Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Η ευρωζώνη συζητά το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ...


Ακόμα και την έξοδο της Κύπρου από το ευρώ συζήτησαν τα μέλη του Euro Working Group κατά τη διάρκεια συνεδρίασής τους την Τετάρτη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η τηλεδιάσκεψη του EWG κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επικρατεί χάος στην Κύπρο και εξέτασε το ενδεχόμενο επιβολής ελέγχου στη διακίνηση κεφαλαίων, προκειμένου να προστατευτεί η Ευρωζώνη από ενδεχόμενη κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.

Αξιωματούχος του Euro Working Group δήλωσε ότι είναι οι Κύπριοι είναι δύσκολο να καταλήξουν σε λογικές αποφάσεις, ενώ αναφέρθηκε σε μια «ανοικτή συζήτηση» αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη.

Μάλιστα, περιέγραψε τα συναισθήματα που επικράτησαν ως «πολύ έντονα» και έκανε λόγο για «ανοιχτή συζήτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο η Κύπρος να εγκαταλείψει την ευρωζώνη».

Πρόσωπο που έχει λάβει γνώση των συζητήσεων στο πλαίσιο του Euro Working Group επισημαίνει στοprotothema.gr: «Αν ξανανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες θα είναι είτε υπό ρωσική ιδιοκτησία, είτε διασπασμένες σε καλή και κακή τράπεζα. Αλλά δεν ξέρω αν η Κύπρος, όταν θα ξανανοίξουν οι τράπεζές της θα είναι εντός ή εκτός ευρώ».
«Ενοχλητική» η απόφαση της Κύπρου να απόσχει της συνεδρίασης
Η τηλεδιάσκεψη έγινε ήταν μεταξύ μελών του Euro Working Group, καθώς και εκπροσώπων της Κομισιόν και της ΕΚΤ, υπό τον αυστριακό τεχνοκράτη, Τόμας Βίζερ.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Reuters, η απόφαση της Κύπρου να μην λάβει μέρος στην τηλεδιάσκεψη, χαρακτηρίστηκε «ενοχλητική» από πολλούς συμμετέχοντες οι οποίο σχολίασαν πως φανερώνει την ευρύτερη σύγχυση και τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται το νησί.

«Η κυπριακή βουλή  είναι προφανώς πάρα πολύ συναισθηματική και δεν πρόκειται να αποφασίσει για τίποτα. Εάν η Κύπρος δεν αισθάνεται καν ότι πρέπει να παρευρίσκεται στη συνεδρίαση, αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για εμάς. Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό» αναφέρεται στα πρακτικά του Γάλλου εκπροσώπου στο Euro Working Group που επικαλείται το Reuters.

Από την πλευρά του ο Γερμανός εκπρόσωπος εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις εκροές κεφαλαίων από την Κύπρο προς τη Ρωσία και τη Βρετανία, και έδωσε έμφαση στο ότι «είμαστε έτοιμοι να βρούμε μια λύση άμεσα από τη στιγμή που γίνονται σεβαστοί οι παράμετροι της διάσωσης που συμφωνήθηκε το Σάββατο».

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη εξυγίανσης των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου, οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στην κατάρρευση, καθώς και στην πιθανότητα η Κύπρος να βγει από την Ευρωζώνη.

Όπως είπε, σε μια τέτοια περίπτωση χρειάζεται να ληφθούν βήματα ώστε να προστατευτεί η υπόλοιπη Ευρωζώνη από την επίδραση και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει μετάδοση στην Ελλάδα.

Πάντως, το μεγαλύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν ο κίνδυνος μεγάλης εκροής κεφαλαίων όταν ανοίξουν ξανά οι κυπριακές τράπεζες.

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά ότι «τεχνικές προετοιμασίες είναι σε εξέλιξη προκειμένου να περιορίσουν το ποσό των εκροών».

«Πρέπει να περάσουν επιπρόσθετοι νόμοι. Συνολικά, είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο αξιωματούχος σύμφωνα με τα πρακτικά.
Τα τρία βήματα που υποδεικνύουν οι Βρυξέλλες στη Λευκωσία για να μείνει η Κύπρος στο ευρώ

Ακόμη κι αν η κυπριακή Βουλή υιοθετήσει μια παραλλαγή του σχεδίου που απορρίφθηκε την Τρίτη για να συνεχιστεί η αναχρηματοδότηση της κυπριακής οικονομίας, το μεγαλύτερο πρόβλημα όταν θα ξανανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες θα είναι ο κίνδυνος «bank run». Για το λόγο αυτό οι Βρυξέλλες προτείνουν στην κυπριακή κυβέρνηση να υλοποιήσει μέχρι την Τρίτη 26 Μαρτίου ένα σχέδιο τριών σημείων που θα επιτρέψει στην Κύπρο να συνεχίσει να... αναπνέει.
Το σχέδιο που εισηγούνται οι Βρυξέλλες προβλέπει: Αμεση ψήφιση ενός αξιόπιστου και βιώσιμου εναλλακτικού σχεδίου σε αντικατάσταση του σχεδίου διάσωσης που απέρριψε η κυπριακή Βουλή, πάγωμα στις κινήσεις κεφαλαίων για να μην υπάρξει «bank run» σε περίπτωση που όλοι οι καταθέτες σπεύσουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, και συγχώνευση της Λαϊκής με την τράπεζα Κύπρου. 

Σύμφωνα με όσα ανάφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί για τις συζητήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να πείσει τους Κύπριους ηγέτες να παγώσουν κάθε κίνηση κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα στις κυπριακές τράπεζες ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία τους. 

«Οι κυπριακές αρχές έχουν τρία πράγματα να κάνουν έως την Τρίτη: να παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο και βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο σε αντικατάσταση του σχεδίου διάσωσης που απέρριψε η βουλή, να επιβάλουν ένα πάγωμα για μακρά περίοδο στις κινήσεις των κεφαλαίων που είναι τοποθετημένα στις τράπεζες, και να προετοιμάσουν τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες», εξήγησε η πηγή αυτή, επισημαίνοντας τον κίνδυνο εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη εάν δεν ληφθούν αυτά τα μέτρα.

Ενώ οι τράπεζες παραμένουν κλειστές ως την Τρίτη, δίνονται εντολές για την μεταφορά κεφαλαίων ύψους εκατομμυρίων ευρώ που είναι κατατεθειμένα στις τράπεζες της νήσου μόλις αρχίσουν να λειτουργούν εκ νέου. Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, έχει αναφερθεί ένα ποσό ύψους επτά δισεκατομμυρίων, αλλά μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Η απόφαση να επιβληθεί το πάγωμα επαφίεται στους Κύπριους ηγέτες. Οι ευρωπαϊκές συνθήκες προβλέπουν ότι μπορεί να επιβληθεί ένα τέτοιο μέτρο, αλλά η απόφαση αυτή είναι πολιτική, επέμεινε η πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πολλά ξένα κεφάλαια, ιδίως ρωσικά αλλά και βρετανικά, έχουν τοποθετηθεί σε κυπριακές τράπεζες που προσφέρουν συμφέρουσες αποδόσεις, δηλαδή κατά πολύ υψηλότερα επιτόκια από τις τράπεζες σε άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Εάν δεν επιβληθεί πάγωμα στις κινήσεις κεφαλαίων οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε χρεοκοπία και το κυπριακό κράτος θα χρειαστεί πολύ μεγάλα κεφάλαια για να καλύψει τις εγγυήσεις σε όλες τις καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ, είπε η πηγή αυτή.

prototema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου