Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Για πρώτη φορά οι επενδυτές φοβούνται τόσο πολύ τη χρεοκοπία και το Grexit

«Σχεδόν για πρώτη φορά οι επενδυτές είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν σοβαρά τον κίνδυνο μιας ελληνικής χρεοκοπίας και της συνακόλουθης εξόδου από το ευρώ».Guardian: Για πρώτη φορά οι επενδυτές φοβούνται τόσο πολύ τη χρεοκοπία και το Grexit


Τι είναι αυτό που έχει αλλάξει στην τωρινή κρίση και κάνει τον οικονομικό αναλυτή του Guardian, Νιλς Πράτλεϊ να κάνει λόγο για άμεσο κίνδυνο που πλέον προσμετράται; Ο ίδιος σημειώνει: «Οι προηγούμενες κρίσεις πάντα έδειχναν πως κάπως θα φτάσουν σε ένα τέλος και όντως έτσι συνέβη. Αυτή τη φορά, ακόμη και την 11η ώρα, οι «κόκκινες» γραμμές γίνονται πιο ερυθρές».
Με βάση αυτό το σκεπτικό, η αντίδραση των αγορών ήταν εξόχως ενδεικτική. Οι ελληνικές μετοχές -κυρίως αυτές των τραπεζών- δέχθηκαν τη Δευτέρα ισχυρό πλήγμα. Η γενικότερη αντίδραση, πάντως, είναι συγκρατημένη. Τα ομόλογα των άλλων χωρών αυξήθηκαν, αλλά όχι στο ανησυχητικό επίπεδο του 2011-12. Το ίδιο συνέβη και στα ξένα χρηματιστήρια: έπεσαν, αλλά η πτώση δεν ήταν δραματική.
Τι πιστεύουν οι επενδυτές 
«Αυτό μπορεί να μας δείξει δύο πράγματα: πρώτον, οι επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι θα έρθει τελικά μια συμφωνία και δεύτερον, η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για να έχει σημασία. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα γνωρίζουμε τι ισχύει. Πάντως, η ιδέα ότι η ελληνική κρίση δεν είναι τόσο τρομακτικά σημαντική για τις αγορές, είναι τελείως λανθασμένη», αναφέρει ο Πράτλεϊ.
Η ζημιά, δε, δεν θα είναι μόνο οικονομική, αλλά και πολιτική. Άρα, θα μπορεί να μετρηθεί σε βάθος χρόνου. Όταν θα διεξαχθούν εκλογές στην Ισπανία, τη Φινλανδία και τη Γερμανία. Όσο για την Ελλάδα, αναφέρει πως θα πέσει σε οικονομική κατάρρευση που θα αναγκάσει το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες να αποτρέψουν τα χειρότερα. Μόνο που τα χειρότερα έχουν όνομα: Μόσχα και Βλαντιμίρ Πούτιν. 
Αντιστοίχως, αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ και καταφέρει να επιβιώσει, τότε το κοινό νόμισμα θα τεθεί εν αμφιβόλλω. Καθόλου παράξενο που στις ΗΠΑ, οι πολιτικοί και οι οικονομολόγοι ανησυχούν. Έχουν δίκιο να το κάνουν: ουδείς γνωρίζει επακριβώς τι θα φέρει μια χρεοκοπία. Αλλά τα δεδομένα δείχνουν πως θα φέρει κάτι σοβαρό».


Πηγή: Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου