Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Σε τεντωμένο σχοινί η κυβέρνηση - Πλήρης διαφωνία Κουβέλη για ΕΡΤ- ΤΩΡΑ

Πληροφορίες για αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ. Εξουσιοδότηση να συνεχίσει το ΠΑΣΟΚ ζήτησε ο Βενιζέλος. Οι δύο αρχηγοί ζήτησαν την άμεση σύγκληση των κοινοβουλευτικών τους ομάδων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ο λόγος αυτής της δραματικής πρωτοβουλίας.





Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις καθώς συνεδριάζουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ενώ ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε εκτάκτως τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας να προσέλθουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δεν προέκυψε κοινός πολιτικός τόπος στο ζήτημα της ΕΡΤ. Για τη ΔΗΜΑΡ είναι ζήτημα δημοκρατίας η επαναλειτουργία της ΕΡΤ με παρόντες τους εργαζόμενους και να γίνει η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός της εν λειτουργία, δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης, από τα γραφεία του κόμματος στην Αγίου Κωνσταντίνου, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Κουβέλης, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα επέκρινε την κυβέρνηση, ότι η παραμονή του «μαύρου» και η βίαιη διακοπή των συχνοτήτων ήταν συγκεκριμένη επιλογή. «Δεν έχουμε εμείς την ευθύνη» συμπλήρωσε.

Πλέον όλα τα σενάρια είναι ανοικτά και δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να παραμείνει μόνον με τη στήριξη των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Ευ. Βενιζέλος ενημέρωσε, νωρίτερα, τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι η ΔΗΜΑΡ προτίθεται να εγκαταλείψει την τρικομματική κυβέρνηση και φέρεται να ζήτησε εξουσιοδότηση προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα.

Ενδεχόμενη αποχώρηση και μη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη ΔΗΜΑΡ, περιορίζει την κοινοβουλευτική στήριξη της κυβέρνησης στους 153 βουλευτές, ωστόσο είναι σαφές ότι θα επιδιωχθεί και η στήριξη βουλευτών που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί προκειμένου να παραταθεί ο βίος της κυβέρνησης για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμη.

Τι αποφάσισε η ΔΗΜΑΡ

Δημόσια ραδιοτηλεόραση με επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων της ΕΡΤ, μέχρις ότου διαμορφωθεί ο νέος φορέας που θα προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο, είναι η κατεύθυνση με την οποία προσέρχεται ο Φώτης Κουβέλης στη νέα συνάντηση των τριών αρχηγών στο Μέγαρο Μάξιμου. Αυτό προέκυψε από τη δίωρη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ στα γραφεία του κόμματος στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε συζήτηση για όλα τα θέματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης των τριών αρχηγών.

«Πράσινο φως» από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δόθηκε στην πρόταση του κ. Βενιζέλου. Μιλώντας προς την κοινοβουλευτική ομάδα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ζητά την άμεση αποκατάσταση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ενώ απαιτεί συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις. Επίσης, τόνισε ότι είναι υπέρ της ριζικής αναδιάρθρωσης της δημόσιας τηλεόρασης με οργανόγραμμα, χρονοδιάγραμμα και εγγυήσεις. Επανέλαβε ότι «η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν πρόκειται να κυρωθεί από εμάς. Υπήρχε αλαζονεία, προχειρότητα και μειωμένη αποτελεσματικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης». Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν έγιναν αξιόλογα μεταρρυθμιστικά βήματα τους τελευταίους 12 μήνες. Σε σχέση με την προγραμματική συμφωνία, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει συγκεκριμένες εγγυήσεις υλοποίησης. Στην Ιπποκράτους εκφράζονται ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η επικοινωνιακή διαχείριση της όποια συμφωνίας τελικά επιτευχθεί στο ζήτημα της ΕΡΤ, αλλά και σε αυτό της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας της συγκυβέρνησης.

Συνεδριάζει η Ολομέλεια του ΣτΕ

Κεκλεισμένων των θυρών, στο τμήμα Αναστολών της Ολομέλειας του ΣτΕ, εξετάζεται η αίτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ που ζητάει να ανασταλεί η επίμαχη απόφαση των κ.κ. Στουρνάρα και Κεδίκογλου.
Στη διάσκεψη παραβρέθηκαν οι νομικοί εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών και του υφυπουργού στον πρωθυπουργό, όπως και οι δικηγόροι της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Κ. Μενουδάκος, ο εισηγητής σύμβουλος Επικρατείας Κ. Κουσούλης καθώς επίσης και σύμβουλοι Επικρατείας Ν. Ρόζος, Μιχ. Βηλάρας και Μαρία Καραμανώφ ξεκίνησαν τη σύσκεψή τους για την «τύχη» της αίτησης αναστολής της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Νωρίτερα, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ αποφάσισαν να προσφύγουν στον Άρειο Πάγο ενώ θα προχωρήσουν και στην υποβολή μηνύσεων εναντίον όσων κρατούν κλειστούς τους πομπούς. Τα παραπάνω ανέφερε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας η εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΤ3 Ελευθερία Φαραντάκη, επισημαίνοντας ότι δεν εφαρμόζεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα.

«Όλοι αναγνωρίζουμε και ξέρουμε καλά τη σημαντικότατη συμβολή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην πορεία της πατρίδας, τον εκδημοκρατισμό της και την αντικειμενική ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών. Ξέρουμε ότι η ΕΡΤ χρειαζόταν μια αναμόρφωση για τον τρόπο που λειτουργεί, ώστε να μπορέσει να γίνει κερδοφόρα και να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και την αντικειμενική ενημέρωση» τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και πρόσθεσε: «ζητούμε, αφού αναμορφωθεί, να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό για λόγους εθνικούς, κοινοτικούς και ενημέρωσης των Ελλήνων ομογενών. Θέλω να ζητήσω να αντιληφθούν όλοι τη σπουδαιότητα ύπαρξης της ΕΤ3, ενός καναλιού που αποτελούσε κανάλι πρότυπο και για τα τρία κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης. Θα πρέπει στο νέο σχήμα που θα προκύψει να υπάρχει σε κάθε περίπτωση το ανεξάρτητο κανάλι της ΕΤ3 που θα καλύπτει την περιφέρεια της χώρας».


Πηγή: skai.gr/news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου