Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Ο Καρδιολόγος Λοϊζος Λοϊζου μιλά για την οικονομική κρίση στη Κύπρο


Ο γνωστός Κύπριος καρδιολόγος Λοϊζος Λοϊζου σε συνέντευξη του στη εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" μιλά για την οικονομική κρίση που ξέσπασε στη Κύπρο, χαρακτηρίζοντας ως έγκλημα εκ προμελέτης το κούρεμα. Πρόσφυγας καθώς είναι ο κύριος Λοϊζου δεν μασησε τα λόγια και έδωσε μήνυμα αισιοδοξίας ότι η Κύπρος θα ανακάμψει εξαιτίας του Dna των Κυπρίων που ξεπερνούν τις δυσκολίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το οικονομικό θαύμα που πέτυχε η Κύπρος μετά το 1974 . Η συνέντευξη δόθηκε στη Αλεξάνδρα Τζαβέλλα. 

«Ηταν ένα έγκλημα εκ προμελέτης. Αν δεν είχε γίνει χθες, θα γινόταν αύριο ή σε μία εβδομάδα. Αυτό το μεγάλο κούρεμα επισπεύστηκε, λένε κάποιοι, γιατί οι Κύπριοι είπαν το «όχι». Δεν ήταν αυτός ο λόγος, αλλά η αφορμή, γι' αυτό το στραπάτσο το οποίο δέχτηκε ο Κύπριος πολίτης για δεύτερη φορά μετά το 1974. Στις κρίσεις όμως οι Κύπριοι αφήνουμε τις διαφορές που μας χωρίζουν και γινόμαστε μια γροθιά. Και θα ανακάμψουμε χέρι χέρι με την Ελλάδα».
Αρτι αφιχθείς από την κυπριακή πρωτεύουσα, όπου είχε μεταβεί για λίγες ημέρες, ο κ. Λοΐζος Λοΐζος, αναπληρωτής πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (η οποία αποτελείται από 49 σωματεία, ένα σε κάθε νομό), μιλώντας στην «Ε» κάνει αποτίμηση των τελευταίων γεγονότων. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η Κύπρος θα ανακάμψει γρηγορότερα από την Ελλάδα, εκτιμά ότι τις ημέρες που έμειναν κλειστές οι κυπριακές τράπεζες «ο κλέφτης έμεινε μέσα» και τονίζει ότι το οικονομικό πρόβλημα της Κύπρου άπτεται του εθνικού.

Τορπίλη
Καρδιολόγος στο επάγγελμα, ήρθε στην Ελλάδα ως πρόσφυγας και σήμερα ζει εδώ με την οικογένειά του. «Δεν ξέρω ακριβώς πόσα χρήματα έχω χάσει. Οχι πολλά. Ηταν καταθέσεις εξ αδιαιρέτου. Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο οικονομικό», λέει και συνεχίζει: «Τα χρήματα θα βρεθούν και ο κόσμος θα σταθεί όρθιος. Οι κανόνες του παιχνιδιού όμως άλλαξαν. Ο βασικός πυλώνας της οικονομίας της Κύπρου έπεσε με βαρύ γδούπο, γιατί στοχεύτηκε από τους εταίρους μας. Ηταν μια τορπίλη στα ύφαλα της κυπριακής οικονομίας, η οποία υποθηκεύει και το μέλλον του κυπριακού κράτους. Μια αναιμική Κύπρος και μια αδύναμη Ελλάδα δεν μπορούν να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην κατοχική Τουρκία. Αδύναμοι πώς θα διαπραγματευτούμε; Μοιραία θα οδηγηθούμε στη μονιμοποίηση της διχοτόμησης. Τα πράγματα εκεί αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Το Κυπριακό πάει πίσω. Και πάει πίσω, ενώ είμαστε στο τέλος. Αν δεν γίνει τώρα, τέλειωσε».
Σύμφωνα με τον ίδιο, τώρα που το μεγάλο σοκ έχει περάσει θα φανεί τι πραγματικά έγινε: «Μεγάλο μέρος των καταθέσεων των ξένων έχουν φύγει από την Κύπρο μετά τις 15 Μαρτίου, γιατί ήταν ανοιχτό το e-banking. Κλειδώνω, αμπαρώνω και ο κλέφτης είναι μέσα. Αφήσανε τις πόρτες ανοιχτές, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να προσδιορίσουμε ακόμα ποια είναι η φυγή των εγχώριων και ξένων κεφαλαίων».
Η κυπριακή παιδεία, όπως λέει, τον δίδαξε νωρίς την έννοια της αποταμίευσης. «Ο Κύπριος πολίτης είναι εθισμένος στην αποταμίευση. Ο καθένας από εμάς έχει στην άκρη λίγα λεφτά, για τα παιδιά του, τα εγγόνια του. Αυτά μπορεί να υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ. Για παράδειγμα, για έναν πρόσφυγα είναι απαγορευτικό να αγοράσει γη στον τόπο του και να φτιάξει το σπίτι του. Αρα βάζει τα χρήματα στην άκρη. Σ' αυτά έγινε το κούρεμα. Κουρεύτηκε η λαϊκή αποταμίευση. Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα, βρίσκει τον τρόπο να ξεγλιστράει. Ο λαός την πληρώνει».
Σύμφωνα με τον κ. Λοΐζο, «δεν είχαμε την αλληλεγγύη της Ευρώπης και απογοητευτήκαμε από την ποντιοπιλατική στάση των οικονομικών ταγών της Ελλάδας». Προτεραιότητα της Κύπρου είναι να ξεφύγει από το μνημονιακό ζυγό. «Αλλιώς δεν μπορεί να έρθει η ανάπτυξη, οδηγούμαστε αστραπιαία σε ύφεση και η ανεργία θα αγγίξει το 30% το πρώτο εξάμηνο. Γιατί η Κύπρος δεν έχει βιομηχανίες, δεν έχει αξιόλογη πρωτογενή παραγωγή, στηρίζεται στις υπηρεσίες και κατά το μεγαλύτερο μέρος στηριζόταν στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα».
Ο ίδιος επισημαίνει ωστόσο πως αυτό δεν σημαίνει έξοδο από το ευρώ. «Ούτε έξω από το ευρώ ούτε έξω από την Ευρώπη. Η Κύπρος πρέπει να απεμπλακεί από την τρόικα. Κι από την τρόικα θα απεμπλακεί μόνο αν έχει την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσει το χρέος. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να χάσουμε τα ερείσματα στο διεθνή στίβο. Οπως κι αν συμπεριφέρθηκε σήμερα η Ε.Ε., αυτά που μας διασφάλισε -την προοπτική που έχουμε σήμερα όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες- δεν τα χαραμίζουμε. Επίσης, οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι ένας μοχλός που θα μας βοηθήσει να κινητοποιηθούμε».
Σχολιάζοντας τη «συγγνώμη» του Ισραήλ στην Τουρκία, λέει ότι «όταν αναπτύσσαμε εμείς τις σχέσεις, δεν λέγαμε ότι ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου. Εμείς το κάναμε ως στρατηγική επιλογή. Η ανάπτυξη σχέσεων με το Ισραήλ -όσο κι αν τα δεδομένα δεν είναι τόσο ευχάριστα μετά τις τελευταίες εξελίξεις- είναι προτεραιότητά μας».
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η Κύπρος βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα, λέει ότι «βρίσκεται στο κέντρο της ανατολικής Μεσογείου, εκεί που υπάρχουν τα μεγάλα κοιτάσματα του φυσικού αερίου, του πετρελαίου. Βιώνουμε έναν οικονομικό πόλεμο ο οποίος έχει στόχο να υποτάξει την Κύπρο στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και να ανακόψει την αυτόνομη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».
Μεταφέροντας το κλίμα από την πατρίδα, λέει: «Υπάρχει ψυχραιμία. Εκεί που υπήρξε πανικός, όμως, είναι στις θέσεις των τραπεζοϋπαλλήλων. Οι άνθρωποι βλέπουν το μέλλον τους δυσοίωνο. Αυτόματα θα έχουμε εκτίναξη της ανεργίας. Η δεύτερη κατηγορία που πλήττεται είναι οι εργαζόμενοι στις κυπριακές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας. Είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες στηρίζονται και στις τράπεζες».
«Η αισιοδοξία μου πηγάζει από το παράδειγμα του 1974», λέει κλείνοντας. «Τότε χάσαμε πάνω από το 60-70% της οικονομικής δυνατότητας της Κύπρου. Ολες οι επενδύσεις ήταν στο Βορρά, οι ξενοδοχειακές μονάδες ήταν στην Αμμόχωστο, τα ορυχεία ήταν στις περιοχές του Τροόδους, η βιομηχανία ήταν στην Αμμόχωστο. Ομως το DNA των Ελλήνων και των Κυπρίων -γιατί είναι Ελληνες οι Κύπριοι- είναι το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα της οικονομικής ανασυγκρότησης. Θα δυστυχήσουμε, αλλά θα σηκωθούμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου