Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Τελεσίγραφο Gazprom σε Ουκρανία: Πληρώσετε τα χρέη ή σας κόβουμε το αέριο στις 3 Ιουνίου

Τελεσίγραφο Gazprom σε Ουκρανία: Πληρώσετε τα χρέη ή σας κόβουμε το αέριο στις 3 ΙουνίουΤο Κίεβο χρωστά 3,51 δισ δολάρια -Πιέσεις στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα χρήματα του διεθνούς πακέτου διάσωσης των 27 δισ. δολαρίων


Να διακόψει την προμήθεια της Ουκρανίας με φυσικό αέριο στις 3 Ιουνίου, εκτός και εάν η χώρα αρχίσει να προπληρώνει τα καύσιμά της, απειλεί ή Ρωσία.

Η Gazprom θα στείλει αύριο στο Κίεβο το λογαριασμό του Ιουνίου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της, Alexey Miller, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με το Ρώσο πρωθυπουργό Dmitry Medvedev. Εάν ο λογαριασμός δεν πληρωθεί έως τις 2 Ιουνίου, η γειτονική χώρα θα σταματήσει να λαμβάνει ρωσικό φυσικό αέριο από τις 10 το πρωί της επόμενης ημέρας, είπε ο Miller.

«Είναι καιρός να σταματήσουμε να τους χαϊδεύουμε, να τους ειδοποιήσουμε αύριο και να προχωρήσουμε στις προπληρωμές. Νομίζω ότι η Gazprom προσπάθησε με κάθε δυνατό τρόπο -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- να τακτοποιήσει την κατάσταση», τόνισε ο Medvedev.

Η Gazprom ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία της χρωστά 3,51 δισ. δολάρια για φυσικό αέριο που κατανάλωσε μέσα στο 2013 και έως τον Απρίλιο.

Και ουσιαστικά πιέζει την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα χρήματα του διεθνούς πακέτου διάσωσης των 27 δισ. δολαρίων για να αποπληρώσει το χρέος της από το φυσικό αέριο. Σημειώνεται ότι το Κίεβο έλαβε τα πρώτα 3,2 δισ. δολάρια της βοήθειας την περασμένη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου