Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Η Ρωσία σε κρίση: Το ρούβλι καταρρέει ο Πούτιν «βλέπει» κερδοσκοπία και οι Ρώσοι απαντούν με μαύρο χιούμορ

Μπροστά σε μια νέα κρίση που την φέρνει πολλά χρόνια πίσω βρίσκεται η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς, το εθνικό της νόμισμα, το ρούβλι καταρρέει, με την ισοτιμία να έχει φθάσει τα 66,8 ρούβλια το δολάριο, ενώ, εντείνεται η φημολογία για νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Η Ρωσία σε κρίση: Το ρούβλι καταρρέει ο Πούτιν «βλέπει» κερδοσκοπία και οι Ρώσοι απαντούν με  μαύρο χιούμορ


Παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, η οποία προέβη σε μια γενναία αύξηση του βασικού της επιτοκίου από το 10,5% στο 17% το βράδυ της Δευτέρας, το ρωσικό νόμισμα συνεχίζει να παρουσιάζει αστάθεια δημιουργώντας προβλήματα στη Μόσχα χάνοντας περίπου το 20% της συναλλαγματικής του αξίας έναντι του ευρώ και του δολαρίου.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας προειδοποίησε ότι η οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί έως4,7% το 2015, εφόσον η τιμή του πετρελαίου σταθεροποιηθεί στα 60 δολάρια/βαρέλι. Μπορεί η Ρωσία να διαθέτει ακόμη 416 δισ. δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα και το κρατικό χρέος να μην ξεπερνά το 9,2% του ΑΕΠ, ωστόσο οι ανησυχίες των ξένων κορυφώνονται για τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας και των ρωσικών εταιρειών.
Το ρούβλι έχει σημειώσει φέτος τη χειρότερη επίδοση, ανάμεσα στις αναδυόμενες αγορές, και πολλοί είναι εκείνοι που εξηγούν πως η πτώση αυτή οφείλεται στις διεθνείς κυρώσεις, αλλά και την κατρακύλα στην τιμή του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες.
Από την πλευρά του, πάντως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μέσω του εκπροσώπου του, έκανε λόγο για «συναισθηματική φόρτιση και κερδοσκοπικές διαθέσεις». Ειδικότερα ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας ««Είναι αληθές ότι υπάρχουν αναταράξεις στην αγορά, γεγονός που μπορεί να εξηγηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη συναισθηματική φόρτιση και τις κερδοσκοπικές διαθέσεις».
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο μεταξύ συναντήθηκε σήμερα με την επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας και κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους για να εξετάσουν την οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα, ενώ ήδη από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αναμένεται η ανακοίνωση νέων κυρώσεων από τον Μπαράκ Ομπάμα.
Με μαύρο χιούμορ απαντούν ο Ρώσοι
Οι Ρώσοι, πάντως, από την πλευρά τους απαντούν με «μαύρο χιούμορ» στη νέα πτώση του εθνικού τους νομίσματος.
Στους δρόμους όπως και τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης τα πικρά αστεία δίνουν και παίρνουν: «Όταν το ρολόι του Κρεμλίνου σημάνει 12, το ρούβλι θα μεταμορφωθεί σε κολοκύθα...» προειδοποίησε ο χρήστης του Διαδικτύου @Fake_MIRF.
«Βγήκα μόνο για ένα τσιγάρο και να, το ρούβλι μειώθηκε κατά 4 μονάδες» υποστηρίζει ένας άλλος χρήστης, ο @userpig στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
«Σταμάτα να καπνίζεις!» του απαντούν άλλοι χρήστες.
Επειτα από πολλές χρηματοπιστωτικές κρίσεις κατά τη διάρκεια των οποίων πολλοί Ρώσοι έχασαν όλες τους τις οικονομίες, οι πολίτες τώρα καταφεύγουν στο χιούμορ την ώρα που το ρούβλι έχει χάσει το 60% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους.
«Εφτιαξα το τσάι μου πριν από 2 ρούβλια και είναι ακόμα ζεστό»: ένας μετά τον άλλο οι χρήστες του διαδικτύου ανήρτησαν το αστείο αυτό στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης σήμερα όταν η ισοτιμία του ευρώ ξεπέρασε το απίστευτο όριο των 100 ρουβλιών.
«Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι σταθεροποίησε το ρούβλι, η ισοτιμία του οποίου τώρα βρίσκεται σε σταθερή πτώση» ειρωνεύτηκε ένας χρήστης αναφερόμενος στην παρέμβαση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας η οποία ανακοίνωσε πως αυξάνει το βασικό επιτόκιο στο 17%.
«Η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε πτώση, όμως το δολάριο είναι σταθερό. Η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε πτώση όμως το ευρώ είναι σταθερό. Η οικονομία της Ρωσίας είναι σταθερή, όμως το ρούβλι σημειώνει πτώση» έγραψε ένας άλλος χρήστης του Twitter.
«Οταν το δολάριο θα αξίζει 666 ρούβλια, θα φταίει ο διάβολος» σχολίασε ο surkov.russia επίσης στο Twitter.
Ενας Ρώσος εκμυστηρεύτηκε στην φίλη του ότι όλη του η περιουσία είναι μόλις 100 ευρώ: «Φανταστικό! Σε 5 χρόνια θα είσαι εκατομμυριούχος» του απάντησε εκείνη.
«Το ρούβλι χάνει την αξία του και ο αριθμός των αστείων αυξάνεται» συμπεραίνει ένας χρήστης.


Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου