Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

«Ναυάγιο», αγωνία, τελεσίγραφα: Πως σχολιάζει ο διεθνής Τύπος τις δραματικές εξελίξεις στις Βρυξέλλες

Το ελληνικό ζήτημα βρίσκεται για ακόμα μία φορά στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης, με τα περισσότερα να έχουν συνεχή ροή για το τι γίνεται στις Βρυξέλλες.ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ//EUROKINISSI


Το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμα του περιγράφει το αδιέξοδο των συζητήσεων στο Eurogroup, καθώς, όπως τονίζει, «οι πιστωτές κατηγορούν την Αθήνα για την αποτυχία του συμβιβασμού, παρά την απειλητική προεπιλογή εξόδου από το ευρώ».
Στο ίδιο μήκος κύματος και το Bloomberg αλλά και η ιστοσελίδα Spiegel, που μιλούν για το «ναυάγιο» της ημέρας και τη συνέχεια των συζητήσεων μέχρι αργά τη νύχτα.
H Wall Street Journal με τίτλο της: «Σημαντικές διαφορές περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας», υπογραμμίζει πως οι προτάσεις της Ελλάδας για να λάβει τα αναγκαία κεφάλαια διάσωσης περιπλέκει τις συνομιλίες, με τους υπουργούς Οικονομικών να προειδοποιούν πως μια συμφωνία μπορεί να περιμένει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Το Eurogroup διεκόπη χωρίς συμφωνία αναφέρει η γαλλική Le Monde. «Η έκβαση της συνάντησης την Τετάρτη ήταν προβλέψιμη», τονίζει. Πριν ακόμη αυτό ξεκινήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε είχε υπογραμμίσει ότι το επίπεδο προετοιμασίας στις διαπραγματεύσεις δεν τον κάνει αισιόδοξο και πως θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί μια συμφωνία σήμερα, δήλωσε.
Από την άλλη πλευρά η γερμανική Handelsblatt σημειώνει πως το Grexit είναι η διάσωση της Ελλάδας και παραθέτει τη συζήτηση του προέδρου του Ινστιτούτο Ifo, Hans Wenner Sinn και του φιλοσόφου, Richard David Precht, οι οποίοι θέτουν επί τάπητος το θέμα.
Σε δημοσίευμα της η γερμανική ιστοσελίδα είχε αναφερθεί στην «ξινή» διάθεση των υπουργών Οικονομικών μετά τη λήξη του Eurogroup με τίτλο «Μεγάλη οργή κατά του Τσίπρα».
Η Bild αποτυπώνει το τι συμβαίνει στις Βρυξέλλες, με τον Αλέξη Τσίπρα «να διαπραγματεύεται ξανά με τους Θεσμούς, συναντώντας τους επικεφαλής αυτών», υπογραμμίζοντας, παράλληλα, πως «η συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ δεν ήταν επιτυχής».
Η Telegraph γράφει για το τελεσίγραφο λιτότητας προς τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «οι θεμελιώδεις διαφορές που υπάρχουν ανάγκασαν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών να ματαιωθεί, καθώς οι πιστωτές απαιτούν περισσότερες περικοπές από την ανεπάρκεια ταμειακών διαθεσίμων της χώρας».
Διαπραγματεύσεων συνέχεια και για το BBC, το οποίο σημειώνει πως «ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τις εντατικές συζητήσεις με τους δανειστές, παρά τις μεγάλες διαφορές σχετικά με το πώς να ξεπεραστεί η κρίση χρέους».
Η FAZ σε πιο δραματικό τόνο μιλά για «αόριστη ελπίδα σε έναν ''νυχτερινό'' συμβιβασμό».
«Ελλάδα και οι δανειστές υποστηρίζουν με σκληρά λόγια τις μεταρρυθμίσεις. Οι υπουργοί Οικονομικών ανέβαλαν το Eurogroup, αλλά τη νύχτα θα συζητήσουν για τον συμβιβασμό», αναφέρει η ιστοσελίδα.


Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου