Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

ΑΕΛ-ΑΠΟΕΛ 0-1: Με αέρα Ντε Βινσέντι στους "8"

Ο Γιώργος Δώνης "ακύρωσε" με το υποδειγματικό στήσιμο του ΑΠΟΕΛ στο "Τσίρειο" το παιχνίδι της ΑΕΛ, ο Ντε Βινσέντι έδειξε την κλάση του στο ντεμπούτο του και έδωσε και έτοιμο γκολ στον Μαντούκα στο 64'. Όλα αυτά έφεραν το 0-1, με τον ΑΠΟΕΛ να παίρνει πανηγυρική πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου με δύο νίκες επί της ΑΕΛ, ανατρέποντας παράλληλα και την παράδοση που είχε δημιουργήσει η ομάδα της Λεμεσού την τελευταία διετία.







Μέτριο παιχνίδι μετά από καιρό για την ΑΕΛ, η οποία έδειξε επηρεασμένη και από τις απουσίες της. Πλέον στρέφεται αποκλειστικά στο πρωτάθλημα, όπου θέλει να διατηρήσει την πρωτιά. Ο ΑΠΟΕΛ στον αντίποδα -πέρα από τη σπουδαία πρόκριση- ενισχύεται και ψυχολογικά, καθώς συνεχίζει την προσπάθειά του για το νταμπλ. 

Η σκακιέρα των πάγκων Ντεμπούτο για τον Πότοκαρ με τη φανέλα της ΑΕΛ, με τον νεοαποκτηθέντα αμυντικό να αναπληρώνει το κενό του τιμωρημένου Ντεντέ. Ο Ιβάιλο Πέτεφ διατήρησε τον Καλουτζέροβιτς στη θέση του τιμωρημένου Ορλάντο Σα και τον Οχένε στη θέση του τραυματία Νικολάου.



Από την άλλη, ο Γιώργος Δώνης έριξε στην ενδεκάδα τον Ντε Βινσέντι, στο ντεμπούτο του με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ. Δίπλα του είχε Χαραλαμαπίδη (επιστροφή στην ενδεκάδα), Αλωνεύτη και μπροστά του τον Μαντούκα. Εκτός σε σχέση με τη Νέα Σαλαμίνα έμειναν Πάρντο (στη θέση του ο Πάρντο), Μπενασούρ και Σαντίν.



Ένα δεκάλεπτο... το πρώτο ημίχρονο
"Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη" ήταν το πρώτο ημίωρο του ντέρμπι, με τις δύο ομάδες να επιδίδονται κυρίως σε παιχνίδι τακτικής και τις φάσεις να απουσιάζουν μπροστά από τις δύο εστίες. Αυτό βέβαια βόλευε περισσότερο τον ΑΠΟΕΛ που είχε υπέρ του και το 1-0 του ΓΣΠ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη ευκαιρία δημιουργήθηκε στο 20' και μάλιστα με σουτ εκτός περιοχής. Το επιχείρησε ο Σατσέτι, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ. Ουσιαστικά το ντέρμπι "άναψε" στο τελευταίο δεκάλεπτο του ημιχρόνου, όταν ο ΑΠΟΕΛ έχασε δύο κλασικές ευκαιρίες για να προηγηθεί, με την ΑΕΛ στον αντίποδα να απειλεί με μία στημένη φάση.



Συγκεκριμένα, στο 36' ο Τόμας Ντε Βινσέντι -που είχε προλάβει να δείξει γιατί ο Δώνης τον έβαλε με το... καλημέρα στην ενδεκάδα- βρέθηκε σε θέση τετ-α-τετ με τον Φεγκρούς (μετά από υπέροχη προσποίηση απέναντι στον Πότοκαρ), αλλά ο πρώην συμπαίκτης του στον ΠΑΣ Γιάννινα τον νίκησε. Ο ΑΠΟΕΛ απείλησε εκ νέου στο 41' μετά από φάουλ του Χαραλαμπίδη και καρφωτή κεφαλιά του Γκιλιέρμε που πέρασε μόλις άουτ. 



Η ΑΕΛ δεν μπόρεσε να δημιουργήσει οργανωμένες προσπάθειες, όπως συνηθίζει, αλλά βρέθηκε κοντά στο 1-0 στο 38', όταν ο Μπεμπέ εκτέλεσε ιδανικά ένα φάουλ, αν και από μακρινή απόσταση, και υποχρέωσε τον Χιώτη σε εντυπωσιακή επέμβαση σε κόρνερ.  




Υπεροχή=γκολΟ ΑΠΟΕΛ μπήκε πιο δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο και στα πρώτα δευτερόλεπτα ζήτησε πέναλτι του Αϊρόσα στον Αλωνεύτη. Στο 51' μετά από φάση διαρκείας του ΑΠΟΕΛ και λάθος του Πότοκαρ μέσα στην περιοχή, ο Μαντούκα έπιασε καλό σουτ, αλλά δεν βρήκε στόχο.

Ο Ιβάιλο Πέτεφ κινήθηκε νωρίς από τον πάγκο. Μόλις στο 49' πέρασε τον Έντου Οριόλ στη θέση του Σατσέτι, δείχνοντας πως θέλει την πρόκριση. 



Αλλά αυτός που εξακολουθούσε να βρίσκεται πιο κοντά στο γκολ ήταν ο ΑΠΟΕΛ. Στο 54' ο Αλωνεύτης έφυγε γρήγορα στην αντεπίθεση, αλλά το σουτ του από πλάγια αριστερή θέση εκδιώχθηκε από τον Πότοκαρ σε κόρνερ! Ένα λεπτό μετά ο Γκιλιέρμε βρήκε μέσα στην περιοχή, σε ευνοϊκή θέση, τον Ντε Βινσέντι, αλλά το κοντινό πλασέ του αποκρούστηκε από τον Φεγκρούς. 

Ο Ντε Βινσέντι έκανε κάποια "μαγικά" ανά διαστήματα και σε μία από αυτές τις προσπάθειές του, "άδειασε" την άμυνα της ΑΕΛ, έδωσε στον Μάριο Σέρτζιο που σέντραρε στον Αλωνεύτη, αλλά το σουτ του ήταν άστοχο. 



Η υπεροχή του ΑΠΟΕΛ καρποφόρησε στο 64' και πάλι με πρωταγωνιστή τον Ντε Βινσέντι. Μετά από μία ενέργειά του, έδωσε έτοιμο γκολ στον Μαντούκα, με τη μπάλα να φτάνει μετά το κοντινό πλασέ του Βραζιλιάνου στα δίχτυα, αφού πρώτα χτύπησε και στον Αϊρόσα. 

Το 0-1 έδινε τεράστιο πια προβάδισμα στον ΑΠΟΕΛ, αφού η ΑΕΛ χρειαζόταν τρία γκολ στα τελευταία 26 (συν τις καθυστερήσεις) λεπτά, ενώ είχε και το ψυχολογικό ντεσαβαντάζ σε μία μέρα που έβλεπε τον Γιώργο Δώνη να ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι της. 



Η ΑΕΛ δεν έδειξε σημάδια αντίδρασης στο διάστημα αυτό με το παιχνίδι να κυλά χωρίς μεγάλες φάσεις μέχρι το τέλος, αν και ο ΑΠΟΕΛ προσπάθησε και για ένα δεύτερο γκολ. Στην καλύτερη φάση του ο Μοράις βρέθηκε κοντά στο γκολ, αλλά ο Ουόν έδιωξε πάνω στη γραμμή (83'). 



MVP:
Τόμας Ντε Βινσέντι. Ο Δώνης τον έβαλε κατ' ευθείαν στην ενδεκάδα και ο Αργεντινός άσος έδειξε ότι μάλλον δεν θα ξαναβγεί ποτέ από αυτήν... Από αυτόν προήλθε το γκολ και σχεδόν όλες οι ευκαιρίες του ΑΠΟΕΛ. 

UP: Νούνο Μοράις. Καλό παιχνίδι από ένα από τους πιο πεπειραμένους παίκτης του ΑΠΟΕΛ που βοήθησε στην ακύρωση του κέντρο της ΑΕΛ - που αποτελεί κι ένα από τα δυνατά της σημεία. 

DOWN: Η ΑΕΛ έδειξε επηρεασμένη από τις σημαντικές απουσίες της και δεν μπόρεσε να διεκδικήσει την πρόκριση, μένοντας μακριά από τα γνωστά υψηλά στάνταρ της. 

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ: Στο σωστό στήσιμο του ΑΠΟΕΛ από τον Γιώργο Δώνη: ακύρωσε το παιχνίδι της ΑΕΛ, από την οποία ουσιαστικά δεν κινδύνευσε. 

Οι συνθέσεις:
ΑΕΛ
: Φεγκρούς, Αϊρόσα, Ουόν, Πότοκαρ, Καρλίτος, Μπεμπέ, Σατσέτι (49' Οριόλ), Οχένε, Μοντέιρο (72' Ταρτζίνο), Εντμάρ, Καλουντζέροβιτς. 
ΑΠΟΕΛ: Χιώτης, Σέρτζιο, Oλιβέιρα , Aμορίν , Πιπίνης, Mοραίς , Βινίσιους , Χαραλαμπίδης, Mαντούκα (74' Σέρινταν), Αλωνεύτης (79' Αλεξάνδρου), Ντε Βινσέντι (86' Μπόρδα).


balla.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου