Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Απόφαση για το Μαρί: Αθώοι οι Κυπριανού και Αργυρού-Ένοχοι οι τέσσερις-Αντιδράσεις των συγγενών

Name
Οι 4 κατηγορούμενοι που κρίθηκαν ένοχοι από το Κακουργιοδικείου Λάρνακας για την υπόθεση της έκρηξης στο Μαρί θα τελούν υπό κράτηση στις Κεντρικές Φυλακές μέχρι τις 24 Ιουλίου, ημερομηνία που δόθηκε από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου για αγόρευση από τους συνηγόρους τους για μετριασμό της ποινής.




Σημειώνεται ότι οι ένοχοι φυγαδεύτηκαν από πλαϊνή θύρα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας και μεταφέρθηκαν υπό δρακόντεια μέτρα στις Κεντρικές Φυλακές.
Επίσης, ζητήθηκε από τον Ευστάθιο Ευσταθίου,  συνήγορο υπεράσπισης των Κ. Παπακώστα, Α. Νικολάου και Χ. Χαραλάμπους, όπως μέχρι τις 24 Ιουλίου γίνει έκθεση από το Γραφείο Ευημερίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Παπακώστας κρίθηκε ένοχος με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και της πρόκλησης θανάτου εξ’ αμελείας και οι  Α. Νικολάου, Χ.  Χαραλάμπους και Α. Λοϊζίδης κρίθηκαν ένοχοι με την κατηγορία της πρόκλησης θανάτου εξ’ αμελείας.

Έντονες οι αντιδράσεις απο τους συγγενείς των θυμάτων του Μαρί
Είμαι συγκινημένη νιώθω μεγάλη αγανάκτηση διότι από το πρωί ο δικαστής για εργαλείο του χρησιμοποίηση αγγλικό και ινδικό δίκαιο, δήλωσε η μάνα των διδύμων Πόπη Χριστοφόρου. " Δεν το δέχομαι με τίποτε.  Αύριο ίσως να είναι τα παιδιά κάποιων άλλων. Προκαλώ την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, τον ΥΠΑΜ και τον Υπ. Δικαιοσύνης να αναλάβουν την υπόθεση"
Μ.Τταντή: «Αίσχος» η απόφαση του δικαστηρίου

«Αίσχος» η απόφαση του δικαστηρίου, δήλωσε  η σύζυγος του πυροσβέστη Σπύρου Τταντή, Μαρία Τταντή.

«Μωρά έμειναν ορφανά, οικογένειες ξεριζώθηκαν. Ο καθένας έχει το δράμα στο σπίτι του. Είχαμε την ευκαιρία να αλλάξουμε και παλιν μείναμε οι ίδιοι», είπε η κ. Τταντή.

Πρόσθεσε ότι «η μόνη έγνοια μας είναι τα μωρά μας που τα αφήσαμε επί ξύλου κρεμμάμενα».
 
Νικόλας Ιωαννίδης: "Αφέθηκαν στις τύχες τους"...
Το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι ουδεις έχει ευθύνες, είπε ο Νικόλας Ιωαννίδης, γιος του Διοικητή Αντρέα Ιωαννίδη. Έκανε λόγο για «προσπάθεια δυσφήμισης των νεκρών».
Πρόσθεσε ότι «ο δικαστής ανέφερε ξεκάθαρα ότι οι άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί αφέθηκαν στις τύχες τους και οι ηγήτορες τους, τους άφησαν εκτεθειμένους». Έπρεπε, πρόσθεσε ο κ. Ιωαννίδης, να ήταν και άλλα πρόσωπα ενώπιον του δικαστηρίου.
Name
Name
Το ιστορικό της ανάγνωσης της απόφασης του Κακουργιοδικείου
Στο Ιστορικό ειδικότερα, το Δικαστήριο σημείωσε ότι αποτέλεσε κοινό τόπο πως την απόφαση για εκφόρτωση στην Κύπρο την έλαβε ο ΠτΔ.
Σε σχέση με την τοποθέτηση του φορτίου στη Ναυτική Βάση, το Δικαστήριο αναφέρθηκε  σε πρακτικό σύσκεψης που έλαβε χώρα στις 12.2.2009, υπό την αιγίδα του υπουργού Άμυνας, στο οποίο καταγράφεται μεταξύ άλλων ότι:  «η Κυπριακή κυβέρνηση έλαβε την απόφαση εκφόρτωσης και φύλαξης του υλικού αυτού σε κατάλληλους  χώρους εντός της Ναυτικής Βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» (ΝΒΕΦ) στη περιοχή Μαρί την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009».
Ευθύνη του ΥΠΑΜ το φορτίο – Πλήρης αδράνεια Παπακώστα
Το φορτίο ήταν καθαρά ευθύνη του Υπουργείο Άμυνας, αναφέρθηκε στο δικαστήριο.  Οι δύο πρώην υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, παρέβλεψαν τον ορατό κίνδυνο ενώ ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης τους είχε προειδοποιήσει για ωρολογιακή βόμβα αλλά σύμφωνα με την απόφαση "ήταν φωνή βοώντος εν τη ερήμω".  Δεν ήταν επαρκής η αντίληψη του κινδύνου παρόλο που όλοι γνώριζαν περιλαμβανομένου του τεως Προέδρου της Δημοκρατίας ότι το φορτίο περιείχε πυρομαχικά. 
Όσον αφορά τον Κώστα Παπακώστα, αναφέρθηκε πως είχε συγκεκριμένη ευθύνη για το φορτίο αφού παραλήφθηκε εις γνώσιν του και παραδόθηκε σε χώρο της Εθνικής Φρουράς. Όπως λέχθηκε ο κ. Παπακώστας είχε την εξουσία να λάβει ειδικά μέτρα όταν ενημερώθηκε για το πρόβλημα που προέκυψε με τα φορτία.
Όσον αφορά τον πρώην Υπαρχηγό του ΓΕΕΦ το δικαστήριο ανέφερε ότι έχει επίσης ευθύνη αφού γνώριζε για τον κίνδυνο του φορτίου και δεν έπραξε οτιδήποτε για να το αποτρέψει, ενώ δεν παρευρέθηκε στην κρίσιμη σύσκεψη.
Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η στάση που τήρησε τις τελευταίες μέρες πριν την έκρηξη ο Υπουργός Άμυνας Κώστα Παπακώστας, ήταν μια στάση πλήρους αδράνειας. Το δικαστήριο διαπίστωσε επίσης παράληψη σε ό,τι αφορά τις οδηγίες για κατάσβεση της πυρκαγιάς τη μέρα της έκρηξης. 
Το δικαστήριο ανέφερε ακόμη ότι, ο Κ. Παπακώστας είχε αντίληψη για μια «πραγματική πιθανότητα του κινδύνου θανάτου ενώ και οι κατηγορούμενοι Χαράλαμπος Χαραλάμπους και Αντρέας Λοϊζίδης είχαν ίδιαν αντίληψη για τους κινδύνους έκρηξης των  εμπορευματοκιβωτίων.
Υποπτη και μολυσμένη η κατάθεση Γεωργιάδη
Το Κακουργιοδικείο ανέφερε,  ότι η μαρτυρία Γ. Γεωργιάδη κρίνεται ύποπτη και μολυσμένη και είχε ελατήριο τη μετάθεση των ευθυνών στους κατηγορούμενους και πως  το φορτίο με τα πυρομαχικά είχε αφεθεί στη τύχη του.
Οι Μάρκος Κυπριανού και Κώστας Παπακώστας προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τους κινδύνους από το φορτίο και παρέβλεψαν τον ορατό κίνδυνο, αναφέρεται στην  απόφαση.
Σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου, ο ισχυρισμός πως οι κατηγορούμενοι Χαράλαμπος  Χαραλάμπους Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Αντρέας Λοϊζίδης Διοικητής της ΕΜΑΚ δεν ήξεραν πως η πυρίτιδα είναι εκρηκτικό υλικό, στερείται σοβαρότητας.
Όπως αναφέρθηκε οι Χαραλάμπους και Λοϊζίδης ισχυρίστηκαν ότι ο Γ. Γεωργιάδης τους έλεγε ότι η πυρίτιδα καίγεται αλλά δεν εκρήγνυται και πως δεν είχαν αντίληψη ότι η πυρίτιδα ήταν εκρηκτικό υλικό.
Αντιφατικές οι κατηγορίες εναντίον του Μάρκου Κυπριανού
Το Κακουργιοδικείο στην απόφαση του ανέφερε ότι από την μαρτυρία που κατατέθηκε ενώπιον του προκύπτει ο Μάρκος Κυπριανού δεν είχε τον έλεγχο του φορτίου και ότι απλά διαχειριζόταν την πολιτική πτυχή του θέματος.
Το δικαστήριο ανέφερε ότι τον έλεγχο και την ευθύνη του φορτίου την είχε ο Κ. Παπακώστας, ενώ ο Μ. Κυπριανού δεν ενεργούσε αυτοβούλως αλλά ακολουθούσε την πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με την απόφαση, το κράτος και οι υπουργοί έχουν καθήκον προστασίας της ανθρώπινης ζωής και σημειώνεται ότι σκοπός του δικαστηρίου δεν είναι να αποδώσει ευθύνες σε άτομα που δεν είναι κατηγορούμενα.
Το δικαστήριο χαρακτήρισε, επίσης, ορθή πολιτική απόφαση την εκφόρτωση του φορτίου η οποία, ωστόσο, λήφθηκε χωρίς την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου. Όπως αναφέρθηκε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ουδέποτε ενημέρωσε το υπουργικό.
Η απόφαση ανέφερε επίσης ότι δεν μπορούσε να ληφθεί απόφαση για καταστροφή του φορτίου χωρίς την έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Οι κατηγορούμενοι γνώριζαν, όφειλαν να προειδοποιήσουν τα θύματα.
Το δικαστήριο συνέδεσε ξεκάθαρα το θάνατο των 13 θυμάτων με τις παραλείψεις των κατηγορουμένων, λέγοντας ότι όσοι εκτελούσαν διαταγές δεν είχαν άλλες επιλογές.
Στην αναφορά στους Παπαδόπουλο και Ιωαννίδη, λέχθηκε πως ο δεύτερος, γνώριζε την σημαντικότητα του φορτίου, δεν έλαβε όμως διαταγές και αφέθηκε να αντιμετωπίσει την κρίση μόνος του. Το ίδιο ισχύει, όπως σημειώθηκε, και για τον Παπαδόπουλο και τους πυροσβέστες, οι οποίοι που δεν ήξεραν τι θα αντιμετώπιζαν και αφέθηκαν μόνοι να αντιμετωπίσουν τον άγνωστο για αυτούς κίνδυνο και γνωστό για τους εργοδότες τους.
Name

Πηγή: sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου