Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Κύπρος: Επιδότηση της απασχόλησης κι όχι της ανεργίας

Επιδότηση της απασχόληση κι όχι της ανεργίας
Λευκωσία: Με τον δείκτη της ανεργίας να σημειώνει το ένα μετά το άλλο ιστορικό ρεκόρ για τα κυπριακά δεδομένα και την πραγματική ανεργία να καταγράφει 80.000 άνεργους, η Κυβέρνηση καλείται να βάλει στοίχημα με τον εαυτό της για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του μεγάλου αυτού προβλήματος.



Υπό το βάρος του δυσχερούς οικονομικού περιβάλλοντος και με μειωμένους προϋπολογισμούς, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, αναζητά χρήματα και εναποθέτει μεγάλες προσδοκίες στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο προκειμένου να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση προγραμμάτων κατά της ανεργίας.
 
Με αυτά τα δεδομένα η υπουργός Εργασίας σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της και -όπως έχει δηλώσει- είναι θέμα χρόνου η εξαγγελία τους, που θα στοχεύει στην ένταξη και στην επανένταξη ανέργων στην αγορά απασχόλησης.

Δύο είναι οι βασικοί άξονες των υπουργικών προθέσεων, η παροχή ταχύρρυθμης κατάρτισης και επανακατάρτισης ανέργων με ενδεχόμενη διασύνδεσή της με την καταβολή του ανεργιακού επιδόματος.

«Βασική φιλοσοφία των νέων σχεδιασμών μας είναι η επιδότηση της απασχόλησης και όχι της ανεργίας», δηλώνει η υπουργός Εργασίας, αφήνοντας ανοικτό το ζήτημα της επέκτασης, πέραν του εξαμήνου, της διάρκειας καταβολής του ανεργιακού, υπό κάποιες προϋποθέσεις με κύρια την παρακολούθηση υποχρεωτικής κατάρτισης και επανακατάρτισης.  

Τρεις είναι οι ομάδες-στόχοι στις οποίες θα απευθύνονται τα νέα Σχέδια και οι σχεδιασμοί της υπουργού Εργασίας συνοψίζονται ως ακολούθως:

● οι ΜμΕ (με εργοδότηση μέχρι και 9 εργοδοτούμενους). «Πολλές τέτοιες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά πρπβλήματα επιβίωσης εδώ και χρόνια που έχουν επιδεινωθεί με την κρίση, γι΄αυτό μελετούμε κίνητρα στήριξής τους και αποτροπής νέων απολύσεων μέσω επιδότησης της απασχόλησης».
 
Στο επίκεντρο του υπουργείου Εργασίας είναι το λιανικό και χονδρικό εμπόριο, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη δεξαμενή ανέργων, κατά κανόνα ανειδίκευτου προσωπικού. Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι προερχόμενοι από το εμπόριο αριθμούσαν 9.425 άτομα (Αύγουστος).

 οι απόφοιτοι γυμνασιακής και λυκειακής εκπαίδευσης –οι οποίοι, κατά κανόνα, διαθέτουν περιορισμένα εφόδια και δεξιότητες.
Οι εγγεγραμμένοι ανειδίκευτοι άνεργοι πλησιάζουν τις 9.000 άτομα (Αύγουστος).

«Για αυτή την κατηγορία ανέργων μελετάται η υιοθέτηση της φόρμουλας του Σχεδίου τοποθέτησης πτυχιούχων σε εργασία για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας (απασχόληση για ένα εξάμηνο στο δημόσιο, ημιδημόσιο και ιδιωτικό τομέα) έναντι μηνιαίου επιδόματος. Στην περίπτωση των αποφοίτων Μέσης Εκπαίδευσης το σχέδιο θα περιλαμβάνει κατάρτιση και καταβολή μηνιαίου επιδόματος €500.

Οι νέοι σχεδιασμοί θα επικεντρώνονται στην ενεργοποίηση των μακροχρόνια άνεργων.

Επανάληψη παραγωγικών Σχεδίων

Δεδομένη θεωρείται η ανακοίνωση νέας πρόσκλησης του Σχεδίου τοποθέτησης πτυχιούχων σε εργασία για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας τοποθετήθηκαν 2.500 νέοι πτυχιούχοι (ιδιωτικό, δημόσιο και δήμους).

«Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα συμμετοχής εργοδοτών και πτυχιούχων συνηγορούν στην επανάληψη του Σχεδίου», δηλώνει η υπουργός Εργασίας. 

Σε πορεία επανάληψης οδεύει και το Σχέδιο χορηγιών για τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, μέσω του οποίου είναι σε διαδικασία εργοδότησης περίπου 1.000 άνεργοι (αυτός ήταν και ο στόχος του υπ. Εργασίας) σε διάφορες δραστηριότητες. 

Στύλλον στύλλον άνεση

Είναι καθαρό ότι τα διάφορα Σχέδια κατάρτισης, τοποθέτησης και εργοδότησης ανέργων δεν αποτελούν τη λύση του ζητήματος της ανεργίας, αλλά είναι μπαλωματικές ρυθμίσεις, που ανακουφίζουν σε μικρό βαθμό το μείζον οικονομικοκοινωνικό πρόβλημα. 

Επί τούτου η υπουργός Εργασίας δηλώνει ότι «σε αυτή την έκτακτη κατάσταση που διανύει η κυπριακή οικονομία, τα Σχέδια αποτελούν μια ευκαιρία απασχόλησης για τους άνεργους και κυρίως τους νέους να αποκτήσουν εμπειρία συναφή με το αντικείμενο των σπουδών τους, εξασφαλίζοντάς τους ένα μικρό εισόδημα, έστω και προσωρινά, και θεωρώ ότι είναι προτιμότερο κανείς να απασχολείται παρά να μένει αδρανής και εκτός παραγωγής, με όλα τα αρνητικά συνακόλουθα».

Επανεξετάζεται η συμφωνία στα ξενοδοχεία 
 
Αλλαγές θα πρέπει να αναμένονται και στη συμφωνία που διέπει τη χειμερινή αναστολή των εργασιών των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή-επισιτιστική βιομηχανία. Ως γνωστό, κατά τη χειμερινή περίοδο μερικές χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα για περίοδο 4 μηνών (μέχρι και τον Μάρτη της επόμενης χρονιάς), με την πλειονότητα να επαναπροσλαμβάνεται όταν επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις.

Το κόστος του ανεργιακού επιδόματος είναι αρκετά υψηλό, υπολογίζεται στα €14 εκατ. που επιβαρύνει το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Σε περιόδους οικονομικής στενότητας, όταν στόχος είναι η ορθολογιστικότερη αξιοποίηση των χρηματικών πόρων, επιβάλλεται η επανεξέταση αυτής της συμφωνίας», δηλώνει η υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας το ασύμφορο του κόστους στα ήδη βεβαρημένα ταμεία «και δεν γίνεται να καταβάλλεται ανεργιακό και συνάμα να τρέχει η δέσμευση επανεργοδότησης του εργαζόμενου».

Οι πρώτες σκέψεις της υπουργού Εργασίας περιστρέφονται στη διασύνδεση του ανεργιακού επιδόματος με υποχρεωτική κατάρτιση των εργαζομένων.  

Επιπλέον, το Υπουργείο Εργασίας μελετά και το ζήτημα της συμμετοχής των ξενοδόχων ως εμπλεκόμενο μέρος και ήδη προγραμματίζονται επαφές με τους ξενοδόχους.
 
«Στόχος είναι να συμβάλουμε παραγωγικά στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και στη βελτίωση της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού στην ξενοδοχειακή βιομηχανία» δηλώνει η υπουργός Εργασίας.

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου