Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014

Οι Τούρκοι σχεδίαζαν πόλεμο με το Ισραήλ αλλά…


Άφωνη στέκεται η παγκόσμια κοινή γνώμη μπροστά στην αποκάλυψη του τουρκικού σάιτ Arutz Sheva, ότι οι στρατηγοί της Άγκυρας σχεδίαζαν πόλεμο με το Ισραήλ αμέσως μετά τη διεξαγωγή της ισραηλινής επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων στο καράβι Mavi Marmara, που πήγαινε προς τη Γάζα.

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι έγινε μυστική συνάντηση ανωτάτων Τούρκων αξιωματούχων στις 31 Μαΐου 2010, όπου μάλιστα συζητήθηκε σχέδιο για πόλεμο ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το δημοσίευμα βασίζεται κυρίως σε άρθρο της τουρκικής εφημερίδας Habertrurk σύμφωνα με το οποίο η μυστική αυτή συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 7.30 το πρωί της 31ης Μαΐου με τη συμμετοχή του αναπληρωτή πρωθυπουργού Μπουλέντ Αρίντς, του υπουργού Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάϊ, του αντιναυάρχου Νουσρέτ Γκινέρ και άλλων ανώτατων αξιωματούχων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Η απουσία ωστόσο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ερντογάν, του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Ιλκέρ Μασμπούγκ και του αρχηγού Ναυτικού Ουγκούρ Γιγκίτ οφειλόταν στο γεγονός ότι βρίσκονταν στο εξωτερικό, στο πλαίσιο επίσημων επισκέψεων.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα κατά τη διάρκεια της μυστικής αυτής σύσκεψης ο αντιναύαρχος Γκινέρ πρότεινε να αποσταλούν τουρκικά πολεμικά πλοία για συνοδεία του Mavi Marmara και η κυβέρνηση ζήτησε να πληροφορηθεί εάν ήταν έτοιμο το Πολεμικό Ναυτικό να πραγματοποιήσει μία τέτοια επιχείρηση, που εάν όντως πραγματοποιείτο σήμαινε αυτομάτως στρατιωτική εμπλοκή με το Ισραήλ.

Ο Γκινέρ επιβεβαίωσε ότι το τουρκικό ναυτικό ήταν μεν έτοιμο να αποστείλει πολεμικά πλοία, αλλά, όπως επεσήμανε η συγκεκριμένη ενέργεια μπορούσε να προκαλέσει πολεμικό επεισόδιο με το Ισραήλ και ότι το τουρκικό ναυτικό θα πρέπει να εξασφαλίσει άδεια εμπλοκής.

Με το φόβο όμως της γενικευμένης στρατιωτικής σύρραξης με το Ισραήλ και με δεδομένη την οργή που θα είχαν οι ΗΠΑ στην εμπλοκή αυτή, η τουρκική κυβέρνηση γρήγορα εγκατέλειψε την ιδέα συνοδείας του Mavi Marmara με τουρκικά πολεμικά πλοία και έτσι οι «τσαμπουκάδες» των Πασάδων έμειναν σχέδια επί χάρτου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου