Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Κύπρος: Διάθεση γης σε άνεργους αγρότες!

Διάθεση γης σε άνεργους αγρότεςΛευκωσία: Τα Υπουργεία Γεωργίας και Εσωτερικών αναλαμβάνουν δράση ώστε από τον προσεχή Οκτώβριο όλα να είναι έτοιμα για να αρχίσει η εφαρμογή του σχεδίου για τη διάθεση κρατικής και δασικής γης σε άνεργους που επιθυμούν να ασκήσουν τη γεωργική δραστηριότητα.



Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, αν αναλογιστεί κανείς τις οικονομικές δυσκολίες που θα αντιμετωπίζουν οι μελλοντικοί... αγρότες, αλλά και το βάσανο των διαδικασιών που θα πρέπει να περάσουν ώστε να πάρουν το πράσινο φως και να καταστούν δικαιούχοι.

Σοβαρός περιορισμός αποτελεί και το ύψος του καταβαλλόμενου ενοικίου για την εκμίσθωση κρατικής και δασικής γης, το οποίο θα πρέπει να καθορίζεται από το Τμήμα Κτηματολογίου και να είναι ίσο με το αγοραίο ενοίκιο, ούτως ώστε να μην παρέχεται σε αυτό οποιαδήποτε μορφή κρατικής ενίσχυσης.

Στα πλαίσια της εξαγγελθείσας πολιτικής της Κυβέρνησης για ανάκαμψη της οικονομίας, τα Υπουργεία Γεωργίας και Εσωτερικών ετοίμασαν σχέδιο για τη διάθεση κρατικής και δασικής γης, κατά προτεραιότητα σε άνεργους που θα ασχοληθούν με τη γεωργία. Το εν λόγω σχέδιο παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Νίκο Κουγιάλη και έτυχε της σχετικής έγκρισης.

Στόχος του σχεδίου είναι η ορθολογιστική και καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, η οποία υπάγεται στο κράτος, καθώς επίσης και η ανάπτυξη των προοπτικών για ανάκαψη της οικονομίας, μέσω της αξιοποίησης της γεωργικής γης και της ενασχόλησης του άνεργου εργατικού δυναμικού.

Μέσα από το σχέδιο παρέχεται η δυνατότητα σε άνεργους που επιθυμούν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια γης, να εκμισθώσουν κατά προτεραιότητα κρατική και δασική γη. Για να πετύχει αυτό καθορίστηκαν κριτήρια επιλεξιμότητας και προτεραιότητας, καθώς και συνοπτικές διαδικασίες για τη γρήγορη εκμίσθωση γης σε ενδιαφερόμενους άνεργους.

Το σχέδιο θα ισχύει για ένα χρόνο από την ημερομηνία προκήρυξής του και θα εφαρμόζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στη λήξη του, θα επανεξεταστεί κατά πόσον υπάρχει ανάγκη παράτασής του για ακόμη ένα χρόνο.

Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στο Σχέδιο θα κληθούν να συμπληρώσουν σχετική αίτηση αναλόγως της γης που θέλουν να εκμισθώσουν και θα αποταθούν είτε στο οικείο Επαρχιακό Γραφείο Κτηματολογίου για διάθεση κρατικής γης, είτε στον διευθυντή Τμήματος Δασών για διάθεση δασικής γης.

Η εξέταση των αιτήσεων θα γίνει ανάλογα από το Αρμόδιο Τμήμα το οποίο κατά την κρίση του διεξάγει διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους για να βεβαιωθεί για την ορθότητα των πληροφοριών που δηλώνονται στην αίτηση, καθώς και την αξιοποίηση της παραχωρηθείσας γης σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν. Είναι επίσης στη διακριτική ευχέρεια του Αρμόδιου Τμήματος να χρησιμοποιεί οποιεσδήποτε πληροφορίες που εμπεριέχονται στην αίτηση. Άλλωστε με την υποβολή της αίτησής τους οι ενδιαφερόμενοι αποδέχονται τη διενέργεια των ελέγχων αυτών.

Πηγή: www.philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου