Λευκωσία: Αντισυνταγματική χθηκε χθες από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου (9 Δικαστές) η νομοθεσία που προνοεί όπως τα μέλη της Δικαστικής Υπηρεσίας και ο πρόεδρος και τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου καταβάλλουν έκτακτη εισφορά προς τη Δημοκρατία.
Την αντισυνταγματικότητα του επίδικου Νόμου πρόσβαλε στο Ανώτατο Δικαστήριο η πλειοψηφία των Επαρχιακών Δικαστών, υποστηρίζοντας πως με τον συγκεκριμένο Νόμο επήλθε μείωση στην αντιμισθία των Δικαστών που με αυτό τον τρόπο μεταβάλλεται δυσμενώς κατά παράβαση του άρθρου 158.3 του Συντάγματος.
Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις 84 προσφυγές που αρχικά καταχωρήθηκαν, παρέμειναν σε εκκρεμότητα οι 37, αφού οι υπόλοιπες αποσύρθηκαν με γνώμονα την επιδείνωση της γενικής οικονομικής κατάστασης του κράτους, αλλά χωρίς να δέχονται οι αιτητές τη συνταγματικότητα των προσβαλλόμενων αποφάσεων.
Η Ολομέλεια αναγκάστηκε να εκδικάσει την υπόθεση αυτή, αφού μειώνεται και ο μισθός των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, γιατί δεν υπάρχει κανένα άλλο Δικαστήριο το οποίο θα μπορούσε να επιληφθεί του θέματος.
Στην απόφαση τους οι εννιά Δικαστές επεσήμαναν πως «Το Ανώτατο Δικαστήριο ως θεματοφύλακας του Συντάγματος, έχει το καθήκον να ερμηνεύσει και να διαφυλάξει τις πρόνοιες του με βάση καθαρά νομικές αρχές και μακριά από συναισθηματισμούς. Είναι με αυτό το πνεύμα που κρίνουμε την υπόθεση. Μπορεί να είναι δύσκολη και δυσάρεστη η θέση μας, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από του να καταλήξουμε σε απόφαση».
Διευκρινίζεται πως οι εναπομείναντες αιτητές δήλωσαν ότι ο σκοπός τους ήταν η διαφύλαξη των συνταγματικών επιταγών και δεσμεύτηκαν ότι οποιαδήποτε και αν ήταν η απόφαση της Ολομέλειας, θα έκαναν εθελοντικά την εισφορά που τους αναλογούσε προς τη Δημοκρατία.
Αποδεχόμενοι ομόφωνα οι εννιά Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου τις προσφυγές των αιτητών, τόνισαν πως είναι η επιλογή του συνταγματικού νομοθέτη να εξαιρέσει τη Δικαστική Υπηρεσία από οποιαδήποτε μέτρα μείωσης της αντιμισθίας των Δικαστών, για ευνόητους λόγους. Κύριος σκοπός της προστασίας αυτής, προστίθεται στην απόφαση της Ολομέλειας, είναι, πέραν από του να προσελκύσει αξιόλογους νομικούς στη δικαστική έδρα, να εξασφαλίζει την ανεξαρτησία πνεύματος που είναι αναγκαία για να διασφαλίζει τη λεπτή εξισορρόπηση μεταξύ ατομικών δικαιωμάτων και κρατικών εξουσιών, που ισοδυναμεί με πολιτική ελευθερία.
Αλλαγή στο Σύνταγμα για τους μισθούς Δικαστών θα ζητήσει ο πρόεδρος της Επ.Θεσμών
Θέμα τροποποίησης του Συντάγματος σε ότι αφορά τη μισθοδοσία των Δικαστών, θα θέσει ενώπιον της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Συλλούρης, μετά τη σχετική απόφαση του Ανωτάτου.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Συλλούρης είπε επίσης ότι είναι παράξενο Δικαστές να δικάζουν Δικαστές και οι ίδιοι να μένουν στο απυρόβλητο.
Γεν.Εισαγγελέας: Οι Δικαστές προστάτευσαν την τσέπη τους
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Πέτρος Κληρίδης, είπε ότι στο τέλος του μήνα θα ζητήσει από τη Γενική Λογίστρια του Κράτους τον κατάλογο με τα ονόματα όσων Δικαστών δέχθηκαν εθελοντικά να γίνονται αποκοπές από τον μισθό τους, τον οποίο και θα δημοσιοποιήσει.
Οι συνέπειες της απόφασης, είπε ο κ. Κλιρίδης είναι ότι οι Δικαστές προστάτευσαν τη τσέπη τους και διερωτήθηκε γιατί κάποιοι απέσυραν τις προσφυγές τους, αν έγνοια τους ήταν η προάσπιση του Συντάγματος.
Διερωτηθηκε επίσης γιατί αφέθηκε να πλανάται ο ισχυρισμός εκ μέρους των δικηγόρων των αιτητών, ότι έίχαν πρόθεση να συνεισφέρουν.
Ο Γενικός Εισαγγελέας, παραδέχθηκε ότι ήταν μεγάλο λάθος του να αποσύρει την ένστασή του, η υπόθεση να δικαστεί από Δικαστές, αφού όπως είπε, είχε αποδείξεις ότι στερούνται αντικειμενικότητας.
«Τώρα», τόνισε, «είναι ανοικτό το δικαίωμα του καθενός να ασκεί κριτική, ενώ τη σχετική πρόνοια του Συντάγματος μπορεί να τροποποιήσει η Βουλή, διότι δεν πρόκειται για βασική».
Κ.Βελάρης: Λανθασμένη και άκαιρη η απόφαση
Ο νομικός Κώστας Βελάρης, χαρακτήρισε λανθασμένη και άκαιρη την απόφαση, η οποία, όπως είπε, στερείται ηθικού ερίσματος.
Χαρακτήρισε ανντισυνταγματικό το νόμο και εισηγήθηκε τροποποίηση του Συντάγματος και εξομοίωση της μισθοδοσίας των Δικαστών με την υπόλοιπη δημόσια υπηρεσία.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Βελάρης εξέφρασε την άποψη ότι η μείωση της τάξης του 3% της μισθοδοσίας των Δικαστών δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι θα επηρεάσει την ανεξαρτησία τους, καθώς ο μισθός των Δικαστών του Ανωτάτου αγγίζει τις 200 χιλιάδες ευρώ ετησίως, ενώ ο πρωτοδιοριζόμενος στο Επαρχιακό Δικαστήριο λαμβάνει γύρω στις 70 χιλιάδες ευρώ ετησίως.
Αντιδράσεις κομμάτων
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εκτιμά ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου βρίσκεται σε διάσταση με τη συνείδηση του λαού, αλλά και τα βιώματα των πολιτών, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Η απόφαση, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του, είναι απολύτως σεβαστή, όμως, προσθέτει, αναμένεται και η δική τους εθελοντική εισφορά.
Υπογραμμίζει ακόμη ότι η απόφαση δεν πρέπει να γίνει αφορμή για να πληγεί το κύρος της Δικαιοσύνης και να αμφισβητηθούν οι αποφάσεις της.
Η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι η απόφαση του Ανωτάτου προκαλεί «οδυνηρή απογοήτευση». Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα Συντάγματα δεν είναι άψυχα κείμενα, αλλά αποτελούν νομικά πλαίσια, τα οποία πρέπει να ερμηνεύονται κάθε συγκεκριμένη χρονική στιγμή με βάση τις υφιστάμενες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες.
Γράφουν: Χριστάκης Γιαννακός, philenews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου