Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

39 χρόνια από τον όλεθρο που σκόρπισε ο Αττίλας στην Κύπρο

39 ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μαύρη επέτειο της 20ής Ιουλίου του 1974, όταν ο Αττίλας εισέβαλε παράνομα στο νησία σκορπώντας τον όλεθρο, το θάνατο και την καταστροφή. 39 χρόνια μετά, η Τουρκία συνεχίζει να καταπατά το 40% του νησιού και να προκαλεί. 


Στις 5.30 το πρωί, ώρα κατά την οποία άρχισε η εισβολή, ήχησαν οι σειρήνες στις ελεύθερες περιοχές, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

Πολιτεία και λαός με μνημόσυνα, δεήσεις και άλλες εκδηλώσεις απέτισαν φόρο τιμής στους πεσόντες κατά την εισβολή και διαβεβαίωσαν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί  μέχρι τη δικαίωση και την ελευθερία.
Το επίσημο μνημόσυνο τελέστηκε στην Εκκλησία Παναγιάς Φανερωμένης στη Λευκωσία. Του μνημόσυνου προέστη  ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και παρέστησαν  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Πρέσβης της Ελλάδας, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, οι πολιτειακές και στρατιωτικές αρχές καθώς και συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. Ακολούθησε  κατάθεση στεφάνων.
Εξάλλου, με ανακοινώσεις τους, οι πολιτικές δυνάμεις καταδικάζουν για άλλη μια φορά την Άγκυρα για την επεκτατική της πολιτική.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέστη στις 8 το πρωί στην  επιμνημόσυνη δέηση,  για τους αξιωματικούς και οπλίτες πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή, που έγινε στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.
Επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων όπου κατέπεσε το 1974 το στρατιωτικό αεροσκάφος NORD ATLAS της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας της επιχείρησης « ΝΙΚΗ », το οποίο μετέφερε άνδρες της 1ης Μοίρας Καταδρομών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Κύπρο, για την υποστήριξη των Δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς.
Το πρωί πραγματοποιήθηκε παράκληση για την απελευθέρωση του νησιού μας από τον Τούρκο εισβολέα, την επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και τη διακρίβωση της ζωής όλων των αγνοουμένων από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, στον Ιερό Ναό Φανερωμένης. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε  ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.
SIGMALIVE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου