Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Ν.Μεντβέντεφ: "Παράλογη η απόφαση Eurogroup - Συμμετέχουμε στη σωτηρία της Κύπρου"


Ηχηρή παρέμβαση έκανε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ για το θέμα της διάσωσης της Κύπρου. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg δήλωσε πώς «το Eurogroup θα πρέπει να συμπεριλάβει τη Ρωσία σε μία λύση-πακέτο για την Κύπρο». Με τον τρόπο αυτό απαντά στους Ευρωπαίους και τους Γερμανούς που θέλουν να επιβάλλουν τη δήμευση των καταθέσεων στην Κύπρο και εκβιάζουν με χρεοκοπία.
Ο Μεντβέντεφ εξέφρασε την πρόθεση της Ρωσίας να συμβάλλει θεσμικά σε μία λύση, δείχνοντας ότι είναι διατεθειμένη να βοηθήσει σε μία υπόθεση που την αφορά άμεσα. Συγκεκριμένα η συμμετοχή της Ρωσίας στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου θα έχει δύο χαρακτηριστικά, την υπαναχώρησή του Eurogroup όσον αφορά στη φορολόγηση των καταθέσεων και το μεγάλο πρόβλημα από τη «μαύρη τρύπα» της CPB Bank, πρώην Λαϊκής.
Πρόκειται για παρέμβαση-μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Αξίζει δε να σημειωθεί πως έγινε ενώ στη Μόσχα βρίσκεται ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοσε Μανουέλ Μπαρόζο προκειμένου να συμμετάσχει στην αυριανή τακτική Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός χαρακτήρισε την αρχική απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο ως «παράλογη» και συμπλήρωσε ότι η τελική λύση θα πρέπει να συμπεριλάβει όλες τις πλευρές. Σε συνεχή ρεπορτάζ του, το Bloomberg από τη Μόσχα, υπογράμμισε το σοβαρό ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς για τη συμμετοχή της στην τελική λύση, αλλά και τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που μεταδίδονται, η κυπριακή πλευρά έχει προσφέρει περιουσιακά στοιχεία προς εκμετάλλευση στους Ρώσους που αφορούν τον τομέα του φυσικού αερίου, τα οποία ενδέχεται να ανταλλαγούν με μετρητά διαθέσιμα από τη ρωσική πλευρά. Περαιτέρω πληροφορίες επ’ αυτού δεν υπάρχουν, αλλά η Μόσχα επιδιώκει να αποκτήσει πρόσβαση στα «οικόπεδα» την Κυπριακής ΑΟΖ και να κατασκευάσει-χειρίζεται το σταθμό LNG στο Μαρί, προσφέροντας ένα δάνειο της τάξεως των 5 δις ευρώ.
        Η παρέμβαση της Ρωσίας αναμένεται να μεταβάλει και το κλίμα στην Λευκωσία, καθ’ ότι η Κυπριακή πλευρά ετοιμάζει ένα εναλλακτικό σχέδιο το οποίο ωστόσο προβλέπει και δήμευση των καταθέσεων, έστω και σε μικρό βαθμό. Ήδη το paln B συζητείται σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αυτή την ώρα. Αυτό προβλέπει δέσμευση των αποθεματικών των Ταμείων Πρόνοιας - Δημοσίων Υπαλλήλων και Κρατικών Οργανισμών και Τραπεζών σε ύψος 2,8 δισ. ευρώ, κλείσιμο της Λαικής Τράπεζας και δημιουργία μίας «καλής» τράπεζας προς εξοικονόμηση 2 δις ευρώ το ενδεχόμενο πάντως κλεισίματος της Λαϊκής το διαψεύδει κατηγορηματικά η τράπεζα. Το 1 δις που απομένει μέχρι τα 5,8 δις ευρώ ίσως αποτελέσει και τη δήμευση των καταθέσεων, χωρίς όμως να έχει γίνει σαφές σε τι ποσοστό και από πιο ποσό και πάνω.   
Το εναλλακτικό σχέδιο προβλέπει επίσης δημιουργία ενός Επενδυτικού Ταμείου, στο οποίο θα κληθούν να συνεισφέρουν τα Ταμεία Συντάξεων, η Εκκλησία, που θέτει στη διάθεση του κράτους την περιουσία της αξίας 2 δις ευρώ και φυσικά πρόσωπα σε εθελοντική βάση. Όσοι συμμετάσχουν σε αυτό το σχέδιο θα πάρουν ως αντάλλαγμα την έκδοση ομολόγων που θα συνδεθούν με την πώληση του φυσικού αερίου
Ο Ρώσος πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και στο θέμα αυτό, λέγοντας πως το πακέτο που οι Κύπριοι προετοιμάζουν από την πλευρά τους είναι “απροσδόκητα απρόβλεπτο”, υπονοώντας προφανώς ότι διαθέτει πολλές ”γκρίζες ζώνες” που πρέπει να αποσαφηνιστούν. Και το μήνυμα ήταν επίσης σαφές προς την κυβέρνηση της Κύπρου.
Μήνυμα που συντάσσεται με το 91% των Κυπρίων που δεν θέλουν δήμευση των καταθέσεων τους, ενώ το 67,3% τάσσεται υπέρ της εξόδου της χώρας από το ευρώ και υπέρ της επιστροφής στην Κυπριακή λίρα. Απορρίπτει δηλαδή τους εκβιασμούς της Ευρώπης που στόχο έχουν να μετατρέψουν τη χώρα σε προτεκτοράτο.  
Υπέρ τη εξόδου της Κύπρου από το ευρώ έχει ταχθεί και επιμένει ο Αρχιεπίσκοπός Κύπρου κ. Χρυσόστομος που ασκεί μεγάλη επιρροή στη μεγαλόνησο. «Δυστυχώς βρισκόμαστε σε μονόδρομο, δεν έχουμε άλλη επιλογή...Πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε σκέψη να φύγουμε από την Ευρωζώνη, να πάμε στη λίρα. Όμως όση προσπάθεια χρειάστηκε να μπούμε στο ευρώ, άλλη τόση χρειάζεται να φύγουμε. Δεν είπα να φύγουμε σήμερα. Θα φύγουμε όταν ετοιμαστούμε», είπε χαρακτηριστικά στο Mega για να προσθέσει ότι η Ευρωζώνη κάποια στιγμή θα καταρρεύσει.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου