Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Η «Αφροδίτη» δεν μας χαμογέλασε - €35 - 40 δισ. το κοίτασμα - Μήπως μας δουλεύουν;

Η «Αφροδίτη» δεν μας χαμογέλασε - €35 - 40 δισ. το κοίτασμα
Λευκωσία: Προσγείωση σε σχέση με τα αναμενόμενα από τα κυπριακά κοιτάσματα, φέρνουν τα αποτελέσματα από την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο «Αφροδίτη». Όπως όλα δείχνουν, οι αριθμοί είναι οριακοί -λίγο πιο κάτω- από το βασικό κριτήριο, που είναι οι απαιτούμενες ποσότητες, από το συγκεκριμένο κοίτασμα, για τη λειτουργία τερματικού με δυνατότητα παραγωγής 5 δις κυβικά μέτρα. Σύμφωνα με τις ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», τα όρια των 3,6 έως 7,6 τρις κυβικά πόδια που ανακοινώθηκαν στην πρώτη γεώτρηση, δεν θα αυξηθούν με τη νέα γεώτρηση που ολοκληρώθηκε. Αντίθετα θα έχουμε αισθητή, όχι όμως απαγορευτική μείωση των αριθμών. Τα αποτελέσματα αυτά, αν και μειώνουν τους αριθμούς, επιβεβαιώνουν ότι η Κύπρος έχει ένα σημαντικό κοίτασμα, μικρότερο του αρχικά αναμενόμενου, με τελικές αξίες της τάξης των 35- 40 δις ευρώ. 

Ταυτόχρονα, είναι πλέον σίγουρο ότι θα ακολουθήσει και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση, σε άλλο τμήμα του κοιτάσματος, που θα καθορίσει οριστικά τις ποσότητες στο οικόπεδο «Αφροδίτη». Η νέα επιβεβαιωτική γεώτρηση, προγραμματίζεται για τον Μάρτιο, χωρίς ακόμα αυτό να είναι οριστικό. Επειδή η παρούσα επιβεβαιωτική γεώτρηση έγινε σε ένα από τα σημεία του κοιτάσματος που είχε τις περισσότερες πιθανότητες να δώσει πιο χαμηλά αποτελέσματα λόγω γεωλογικής διαμόρφωσης, σε σχέση με την πρώτη γεώτρηση, υπάρχει αισιοδοξία μεταξύ των ειδικών ότι η δεύτερη επιβεβαιωτική θα βελτιώσει τους αριθμούς, αφού θα γίνει σε τμήμα του κοιτάσματος με πολύ θετικότερα δεδομένα. Αυτό όμως ταυτόχρονα σημαίνει ότι, η πολυαναμενόμενη και ιδιαίτερα σημαντική για τα επόμενα βήματα στο τερματικό υγροποίησης «πιστοποίηση» του κοιτάσματος, θα καθυστερήσει για ακόμα τουλάχιστον 10 μήνες. Η πιστοποίηση θεωρείται αναγκαία για τα τελικά βήματα εξεύρεσης χρηματοδοτών για το τερματικό.
Τα δυσάρεστα νέα, συνοδεύονται όμως και από ιδιαίτερα θετικές διαπιστώσεις από την ολοκλήρωση των τρισδιάστατων σεισμογραφικών ερευνών στο τεμάχιο «12» - υπάρχουν όχι ένα ή δύο, αλλά οκτώ -μικρότερα του «Αφροδίτη»- εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, της τάξης των 1-3 τρις κυβικών ποδών, που σταδιακά τα αμέσως επόμενα χρόνια θα τεθούν από τις Noble – Delek προς εκμετάλλευση. Πρώτα θα γίνουν γεωτρήσεις στα μεγαλύτερα από αυτά και μετά στα πιο μικρά.

Στα ιδιαίτερα θετικά δεδομένα, πρέπει να καταταχθούν και τα αποτελέσματα από τις δοκιμές του κοιτάσματος με τη γνωστή «φλόγα». Η ποιότητα του κοιτάσματος είναι άριστη, οι πιέσεις είναι ιδανικές και η ροή του κοιτάσματος εξαιρετική. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά αφού εξασφαλίζουν ένα επίσης εξαιρετικά κρίσιμο θέμα – αυτό της δυνατότητας σταθερής εξόρυξης και παραγωγής με χαμηλό κόστος.
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι οι Noble – Delek έχουν ήδη προγραμματίσει όπως προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση στο πρώτο από τα επιπλέον κοιτάσματα –το μεγαλύτερο από αυτά– περί το τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού.

Υπό τη νέα εικόνα που σχηματίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, έχει ήδη προχωρήσει σε συνεργασία με οίκους συμβούλων και εμπειρογνώμονες, σε μελέτες, τόσο των τεχνο-οικονομικών, όσο και των γεωπολιτικών δεδομένων. Η νέα κατάσταση, όπως όλα δείχνουν, αντιμετωπίζεται ψύχραιμα και ορθολογιστικά, με κύριο χαρακτηριστικό το ότι δεν τροποποιεί τον σχεδιασμό, που θέλει πρώτη προτεραιότητα της Κύπρου, τις ενέργειες που θα οδηγήσουν στην κατασκευή και λειτουργία του τερματικού υγροποίησης το συντομότερο δυνατό.
Όμως, αν επιβεβαιωθεί ότι οι ποσότητες γι’ αυτό είναι οριακές ή λίγο κάτω από τα όρια (π.χ. 3.5 - 4,5 δις κ. μέτρα) τότε υπάρχουν τρεις επιλογές:

*Να συζητηθεί με τις Noble – Delek η δυνατότητα παροχής κινήτρων προς αυτές, ώστε να διατηρήσουν το ενδιαφέρον και τις προτεραιότητές τους για τερματικό στη Κύπρο, κάτι που φαίνεται ότι είναι και η πιο πιθανή εξέλιξη.

*Μπορεί να αναμένεται η 2η επιβεβαιωτική γεώτρηση.

* Αν και πάλι δεν δοθεί λύση να αναμένεται η ερευνητική σε διπλανό κοίτασμα, όπως και οι τέσσερις γεωτρήσεις της ΕΝΙ εντός του 2014 – από τις οποίες αναμένονται εξαιρετικά αποτελέσματα-.

Υπό αυτά τα δεδομένα μπαίνει πιο επιτακτικά στο τραπέζι και η προμήθεια φυσικού αερίου από το Ισραήλ. Κάτι που προφανώς θα τεθεί επί τάπητος και στην επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού στο Ισραήλ στα μέσα Οκτωβρίου. Δηλαδή στόχος είναι να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες για το τερματικό ποσότητες το συντομότερο δυνατό ώστε η κυβέρνηση να έχει στα χέρια της ισχυρά χαρτιά για εξεύρεση χρηματοδοτών, ώστε να προχωρήσει το έργο.

Οι μελέτες απέκλεισαν τις άλλες έστω και θεωρητικά προσφερόμενες λύσεις -τουλάχιστον ως μόνιμες λύσεις-  όπως το πλωτό τερματικό ή το συμπιεσμένο φυσικό αέριο.
Είναι φανερό, ότι η εικόνα από το κοίτασμα «Αφροδίτη», έχει βάλει τα δύο πόδια του Υπουργού Ενέργειας σε ένα παπούτσι, όχι όμως από πλευράς πλούτου της κυπριακής ΑΟΖ -αντίθετα, οι τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες, δείχνουν ότι τα συνολικά κοιτάσματα ανέρχονται σε 64 τρις κυβικά πόδια- αλλά από πλευράς χρόνου, αφού τόσο η οικονομική κατάσταση της Κύπρου, όσο και το σύνολο των εξελίξεων, επιβάλλουν να μη χαθεί χρόνος στην κατασκευή τερματικού και η Κύπρος να διατηρήσει το προβάδισμα στην περιοχή. Καθοριστικό κριτήριο προς αυτή την κατεύθυνση, είναι να ληφθούν οι επενδυτικές αποφάσεις στον χρόνο που και σήμερα είναι καθορισμένες – μέχρι το τέλος του 2015. Δηλαδή αν και τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, θα πρέπει όλα να γίνουν μέσα στους επόμενους 15 μήνες.
Η ίδια πολιτική που προωθείται, θέτει ως προτεραιότητες μετά το τερματικό, το θέμα της εξασφάλισης της εσωτερικής αγοράς με φυσικό αέριο, κυρίως με δραστικές μειώσεις στο κόστος ηλεκτρισμού, όπως και την ανάπτυξη βιομηχανίας πετροχημικών.

Τετάρτη οι επίσημες ανακοινώσεις

Οι ανακοινώσεις από τις Noble και Delek στα χρηματιστήρια Νέας Υόρκης και Τελ Αβίβ αντίστοιχα, που αποτελούν την επίσημη πληροφόρηση για τα αποτελέσματα της γεώτρησης, προγραμματίζεται για το απόγευμα της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου (ώρα που να λειτουργούν και τα δύο Χρηματιστήρια). Με βάση την εμπειρία από την ανακοίνωση της προηγούμενη γεώτρησης,
θα πρέπει να υπάρξει ταυτόχρονη ανακοίνωση και από την Κυπριακή κυβέρνηση.

Το γεγονός ότι την ίδια μέρα είναι ορισμένη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, επιβεβαιώνει ουσια-
στικά ότι θα πρέπει να αναμένουμε επίσημες ανακοινώσεις το μεσημέρι της Τετάρτης, αφού ενημερωθούν τα μέλη της κυβέρνησης και ενδεχομένως και τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Στις 9 Οκτωβρίου η συμφωνία με Total

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», η ΕΝΙ έχει ήδη εξασφαλίσει γεωτρύπανο που θα έρθει στις αρχές του 2014 στην κυπριακή ΑΟΖ και θα παραμείνει για σχεδόν δύο χρόνια, πραγματοποιώντας συνολικά οκτώ γεωτρήσεις στα τεμάχια 2, 3 και 9. Προτεραιότητα φαίνεται να δίνεται στο 9 όπου όπως επανειλημμένα γράφει ο «Φ» εκτιμάται ότι βρίσκεται και το μεγαλύτερο κοίτασμα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η γαλλική TOTAL, θα πραγματοποιήσει τουλάχιστον δύο γεωτρήσεις στις αρχές του 2015, με την πρώτη να στοχεύσει απευθείας για πετρέλαιο με πολύ καλές πιθανότητες επιτυχίας. Να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις με την TOTAL έχουν καταλήξει σε κοινές θέσεις μεταξύ κυβέρνησης και γαλλικού κολοσσού, για συμμετοχή του στο τερματικό υγροποίησης, γεγονός που βελτιώνει ακόμα περισσότερο τις προοπτικές προς αυτή την κατεύθυνση. Η υπογραφή του σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας, αναμένεται να γίνει τη μεθεπόμενη Δευτέρα, ώστε αμέσως μετά η TOTAL να συμμετάσχει στις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τις Noble 


Σχόλιο 365days-2blog: Μήπως μας δουλεύουν; πώς γίνεται από τα 500 δις περίπου που ήταν οι αρχικές προβέψεις να πέσουμε στα 40;

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου