Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Κύπρος: Πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση η λήξη κρατικών ομολόγων

Σε σταυρόλεξο για γερά νεύρα εξελίσσεται η διαχείριση των κρατικών ομολόγων τα οποία λήγουν τον Ιούλιο. Η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει το τραύμα των 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ ωστόσο η όποια λύση δεν αποτελεί πανάκεια.   




Βάσει μνημονίου επιβάλλεται η ανανέωση κρατικών ομολόγων ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που κατέχουν Κύπριοι.  Πρέπει επίσης ν’ ανανεωθεί το  ομόλογο των 1,9 δισεκατομμυρίων  το οποίο εκδόθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής. Ο υπουργός οικονομικών είχε το απόγευμα τηλεδιάσκεψη κατά την οποία συζήτησε με την Τρόϊκα το ζήτημα των κρατικών ομολόγων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η όλη κατάσταση.
 Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την τηλεδιάσκεψη έγινε ανταλλαγή απόψεων με τους δανειστές ώστε να γίνει η επιλογή του καλύτερου υπό τις περιστάσεις σεναρίου.  
Εξετάστηκαν και τρόποι ανανέωσης του ομολόγου της Λαϊκής Τράπεζας. Πάντως από τα όσα αποκάλυψε χθες βράδυ το Σίγμα διαφαίνεται ότι η όποια λύση θα έχει κόστος. Ουσιαστικά Υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να έχουν ενώπιόν τους τρεις δρόμους. Ο πρώτος περιλαμβάνει την ολιγόμηνη ανανέωση των ομολόγων, ο δεύτερος την ανανέωσή τους πριν από τη λήξη τους.
Ο τρίτος και πιο αιματηρός προβλέπει την ανανέωση των ομολόγων κατά τη λήξη τους. Επιλογή που ενδέχεται σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους να προκαλέσει απώλειες 300 εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες, συνεργατικά και ημικρατικούς οργανισμούς.
Πηγή: http://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου