Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Και λίγα είναι. Ποινή 90.000.000€ στην Τουρκία για την εισβολή στην Κύπρο


Αναμένεται η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης για την ποινή που επέβαλε το ΕΔΑΔ αναφορικά με την εισβολή του 1974 στην Κύπρο. Διαβάστε τι προβλέπει.


Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από τουρκικά ΜΜΕ, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέβαλλε το απόγευμα της Δευτέρας 90 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο στην Τουρκία, για την εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου μέχρι σήμερα.
Το Δικαστήριο, στην απόφαση του, στις 10 Μαΐου 2011, με την οποία είχε καταδικασθεί η Τουρκία για σωρεία παραβιάσεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είχε επιφυλαχθεί να εκδώσει μεταγενέστερη απόφαση του, για το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούται η Κυπριακή Δημοκρατία, τόσον για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έγιναν κατά και μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 όσον και για τη συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Τα 30 απ` αυτά τα εκατομμύρια αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι συγγενείς των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας και τα 60 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι της Καρπασίας.
Πριν από την ανακοίνωση της ποινής, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει πως, στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, η ποινή δεν δεσμεύει την χώρα του.

Πηγή: 24h.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου