Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Στα δύο η Τράπεζα Κύπρου

Στα δύο η Τράπεζα Κύπρου
Λευκωσία: Αγώνας δρόμου γίνεται για την Τράπεζα Κύπρου και τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι εξελίξεις τρέχουν με στόχο τη δημιουργία προοπτικών ταχύτερης ανάκαμψής της. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται ένα θερμό καλοκαίρι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, που βρίσκεται ακόμη με περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων.



Τρόικα, Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα συμφώνησαν χθες να μελετήσουν με λεπτομέρεια τον διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε δύο μέρη, με τη δημιουργία της Development και της Retail and Commercial Bank. Όλες οι συζητήσεις έχουν ως στόχο τη βελτίωση του ισολογισμού της και την καλύτερη διαχείριση του ELA.

Η δεύτερη εξέλιξη αφορά στον χρόνο εξόδου της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης. Χθες, υπήρξε μερική ανατροπή του σκηνικού.

Η κυπριακή πλευρά επέμεινε ότι η Τράπεζα πρέπει να εξέλθει του καθεστώτος μέχρι το τέλος Ιουλίου, όπως ήταν ο σχεδιασμός που συμφωνήθηκε. Η Τρόικα φαίνεται να προσεγγίζει το ζήτημα διαφορετικά, εκτιμώντας ότι αν ο διαχωρισμός της Τράπεζας Κύπρου σε δύο μέρη, δημιουργήσει διαφορετικές προοπτικές, τότε αυτή η λύση θα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς χωρίς συγκεκριμένους χρονικούς περιορισμούς. Για το θέμα αναμένεται την επόμενη εβδομάδα η απάντηση της Νομικής Υπηρεσίας.

Αν, δηλαδή, ο διαχωρισμός είναι πιο εύκολο να γίνει ως μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης ή αν θα αποτελέσει μέρος της διαδικασίας εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου. 


Οι εξελίξεις για την Τράπεζα Κύπρου δεν σταματούν εδώ, αλλά υπάρχει συνέχεια και την ερχόμενη εβδομάδα. Μέχρι την Τρίτη αναμένεται να παραδοθεί η έκθεση του ελεγκτικού οίκου KPMG Λονδίνου με την αποτίμηση των στοιχείων ενεργητικού που θα καθορίσει και το ποσοστό κουρέματος των ανασφάλιστων καταθετών της Τράπεζας Κύπρου.

Μετά την παράδοση της έκθεσης στην Κεντρική Τράπεζα, θα χρειαστεί ακόμη μια εβδομάδα περίπου, ώστε να οριστικοποιηθεί το ποσοστό κουρέματος που θα προκύψει και από τον λογιστικό χειρισμό κάποιων στοιχείων ενεργητικού. Το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη και σε συνεργασία με τον οίκο Mckinsey θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να παρουσιαστεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
 
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου, Χρίστος Σορώτος, ανέφερε χθες μετά τη συνάντηση με την Τρόικα ότι το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης είναι σε συνεχή εξέλιξη με παρουσιάσεις σε όλες τις αρμόδιες Αρχές. Όσον αφορά στον χρόνο εξόδου της Τράπεζας από το καθεστώς εξυγίανσης, δεν έδωσε σαφή απάντηση και είπε ότι όλα βρίσκονται εν εξελίξει. 

- See more at: www.philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου