Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Κατεχόμενα: Δέκα μέρες φυλάκιση σε αντιρρησία συνείδησης

Κατεχόμενα: Δέκα μέρες φυλάκιση σε αντιρρησία συνείδησηςΑρνείται από το 2011 να μετέχει στην στρατιωτική εφεδρεία







Ποινή φυλάκισης δέκα ημερών επέβαλε σήμερα το λεγόμενο «στρατιωτικό δικαστήριο» στο ψευδοκράτος στον αντιρρησία συνειδήσεως Τουρκοκύπριο Haluk Selam Tufanli, ο οποίος αρνείτο από το 2011 να μετέχει στην στρατιωτική εφεδρεία.

Το λεγόμενο «δικαστήριο» διέταξε τον Tufanli είτε να πληρώσει πρόστιμο 500 τουρκικές λίρες ή να εκτίσει ποινή φυλάκισης δέκα ημερών. Ο ίδιος αρνήθηκε να πληρώσει το πρόστιμο και έτσι αποφασίστηκε η φυλάκιση του.

Μιλώντας ενώπιον του «δικαστηρίου», ο Tufanli είπε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι τον τερματισμό του θεσμού του στρατού, τον οποίο χαρακτήρισε ως θεσμό των «νόμιμων δολοφόνων».

«Επειδή δεν θέλουμε να σκοτώσουμε κανέναν, δεν θέλουμε να μάθουμε πώς να σκοτώσουμε κανέναν, δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε πολεμικές προετοιμασίες, η δίκη μου συνεχίζεται εδώ και 3 χρόνια»,  είπε και ανέφερε ότι σε περίπτωση φυλάκισης του, ο αγώνας θα συνεχιστεί σε διεθνή φόρα. 

Ομάδα διαδηλωτών, με επικεφαλής  τον Τουρκοκύπριο, επίσης αντιρρησία συνείδησης Murat Kanatlı, που είχε συγκεντρωθεί έξω από το «δικαστήριο» φώναζε συνθήματα όπως «Η σκέψη δεν μπορεί να φυλακιστεί» και «Αυτό είναι μόνο η αρχή, ο αγώνας θα συνεχιστεί», την ώρα που ο  Tufanli μεταφερόταν στη φυλακή.

Ο δικηγόρος του Oncel Polili δήλωσε μετά το πέρας τις διαδικασίας ότι το «δικαστήριο» δεν έκανε αποδεκτό το ανθρώπινο δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία και πρόσθεσε ότι θα προσφύγουν στο ΕΔΑΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου