Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Κλείδωσε στο 47,5% το κούρεμα στην Τρ.Κύπρου

Κλείδωσε στο 47,5% το κούρεμα στην Τρ.ΚύπρουΛευκωσία: Σήμερα, εκτός απρόοπτου, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης θα ανακοινώσει ότι το κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου έχει κλειδώσει στο 47,5% και όλο το ποσοστό θα μετατραπεί σε μετοχές. Ο χρόνος πιέζει για λύσεις στην Τράπεζα Κύπρου και έξοδο από το καθεστώς εξυγίανσης στις 31 Ιουλίου. 






Ο  κεντρικός τραπεζίτης μετά το χθεσινό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», θα προχωρήσει ως Αρχή Εξυγίανσης σε κούρεμα 47,5%, αλλά χωρίς να έχει τη σύμφωνη γνώμη της Κυβέρνησης που ήθελε άλλο μοντέλο για τους ανασφάλιστους καταθέτες. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, υπάρχει διαφωνία όσον αφορά στο ποσοστό και τον τρόπο κουρέματος, αλλά ο διοικητής στα πλαίσια της δικαιοδοσίας του ως Αρχή Εξυγίανσης θα προχωρήσει τη διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κεντρικός τραπεζίτης ενημέρωσε χθες το βράδυ τον υπουργό για τις προθέσεις του, εκτιμώντας ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα για την Τράπεζα Κύπρου. 

Επίσης εξήγησε τους λόγους γιατί θέλει η Τράπεζα Κύπρου να βγει με ισχυρά εποπτικά κεφάλαια γιατί σε αντίθετη περίπτωση μπορεί η ΕΚΤ να μη δώσει την έγκριση να λειτουργεί ως αντισυμβαλλόμενο μέρος για άντληση φθηνής ρευστότητας από συμβατικούς μηχανισμούς. Οι θέσεις του κεντρικού τραπεζίτη φαίνεται ότι δεν βρίσκουν την πλήρη ανταπόκριση της Κυβέρνησης η οποία έχει τις ενστάσεις της.

 Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση αποδέχθηκε να φθάσει ο πήχης του Core Tier I στο 11% και το ποσοστό του κουρέματος κοντά στο 45%, από 38,9% που ήταν αρχικά η πρόταση. Ωστόσο, όπως ανέφερε στον «Φ», ούτε αυτή η λύση έγινε αποδεκτή αλλά ούτε και ο συμβιβασμός ότι τι το κούρεμα θα φθάσει το 47,5%, εκ των οποίων το 5% θα μετατραπεί σε co-co bonds αντί σε μετοχές. 

Ο υπουργός ανέφερε ότι ακόμη και με τη λύση που πρότεινε η κυβέρνηση η Τράπεζα Κύπρου θα είχε ισχυρό κεφαλαιακό δείκτη και σε περίπτωση ο εποπτικής πήχης υποχωρούσε τα  co-co bonds θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μετοχές. Η Τρόικα σε όλη τη διάρκεια των συζητήσεων επέμενε ότι αν ο κεφαλαιακός πήχης δεν φθάσει το 47,5% η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα είναι σε θέση να δώσει καθεστώς αντισυμβαλλόμενου μέρους για πράξεις νομισματικής πολιτικής στην Τράπεζα Κύπρου. 

Οι πιστωτές στις διαπραγματεύσεις υποστήριζαν ότι χρειάζεται να υπάρχει ισχυρό κεφαλαιακό ανάχωμα για να μπορέσουν οι νέοι μέτοχοι της Τράπεζας να διασφαλίσουν το μέλλον του οργανισμού και τα κεφάλαιά τους. 

Η Κυβέρνηση προσπάθησε το τελευταίο τριήμερο να μειώσει το ποσοστό του κουρέματος, προτάσσοντας ότι το κεφαλαιακό όριο του μνημονίου ήταν για δείκτη Core Tier I στο 9%. Η διαφορά του 2,5% που αντιστοιχεί σε €200 εκατ. αποτέλεσε πεδίο διαπραγματεύσεων στο μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής μέρας. «Σιδηροκέφαλη» η Τράπεζα Κύπρου με δείκτη 12,2% Αν κλείσει οριστικά το θέμα του κουρέματος στο  47,5% η Τράπεζα Κύπρου βγαίνει «σιδηροκέφαλη» από το καθεστώς εξυγίανσης, έχοντας ως κεφάλαιο €3,9 δισ. που θα μετατραπεί σε μετοχές από το κούρεμα των καταθέσεων.

 Έχει  ισχυρό δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων Core Tier I 12,2% και πρόσθετο μαξιλάρι ασφαλείας εποπτικών κεφαλαίων €700 εκατ. για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τυχόν κραδασμούς της οικονομίας και οποιαδήποτε αύξηση των επισφαλειών λόγω επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος. 

Πηγή: philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου