Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

OXI στο "κούρεμα"-Δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης


Με δεδομένο ότι φαίνεται να μην προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με Ρωσία, η Κύπρος καταλήγει σε ένα σχέδιο οδυνηρό μεν, αλλά το οποίο μας απαλλάσσει από την πρόταση για «κούρεμα»Η πρόταση τέθηκε ενώπιον της σύσκεψης Αρχηγών στο Προεδρικό. Στη σύσκεψη συμμείχαν επίσης ο Διοικητής και Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ καθώς και υπηρεσιακοί τεχνοκράτες της Δημοκρατίας. "OXI" στο "κούρεμα" είπαν οι Αρχηγοί, ενώ πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για τη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης.
Στις 6 θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια αναμένεται, το νομοσχέδιο να κατατεθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος στη Βουλή για έγκριση. H Ολομέλεια αναμένεται να συνέλθει στις 19:00.
Δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης
Μετά από πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας διαμορφώθηκε συναίνεση και πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για τη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης. Η πρόταση τυγχάνει νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, μετά  το πέρας της σύσκεψης Αν κριθεί αναγκαίο, με βάση τη νομοτεχνική επεξεργασία, θα συνεδριάσει άμεσα το Υπουργικό Συμβούλιο για να το εγκρίνει και θα προωθηθεί στη Βουλή για τα περαιτέρω., είπε ο κ. Στυλιανίδης

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο προνοεί διαδικασία δημιουργίας νέας καλής τράπεζας για τη Λαϊκή, η οποία μάλλον οδηγείται σε αναδιάρθρωση. Με αυτό τον τρόπο απαλλασσόμαστε από 2 δις και παραμένουν υγιείς, η Ελληνική και η Τράπεζα Κύπρου, οι οποίες δεν θα συμπαρασυρθούν.

Δεσμεύονται επίσης 2,8 δις από ταμεία προνοίας ημικρατικών οργανισμών και τραπεζών. Το σχέδιο αυτό φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη και την τρόικα, η οποία δεσμεύεται ότι θα στηρίξει το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η οδυνηρότατη πρόταση για «κούρεμα» 10%

Παρόλα αυτά, υπολείπεται ένα δις και γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί το οποίο κούρεμα αλλά αν δεν εξασφαλιστεί το ένα δις, τότε θα γίνει κούρεμα 1,5% κάτι όμως που δεν χαρακτηρίζεται ως οδυνηρό επειδή καλύπτεται από τους τόκους.

πηγή: sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου