Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Στους δρόμους οι Ισπανοί για την Κύπρο!

Στους δρόμους οι Ισπανοί για την Κύπρο

Χιλιάδες Ισπανοί πραγματοποίησαν το Σάββατο διαδήλωση στην Μαδρίτη και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας, καταδικάζοντας το χειρισμό της οικονομικής κρίσης από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατηγορώντας την ΕΕ ότι «ανήκει στις αγορές».


Οι πορείες, που διοργανώθηκαν από το κίνημα «αγανακτισμένων» της Ισπανίας, ήταν αποτέλεσμα της απόφασης του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο έτσι ώστε να σωθεί το κράτος από μια χρεοκοπία, ως μέρος μιας συμφωνίας για την παραχώρηση πακέτου διάσωσης, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ.
«Δεν χρωστάμε τίποτα. Δεν θα πληρώσουμε τίποτα», ανέγραφε ένα πανό που κρατούσαν διαδηλωτές στη βόρεια πόλη της Βαγιαδολίδ.

«Φύγε Τρόικα», φώναζαν διαδηλωτές στην ισπανική πρωτεύουσα, αναφερόμενοι στο τρίο των πιστωτών – Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – που επιβλέπει τις διασώσεις των χωρών της Ευρωζώνης που ήταν αποτέλεσμα της κρίσης χρέους.
Στη Μαδρίτη, οι διαδηλωτές βάδισαν προς την Puerta del Sol, την κεντρική πλατεία, που είχε καταληφθεί για αρκετούς μήνες από τους αγανακτισμένους, των οποίων η κίνηση δημιουργήθηκε το Μάιο του 2011 και ενέπνευσε διαμαρτυρίες σε άλλες χώρεςΣυνθήματα και πανό κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που αφορούν μεταξύ άλλων τις περικοπές λιτότητας, τα σκάνδαλα διαφθοράς και την ανεργία.

«Θέλουμε να καταδικάσουμε την κατάσταση στην Ευρώπη, όπου σώζονται οι τραπεζίτες, αλλά μας βάζουν όλους εμάς να πληρώνουμε», δήλωσε η Teresa Partida, 60χρονη άνεργος.

«Είναι απατεώνες, κλέφτες. Θα πρέπει να ντρέπονται», δήλωσε ο Begonia Crespo, 52χρονος ηθοποιός, καταδικάζοντας το σκάνδαλο στο οποίο οι ηγέτες του δεξιού κυβερνώντος κόμματος της Ισπανίας φέρεται να έλαβε φακέλους με μετρητά.

Πηγή : alithia.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου