Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Βορίδης – Κακλαμάνης άναψαν φωτιές σε Σαμαρά και κυβέρνηση

Βορίδης – Κακλαμάνης άναψαν φωτιές σε Σαμαρά και κυβέρνηση
Ξαφνικά προέκυψαν νέοι τριγμοί στο εσωτερικό της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έφτασαν σε συμφωνία να πορευθούν από κοινού για την επόμενη ημέρα μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και του Φώτη Κουβέλη.







Μπορεί ο πρωθυπουργός στην ομιλία του να έστειλε μήνυμα ενότητας και να τόνισε ότι θα πορευθεί με το ΠΑΣΟΚ προς την εξάντληση της τετραετίας για το καλό της πατρίδας, ωστόσο, οι τοποθετήσεις Κακλαμάνη και Βορίδη στο πλαίσιο του Συνεδρίου της ΝΔ προκάλεσαν ποικίλα σχόλια και σκηνικό έντασης εντός της δικομματικής.

Το «πρώτο χτύπημα» από Κακλαμάνη

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στο 9ο τακτικό συνέδριο του κόμματος, ενώ τάχθηκε έμμεσα, αλλά σαφώς, υπέρ της διεξαγωγής εκλογών.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι δεν εμπιστεύεται τον Γιάννη Στουρνάρα και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία για να πραγματοποιηθεί εξεταστική επιτροπή για το Μνημόνιο, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση και κατά του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν εμπιστεύομαι την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, εμπιστεύομαι όμως τον αναπληρωτή κ. Σταϊκούρα. Πρέπει να γίνει εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο, πώς μπήκαμε στο Μνημόνιο, η δικογραφία έχει έρθει στη Βουλή και κάνουμε ότι δεν την βλέπουμε. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τις σχέσεις μας με τον κατ' ανάγκην κυβερνητικό εταίρο μας, δεν μπορούμε να δεχόμαστε κριτική από το κόμμα που οδήγησε τη χώρα στο μνημόνιο και ο πρώην πρόεδρός του λοιδόρησε τη χώρα μας διεθνώς» ήταν τα λόγια του Νικήτα Κακλαμάνη.

Η «βόμβα» Βορίδη για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Λίγη ώρα αργότερα στο βήμα ανέβηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ και του ιδρυτή του, Ανδρέα Παπανδρέου.

Ειδικότερα ο κ. Βορίδης σημείωσε «Η κρίση στην Ελλάδα έχει συγκεκριμένο όνομα και επώνυμο: Ανδρέας Παπανδρέου. Για την καταστροφή του τόπου ευθύνονται οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου, σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή»

Σάλος στο ΠΑΣΟΚ, σκληρές αντιδράσεις αλλά και ... ψυχραιμία

Η ατάκα αυτή του Μάκη Βορίδη ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει αντιδράσεις από την πλευρά της Ιπποκράτους, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση από το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου, ούτε από τον πρόεδρο προσωπικά.

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, ήταν ο πρώτος που έσπευσε να απαντήσει στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ τονίζοντας, μέσω Twitter, «Ο Βορίδης μιλώντας στο Συνέδριο της ΝΔ έδωσε εξετάσεις υβρίζοντας τον Ανδρέα Παπανδρέου. Συμπεριφέρθηκε ως γνήσιος νοσταλγός του χουντικού παρελθόντος του, για να καλύψει το φτύσιμο από τον Αντώνη Σαμαρά. Οσο οι Βορίδηδες βρίζουν τον Ανδρέα τόσο στην ψυχή του κόσμου ισχυροποιείται η μεγάλη προσφορά του ηγέτη της Δημοκρατικής Παράταξης στη χώρα».
Προς απάντηση στις δηλώσεις Βορίδη η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας, Φώφη Γενηματά, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ άλλαξαν την Ελλάδα.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου κατέστρεψε την Ελλάδα του διχασμού, του αποκλεισμού, των ανισοτήτων, των αδικιών, των πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων.

Βρισκόμαστε εδώ, για να θυμίζουμε στον κ. Βορίδη, μα και στον κάθε κ. Βορίδη, ότι το ΠΑΣΟΚ ακόμη και τώρα που είναι λαβωμένο, εγγυάται τη δημοκρατική πορεία του τόπου. Ο κ. Βορίδης και όλοι όσοι προσπαθούν να ρίξουν αποκλειστικά στο ΠΑΣΟΚ τις ευθύνες για την κρίση, ούτε το κόμμα τους υπηρετούν, ούτε την κυβέρνηση, ούτε την αλήθεια.

Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη θα αναγεννηθεί μέσα από τη μάχη. Με τη συμμετοχή μας στην Κυβέρνηση θέτουμε τα δικά μας όρια. Το ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετο με την απραξία και τη διαρκή διαμαρτυρία χωρίς πρόταση, αλλά και με την απόλυτη υποταγή σε ένα μνημόνιο που δεν μπορώ να δεχτώ ότι είναι Ευαγγέλιο».
Σε πιο έντονο ύφος ήταν η απάντηση του Κώστα Σκανδαλίδη ο οποίος, μέσω Twitter, δήλωσε χαρακτηριστικά «Η Δημοκρατία είναι πράγματι μεγαλόψυχο πολίτευμα. Επιτρέπει σε έναν Βορίδη που την πολέμησε λυσσαλέα, να κατακρίνει τον Ηγέτη που την εγκατέστησε στην χώρα».

Από την άλλη πλευρά, παρά τις αντιδράσεις μεμονωμένων στελεχών, η Ιπποκράτους δεν έχει αντιδράσει επισήμως και από το ΠΑΣΟΚ διαρρέεται η πρόθεση να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι.

Οπως αναφέρει το mega στην Ιπποκράτους τονίζουν ότι «από τον γραμματέα της νεολαίας του Παπαδόπουλου δεν περίμεναν να ακούσουν καλά λόγια για τον Ανδρέα Παπανδρέου», ωστόσο εκτιμούν πως ο Μάκης Βορίδης προέβη σε αυτές τις δηλώσεις για να βελτιώσει το προφίλ του στην κομματική βάση της Νέας Δημοκρατίας, από τη στιγμή που δεν συμπεριλήφθηκε και στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Αποστάσεις κρατάει η Συγγρού – Τι θα κάνει ο Σαμαράς

Πρωθυπουργός και Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν να τηρούν αποστάσεις από τις σημερινές τοποθετήσεις Κακλαμάνη και, κυρίως, Βορίδη, επιθυμώντας να κρατήσουν χαμηλούς τόνους τόσο για χάρη της νέας συμφωνίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ όσο και για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του Συνεδρίου της ΝΔ χωρίς εντάσεις.

Σε γενικές γραμμές τα περισσότερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας κράτησαν χαμηλά τους τόνους κατά τη διάρκεια των σημερινών εργασιών του Συνεδρίου, με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να εμφανίζεται ενωτικός, ενώ στην πλειοψηφία τους τα μέλη του κόμματος βάζουν θετικό πρόσημο στην προοπτική συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ.
Υπάρχει, από την άλλη πλευρά, μια υπόκωφη γκρίνια για τη συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ η οποία, πάντως, δεν εκδηλώθηκε ιδιαίτερα στη διάρκεια του συνεδρίου.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως ίσως και να είναι αναγκαία μια προσπάθεια να υπάρξουν διαχωριστικές ιδεολογικές γραμμές ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με στόχο να κρατηθούν «ζεστοί» οι ψηφοφόροι σε επίπεδο κομματικό ούτως ώστε να μην υπάρξει διαρροή προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ από τυχόν απογοήτευση από τους κυβερνητικούς χειρισμούς.




Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου