Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Οι Κροίσοι του πλανήτη έγιναν ακόμη πλουσιότεροι φέτος -Ποιοι ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι και ποιοι έχασαν

Τα λεφτά πάνε στα... λεφτά λέει ο λαός και είναι από τις περιπτώσεις που η σοφία του βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην πραγματικότητα. Ενδεικτικό αυτού το γεγονός ότι φέτος οι 400 πλουσιότεροι κάτοικοι αυτού του πλανήτη είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται κατά 92 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά.Οι Κροίσοι του πλανήτη έγιναν ακόμη πλουσιότεροι φέτος -Ποιοι ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι και ποιοι έχασαν


Η «καθαρή» αξία των 400 πλουσιότερων έφτασε στα 4,1 τρισεκατομμύρια στις 29 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Bloomberg. Μεγάλος νικητής της χρονιάς, ο Τζακ Μα, ο συνιδρυτής της Alibaba Group Holding Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας διαδικτυακών αγορών στην Κίνα. Ο πρώην δάσκαλος αγγλικών, που ξεκίνησε την εταιρεία στο διαμέρισμά του το 1999, πρόσθεσε 25,1 δισ. στην περιουσία του, με την άνοδο 56% στη μετοχή της εταιρίας από το Σεπτέμβριο. Ο 50χρονος, που έχει συνολικά 28,7 δισ., και πέρασε για λίγο τον Λι Κα-σινγκ ως ο πλουσιότερος της Ασίας.
Δύο άλλοι μεγάλοι νικητές ήταν ο Γουόρεν Μπάφετ και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Ο Μπάφετ, πρόεδρος της Berkshire Hathaway Inc., πρόσθεσε 13,7 δισ. στην καθαρή του αξία και στις 5 Δεκεμβρίου πέρασε τον Μεξικανό κροίσο των τηλεπικοινωνιών, Κάρλος Σιμ, για να γίνει ο δεύτερος πλουσιότερος στον κόσμο. Ο Μπιλ Γκέιτς απέκτησε άλλα 9,1 δισ. φέτος και παραμένει ο πλουσιότερος του πλανήτη με περιουσία 87,6 δισεκατομμυρίων.
Ο Ζούκερμπεργκ από την άλλη κέρδισε άλλα 10,6 δισ. φέτος. Το Facebook έκανε πρόοδο στο κινητό, με τις διαφημίσεις του να αυξάνονται και να επεκτείνονται με εφαρμογές και βίντεο. Η απόκτηση του Instagram το 2012 για 1 δισ. επίσης απέδωσε, καθώς η αξία του πλέον εκτιμάται στα 35 δισεκατομμύρια.  
Στον αντίποδα, μεγάλες προκλήσεις αντιμετώπισαν οι Ρώσοι κροίσοι εξαιτίας των κυρώσεων που τους επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ, αλλά δεν ήταν οι μόνοι. Ο Σέλντον Αντελσον, κροίσος του τζόγου που ελέγχει την Las Vegas Sands Corp., την μεγαλύτερη εταιρεία καζίνο στον κόσμο, έχασε 8,7 δισ. δολάρια φέτος. Ο Τζέφρι Μπέζος, πρόεδρος της Amazon.com Inc., είδε την περιουσία του να μικραίνει κατά 7,2 δισεκατομμύρια.   
Το Bloomberg αποκάλυψε και 86 νέους «κρυφούς» εκατομμυριούχους που ποτέ δεν είχαν παρουσιαστεί σε διεθνείς κατατάξεις πλούτου. Ανάμεσά τους οι 6 κληρονόμοι της περιουσίας 13 δισ. στο Μονακό που αποκαλύφθηκε μετά από τη δολοφονία της Ελεν Πάστορ το Μάιο.


Πηγή:  iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου