Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Κύπρος: Θρίλερ η ανανέωση κρατικών ομολόγων ύψους 3 δις-Σενάριο επιλεκτικής χρεωκοπίας;

Η κυβέρνηση, αποφάσισε την πρόωρη ανανέωση των κρατικών ομολόγων, καθώς αυτή ήταν η μόνη εφικτή επιλογή για να περιοριστούν οι δραστικά οι ζημιές.  Η κίνηση αυτή, ωστόσο, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας της χώρας.  Σήμερα, δόθηκε στους κατόχους ομολόγων, που είναι τα Συνεργατικά, οι τράπεζες και οι Ημικρατικοί Οργανισμοί, η πρόταση με τους όρους της ανανέωσης. Χρειάστηκαν όμως, ακόμα και πολιτικές παρεμβάσεις για να υπάρξει συναίνεση στην ανανέωση τους.


Όλα τα σενάρια είχαν τέθεί στη ζυγαριά για να επιλέξει τελικά το υπουργείο Οικονομικών την οδό της πρόωρης ανανέωσης των κρατικών ομολόγων συνολικού ύψους 3 δις, με στόχο να περιορίσει τις ζημιές.

Τα ομόλογα, αναμένεται να ανανεωθούν πρόωρα, δηλαδή πριν από τη λήξη τους, με στόχο να περιοριστούν οι ζημιές των κατόχων, που είναι ο συνεργατισμός, τράπεζες και Ταμεία Προνοίας. Βεβαίως, κατ' επέκταση, περιορίζονται και οι παράπλευρες ζημιές για την υπόλοιπη οικονομία.
Προτεραιότητα έχουν τα ομόλογα των 670 εκ., τα οποία λήγουν τον επόμενο μήνα και το 1,9 δις που δόθηκε πέρσι για στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας. Όμως, θα ανανεωθούν από τώρα -εφόσον γίνει αποδεκτό από τους κατόχους- και ομόλογα που λήγουν έως και το 2015.
Πρόκειται ουσιαστικά για ομόλογα 1 δις, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη το 1,9 της Λαϊκής, τα οποία ανανεώνονται πρόωρα, αλλά με τους ίδιους περίπου όρους, δηλαδή το ίδιο επιτόκιο. Το μόνο, που αλλάζει είναι η διάρκεια τους. Κι' αυτό γίνεται για να αποφευχθούν οι λογιστικές ζημιές.
Συγκεκριμένα,

ΟΙ ΟΡΟΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Ο χρόνος της νέας λήξης αυτών των ομολόγων συμπίπτει με μία περίοδο, κατά την οποία θα αλλάξει το μακροοικονομικό προφίλ της χώρας, διότι θα υπάρχει πραγματική ροή εσόδων από το φυσικό αέριο. Επίσης, μ' αυτήν την επέκταση, διασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό ότι αυτά τα ομόλογα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Αυτή η επιλογή, περιορίζει στο ελάχιστο τις ζημιές, γεννά όμως το ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί και στην περίπτωση της επαναγοράς ομολόγων στην Ελλάδα, όμως ήταν κάτι προσωρινό το οποίο τελείωσε με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Δεν υπήρχε άλλος δρόμος, διότι οι ζημιές για τους κατόχους των ομολόγων θα ήταν τεράστιες. Εάν ανανεώναμε στη λήξη τους τα ομόλογα με πενταετή, στη βάση της δίκαιης αξίας, που υπάρχει σήμερα στις χρηματαγορές, θα είχαμε ζημιές 30%, άρα στο 1 δις είναι 300 εκ. Όσον αφορά στο 1,9 δις της Λαϊκής, θα ήταν παρόμοιες οι ζημιές αν είχαμε πενταετή ομόλογα, γι' αυτό το λόγο γίνεται συζήτηση για χρονιαία ανανέωση αυτών των ομολόγων. Ο χειρισμός για το ποσό αυτό είναι διαφορετικός, διότι για το συγκεκριμένο προκύπτει αλλαγή ιδιοκτήτη, μεταφέρεται δηλαδή από τη Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου.

Τί σημαίνει το καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας;
- Είναι μια καθαρά τεχνητή διαδικασία και η διαβάθμιση θα είναι προσωρινή
- Αφορά μόνο την έκδοση των συγκεκριμένων ομολόγων
- Δεν πρόκειται για χρεοκοπία του κράτους, καθώς οι υπόλοιπες υποχρεώσεις του είναι διασφαλισμένες από το δάνειο των €10 δις
- Οι πολίτες δεν θα αντιληφθούν  τίποτε, διότι στην ουσία δεν θα έχουν επιπτώσεις
- Η χώρα, εδώ και δύο χρόνια είναι εκτός αγορών, επομένως η όποια διαβάθμιση δεν έχει ιδιαίτερη σημασία
Πότε θα γίνει η ανανέωση
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, η ανανέωση των ομολόγων θα γίνει μέσα στα επόμενα 24ωρα και πριν την 1η Ιουλίου. Πηγές προσκείμενες στον Συνεργατισμό, λένε ότι υπήρξαν έντονες πολιτικές πιέσεις για αποδοχή της ανανέωσης των ομολόγων, διότι σε διαφορετική περίπτωση το κράτος θα οδηγείτο σε άτακτη χρεοκοπία με δραματικές συνέπειες για τον τόπο και τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου