Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Μοιάζει με μια συνηθισμένη Αμερικανική γειτονιά - Τι κρύβεται όμως από κάτω;

Μοιάζουν φωτογραφίες από μια συνηθισμένη γειτονιά των προαστίων, στην ουσία όμως πρόκειται για καμουφλάζ για αυτό που κρύβεται από κάτω της.


Κάτω από την ήσυχη γειτονιά κρύβεται μια στρατιωτική βάση! Η αεροπορική βάση“Burbank’s Lockheed Air Terminal” που είναι τώρα γνωστή ως “Bob Hope Airport” χρειάστηκε να καμουφλαριστεί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Το Φεβρουάριο του 1942, ένα ιαπωνικό υποβρύχιο εντοπίστηκε ανοιχτά του Σαν Φρανσίσκο. Όταν ένα δεύτερο εντοπίστηκε λίγο αργότερα στη Σάντα Μπάρμπαρα, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να προστατεύσει τις ζωτικής σημασίας στρατιωτικές εγκαταστάσεις της κατά μήκος της ακτογραμμής του Ειρηνικού.
Για την αεροπορική βάση Lockheed αποφάσισαν να καμουφλάρουν ολόκληρη τη βάση έτσι που να μοιάζει με επαρχιακή γειτονιά. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακά πειστικό.
Μοιάζει με μια φυσιολογική επαρχιακή γειτονιά, σωστά; Δεν είναι. Να πώς ήταν η περιοχή πριν. Ήταν η αεροπορική βάση Lockheed.
Ο συνταγματάρχης Τζον Φ. Όχμερ, ειδικός στο καμουφλάζ και τις τακτικές αποπροσανατολισμού, ανέλαβε την ευθύνη να καταστρώσει τη στρατηγική που θα ακολουθούσαν στην Καλιφόρνια.
Σχεδιαστές, ζωγράφοι, αρχιτέκτονες τοπίου, καλλιτεχνικοί διευθυντές, σχεδιαστές κινουμένων σχεδίων, ξυλουργοί, φωτιστές και υπεύθυνοι σκηνικών από κινηματογραφικά στούντιο του Χόλιγουντ, όπως τα Metro-Goldwyn-Mayer, Disney Studios, 20th Century Fox, Paramount, Universal Pictures κ.ά. βοήθησαν στην μεταμφίεση της βάσης.
Ένα ειδικό “δίχτυ” τοποθετήθηκε πάνω από όλη τη βάση με δέντρα και σπίτια επάνω του.
Για να μοιάζει με πραγματική γειτονιά, ο στρατός έπρεπε επίσης να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση δραστηριότητας στην επιφάνειά του. Πλήρωναν λοιπόν κόσμο για να κάνει βόλτες με ποδήλατο πάνω στο δίχτυ.
Το “δίχτυ” αυτό προστάτευε αεροπλάνα, στρατιώτες και τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων που ζούσαν στη βάση.
Μοιάζει πραγματικά απίστευτο αλλά από τον αέρα η αεροπορική βάση έμοιαζε με μια φυσιολογική γειτονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου