το εργατικό κόστος πέφτει, πλην όμως νέες θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνταιΛευκωσία: Αγορά εργασίας με ελάχιστες κενές θέσεις και χαμηλό εργατικό κόστος είναι η κυπριακή. Σύμφωνα με την Eurostat, η χώρα μας καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά κενών θέσεων στην Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο του έτους. 





Τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας επισημαίνουν ότι η αγορά εργασίας έχει πληγεί ιδιαίτερα στις μνημονιακές χώρες εξαιτίας κυρίως των σκληρών μέτρων που τους έχουν επιβληθεί.   Ως εκ τούτου, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία σημειώνουν τα χαμηλότερα ποσοστά κενών θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Όσον αφορά στην Κύπρο, η Eurostat επισημαίνει ότι το ποσοστό κενών θέσεων εργασίας ανήλθε το πρώτο τρίμηνο του 2015 μόλις στο 1,1%.   Το ποσοστό αυτό ήταν χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. 

Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2014, το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας στην Κύπρο παρέμεινε στα ίδια επίπεδα. Στην Ελλάδα, το ποσοστό κενών θέσεων εργασίας το πρώτο τρίμηνο του 2015 ήταν μόλις 0,9% και δεν διαφοροποιήθηκε καθόλου από το πρώτο τρίμηνο του 2014.  

 Όσον αφορά στην Ευρώπη, η Eurostat σημειώνει ότι το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας παρουσιάζει αύξηση το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρσι καθώς ήταν στο 1,7% ενώ στο 1,7% βρίσκεται το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωζώνη.   Πρωταθλήτρια στην αύξηση των κενών θέσεων εργασίας το πρώτο τρίμηνο του έτους συγκριτικά με πέρσι είναι η Τσεχία (0,7%) και η Κροατία (0,4%). Στον αντίποδα μείωση στις κενές θέσεις εργασίας σημειώνεται μόνο στο Βέλγιο, τη Φινλανδία και την Εσθονία (0,1%). 

Στο μεταξύ, η Eurostat παρατηρεί ότι η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη όπου σημειώνεται μείωση του εργατικού κόστους το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ειδικότερα, το εργατικό κόστος στην Κύπρο μειώθηκε κατά 1,8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2014. Προστίθεται ακόμα ότι ο κλάδος όπου μειώθηκε σε μεγαλύτερο βαθμό το εργατικό κόστος στην Κύπρο είναι ο κατασκευαστικός. 

Συγκεκριμένα στον τομέα των κατασκευών η μείωση στο εργατικό κόστος ανήλθε στο 3,8% από αύξηση 0,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Σημαντική μείωση του εργατικού κόστους παρατηρείται και στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς ανήλθε στο 1,4% από μείωση 1,3% το προηγούμενο τρίμηνο. Το εργατικό κόστος στην Κύπρο στον τομέα της βιομηχανίας μειώθηκε κατά 1% το πρώτο τρίμηνο του 2015 έναντι μείωσης 0,4% το προηγούμενο τρίμηνο.   Στην ΕΕ το εργατικό κόστος σημείωσε ετήσια αύξηση 2,5% το πρώτο τρίμηνο του 2015 ενώ άνοδος 2,2% σημειώθηκε και στην Ευρωζώνη.   

Η Eurostat επεξηγεί ότι το εργατικό κόστος αποτελείται από τους μισθούς και τα ημερομίσθια, καθώς και το κόστος που αφορά κυρίως συνεισφορές των εργοδοτών στα διάφορα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης. 

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου