Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Κύπρος: Διαπλοκή υπουργών και φέσι εκατομμυρίων για αποτεφρωτήρα!


Διαπλοκή υπουργών και φέσι εκατομμυρίων για αποτεφρωτήρα
Λευκωσία: Επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη, απέστειλε στις 11 του μήνα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, Γιώργος Γεωργίου. Με την επιστολή καλείται ο κ. Κληρίδης να διερευνήσει τυχόν πράξεις και παραλείψεις υπουργών και υπηρεσιακών τους επί της βάσης του πορίσματος της Γενικής Ελέγκτριας, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, για τον αποτεφρωτήρα που αγοράστηκε μεν αλλά ποτέ δεν λειτούργησε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Υπόθεση που κόστισε στο κράτος εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια και που συνεχίζει να πληρώνει σε ιδιώτες για τη διαχείριση των κλινικών αποβλήτων των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Οι βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου αποφάσισαν να παραπέμψουν το θέμα στον Γενικό Εισαγγελέα, σε συνεδρία τους που πραγματοποιήθηκε προ 15θημέρου και αφού μελέτησαν διεξοδικά το πόρισμα της Γενικής Ελέγκτριας. Πόρισμα, μέσα από το οποίο προκύπτει εκ πρώτης όψεως θέμα διασπάθισης δημόσιου χρήματος και σοβαρών ευθυνών κρατικών αξιωματούχων και υπηρεσιακών. Και αυτό διότι, με τις πράξεις και παραλείψεις τους, κατέστησαν αναξιοποίητο τον αποτεφρωτήρα που αγοράστηκε από το κράτος έναντι κόστους €1,2 εκατ., παραχωρώντας παράλληλα σε ιδιώτες το θέμα της διαχείρισης των κλινικών αποβλήτων.

Το πολυσέλιδο πόρισμα της Γενικής Ελέγκτριας υποβλήθηκε ενώπιον της Βουλής στις 12/12/2012. Λόγω όμως των προεδρικών εκλογών που μεσολάβησαν, η εξέταση του θέματος καθυστέρησε.

Μέσα από το πόρισμα της κ. Γιωρκάτζη, καταδεικνύεται με σαφήνεια ότι θα ήταν πολύ πιο συμφέρουσα για το κράτος η λειτουργία του αποτεφρωτήρα που αγοράσαμε και ποτέ δεν λειτουργήσαμε, παρά να ανατεθεί η διαχείριση των κλινικών αποβλήτων των δημόσιων νοσηλευτηρίων στον ιδιωτικό τομέα. Απόφαση, που συνεπάγεται ένα τεράστιο επιπρόσθετο οικονομικό κόστος για το κράτος, χωρίς μάλιστα να υπάρχει στον τομέα αυτό ανταγωνισμός. Τα έξοδα λειτουργίας του αποτεφρωτήρα για τη διαχείριση όλων των κλινικών αποβλήτων της Κύπρου υπολογίστηκαν από την κ. Γιωρκάτζη στα €700.000 το χρόνο, περίπου.

Παρόλα αυτά συνεχίζεται η ανάθεση της διαχείρισης των κλινικών αποβλήτων σε ιδιώτες έναντι σημαντικά ψηλότερου κόστους. Η έρευνα που ζητά η Βουλή στόχο έχει να καταδείξει αυτούς που πρωταγωνίστησαν για να μην λειτουργήσει, εν τέλει, ο αποτεφρωτήρας καθώς και ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετούσαν, διότι είναι πασιφανές ότι στην προκειμένη περίπτωση, το κράτος ζημιώνει.


Πηγή: www.philenews.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου