Φιαλίδια που περιείχαν τον θανατηφόρο ιό της ευλογιάς και χρονολογούνται από τη δεκαετία του '50 ανακαλύφθηκαν σε κρατικό εργαστήριο κοντά στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσαν χθες αξιωματούχοι του τομέα υγείας.
Πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα αμέλειας που αφορά ξεχασμένο θανατηφόρο παθογόνο μικροοργανισμό σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις μέσα σε ένα μήνα.
Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσε ότι κάποιοι υπάλληλοι ανακάλυψαν τα φιαλίδια μέσα σε ένα χαρτοκιβώτιο την 1η Ιουλίου κάνοντας εκκαθάριση ενός παλαιού εργαστηρίου στην πανεπιστημιούπολη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας στη Βηθεσδά του Μέριλαντ.
Τα έξι γυάλινα φιαλίδια περιείχαν τον ιό της ευλογίας διατηρημένο σε ξηρή κατάψυξη κι ήταν σφραγισμένα με λιωμένο γυαλί.
Φαίνονταν ανέπαφα και δεν υπάρχει ένδειξη ότι οι υπάλληλοι του εργαστηρίου ή το κοινό βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως δήλωσε τουλάχιστον ο εκπρόσωπος του Κέντρου Τομ Σκίνερ.
Πρόσφατα, έγινε γνωστό ότι το Κέντρο ενδεχομένως να μετέφερε βιώσιμα δείγματα του ιού του άνθρακα σε ένα από τα εργαστήριά του, το οποίο όμως δεν ήταν εξοπλισμένο για την διαχείρισή τους, εκθέτοντας έτσι δεκάδες υπαλλήλους του στο συγκεκριμένο παθογόνο.
Τώρα το CDC εξετάζει τα φιαλίδια για να διαπιστώσει αν τα δείγματα του ιού είναι βιώσιμα και μπορούν να κάνουν κάποιον να νοσήσει, είπε ο Σκίνερ και πρόσθεσε ότι ύστερα από αυτές τις εξετάσεις που μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και δύο εβδομάδες, τα δείγματα θα καταστραφούν.
Ο ιός της ευλογιάς εξαλείφθηκε παγκοσμίως το 1977, όμως δείγματα του παθογόνου φυλάσσονται σε δύο χώρους αποθήκευσης για ερευνητικούς σκοπούς: στις εγκαταστάσεις του CDC στην Ατλάντα και στο Κρατικό Ερευνητικό Κέντρο Ιολογίας και Βιοτεχνολογίας στο Νοβοσιμπίρσκ της Ρωσίας, τα οποία αμφότερα παρακολουθούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Το CDC ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε τον ΠΟΥ για το συμβάν και αν τα δείγματα αποδειχθούν "βιώσιμα" θα καλέσει τον Οργανισμό για να παρακολουθήσει την καταστροφή τους.
Ο Σκίνερ είπε ακόμη ότι το CDC συνεργάζεται με το FBI για να διακριβώσει πότε και με ποιόν τρόπο παρασκευάστηκαν τα δείγματα και πως κατέληξαν ξεχασμένα στο εργαστήριο.
(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου