Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Μπαρτσελονίτιδα!

Πρωτάθλημα και Κύπελλο και Ευρωπαϊκό! 

Μπαρτσελονίτιδα!




Αυτό είναι το… σωστό για την εκπληκτική φετινή version της Μπαρτσελόνα. 

Σε έναν εξαιρετικό τελικό, οι μπλαουγκράνα επικράτησαν 3-1 της (κάτι παραπάνω από) αξιόμαχης Γιουβέντους και όχι μόνο σήκωσαν για πέμπτη φορά το Champions League, αλλά έγιναν η πρώτη ομάδα στην ιστορία με δύο τρεμπλ (μετά από εκείνο του 2009). 

Ράκιτιτς, Σουάρες και Νεϊμάρ (με το… κερασάκι στην τούρτα) υπέγραψαν το θρίαμβο των Καταλανών. Ο Μοράτα είχε ισοφαρίσει προσωρινά για τους «μπιανκονέρι» (διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι σε πτώση του Πογκμπά), οι οποίοι δεν κατάφεραν να πιάσουν την Ίντερ ως η μόνη ιταλική εκπρόσωπος με τρεμπλ. 


Το ματς


Έχει αποδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια. Δεν μπορείς να χαλαρώσεις ούτε… δευτερόλεπτο απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Γιατί θα σε τιμωρήσει πριν πεις… Ράκιτιτς! Διότι ναι, μόλις στο 4’ (πριν καν γεμίσεις το ποτήρι μπύρα), οι Καταλανοί έκρυψαν την μπάλα. Την ακούμπησαν όλοι από λίγο και απλώς Μέσι-Νεϊμάρ-Ινιέστα το… αποθέωσαν, προτού ο Κροάτης την στείλει στα δίχτυα και δώσει έναυσμα για πανηγυρισμούς στο μισό γήπεδο.

inner

Δεν ήθελε και πολύ στο… καπάκι να ξεφύγει το σκορ για τους «μπλαουγκράνα» που έκαναν ό,τι ήθελαν στην επίθεση. Και φυσικά σ’ αυτό έδινε δικαιώματα η αντίπαλη άμυνα που μόνο… ιταλική και «γιουβεντίνικη» δεν θύμιζε. Κι αν δεν ήταν ο Μπουφόν να δείξει πως και στα… 50 θα μπορεί να παίζει (βγάζοντας με απίστευτο τρόπο το σουτ του Άλβες) κι αν ο Νεϊμάρ ήταν ένα «τσικ» πιο γρήγορος, τότε ο τελικός θα μπορούσε να ‘χε «τελειώσει» πρόωρα.

inner

Κάποια στιγμή… θα εμφανιζόταν η Γιούβε στο Βερολίνο. Θα γινόταν πιο στιβαρή πίσω (με τον Βιδάλ να παίζει στα όρια της... αποβολής) και θα έπαιρνε μέτρα μπροστά. Όπως συνέβη δηλαδή μετά το 20-25’, όταν μάλιστα απείλησε και δις με τους Μοράτα-Μαρκίζιο να μην μπορούν να βρουν στόχο. Οι πρωταθλητές Ιταλίας έδειχναν πιο συγκεντρωμένοι και έτοιμοι για αντεπίθεση. Απ’ την άλλη η Μπάρτσα είχε περιοριστεί και έδινε χώρο. Είναι ενδεικτικό πως φτάσαμε στο 39’ για τη νέα τελική της προσπάθεια, με τον Σουάρες βέβαια να μην σημαδεύει σωστά -παρά την εξαιρετική του προσπάθεια. Το πρώτο μέρος, λοιπόν, δεν έκρυβε περαιτέρω συγκινήσεις, με τους Καταλανούς να ‘χουν το προβάδισμα (1-0).

inner

Το δείγμα δεν ήταν μεγάλο, αλλά μπορούσες κάλλιστα να μιλήσεις για «μονότερμα» της Μπαρτσελόνα στο πρώτο δεκάλεπτο του δεύτερου μέρους. Τόσο ασφυκτικό που από… θαύμα η σεμνή τελετή δεν «τέλειωσε». Απ’ τη μία ο Σουάρες σημάδευε άουτ από πλεονεκτική θέση, απ’ την άλλη ο Μπουφόν επιβεβαίωνε την κλάση του (σε νέο σουτ του Ουρουγουανού) και την… παρ άλλη, όπου ο Μέσι τα ‘κανε όλα καλά, πλην του τελικού σουτ.

inner

Και τελικά δεν επιβεβαιώθηκε η… λογική του «δυνατού», αλλά ο νόμος του ποδόσφαιρου! Διότι μετά από αρκετή ώρα που ΄χε να ξεμυτίσει απ’ την εστία της, η Γιουβέντους έφερε το ματς σε πλήρη ισορροπία (με εξαιρετική ομαδική συνεργασία)! Μπορεί ο Τερ Στέγκεν να έβγαλε το πολύ δύσκολο του Τέβες, αλλά το «ριμπάουντ» ήταν του Μοράτα ο οποίος ξεσήκωσε τους «μπιανκονέρι» με ακόμα ένα τέρμα του. Αυτό ήταν το «ξέσπασμα» που χρειαζόταν η Γιουβέντους. Και μετά άρχισε η δική της «κατηφόρα» κόντρα σε μια Μπάρτσα που έδειχνε να τα ‘χει χαμένα!

inner

Κι εκεί που η πίεση των Ιταλών είχε πιάσει… άλλα επίπεδα (με δύο χαμένες ευκαιρίες) κι εκεί που ο Πογκμπά διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι -σε αγκαλιά του με τον Ντάνι Άλβες- κι εκεί που το ματς είχε ασυναγώνιστο ρυθμό κι εκεί που η Γιούβε είχε πλέον τον απόλυτο έλεγχο (κυρίαρχη απ' το γκολ της κι έπειτα), ήρθε η… πληρωμένη απάντηση των Καταλανών! Κόντρα, λοιπόν, στο μομέντουμ, ο Μέσι το πήρε πάνω του, άδειασε τους αντιπάλους του, επιχείρησε το σουτ και ο Σουάρες ήταν… εκεί για να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα σε κενή εστία (μετά την ασθενή απόκρουση του Μπουφόν).

inner

Η Μπάρτσα είχε αυτό που ήθελε. Ξανά τα ηνία της αναμέτρησης απ’ το 68’. Και τρία λεπτά αργότερα βρήκε εκ νέου δίχτυα. Σωστά όμως το γκολ δεν μέτρησε, αφού ο Νεϊμάρ -έστω και άθελά του- έβαλε το χέρι του. Στο τελευταίο 15λεπτο, οι Γιουβεντίνοι έδειχναν να ‘χουν αδειάσει από δυνάμεις, να 'χουν σπαταλήσει τις «χρυσές» ευκαιρίες τους νωρίτερα και οι μπλαουγκράνα να μην εμφανίζουν κανένα σημάδι χαλάρωσης. Μοιραία, λοιπόν, κλείδωσε... εύκολα το τρόπαιο του Champions League κι απλώς στις καθυστερήσεις ο Νεϊμάρ (μετά από ασίστ Πέδρο κι ενώ η Γιούβε ήταν στην επίθεση) έβαλε την... πινελιά του για το 3-1 που έδωσε πιο… εμφατική νότα στον 5ο τίτλο των θριαμβευτών! 


Γιουβέντους (Μ. Αλέγκρι): Μπουφόν, Λιχτστάινερ, Μπατζάλι, Μπονούτσι, Εβρά (89’ Κομάν), Μαρκίζιο, Πίρλο, Πογκμπά, Βιδάλ (80’ Περέιρα), Τέβεζ, Μοράτα (85’ Γιορέντε)

Μπαρτσελόνα (Λουίς Ενρίκε): Τερ Στέγκεν, Ντάνι Άλβες, Πικέ, Μασεράνο, Άλμπα, Μπουσκέτς, Ινιέστα (77’ Τσάβι), Ράκιτιτς (90’ Ματιέ), Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ 


sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου