Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Ελληνογερμανικό «Μνημόνιο» για τη διάσωση των πανεπιστημίων

Δραματική η κατάσταση στα ελληνικά ΑΕΙ, διαπιστώνουν Γερμανοί πανεπιστημιακοί - «Καυτηριάζουν» τις περικοπές σε προϋπολογισμό και προσωπικό

Ελληνογερμανικό «Μνημόνιο» για τη διάσωση των πανεπιστημίων




Τα ελληνικά πανεπιστήμια στην οικονομική κρίση ήταν το θέμα των συναντήσεων των Συνόδων των Πρυτάνεων των Ελληνικών και Γερμανικών Πανεπιστημίων για μία πρώτη συνομιλία σχετικά με τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων των δύο κρατών. 

Αναλύθηκαν σε πρώτη φάση οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης για τα ελληνικά πανεπιστήμια. 

Οι εκπρόσωποι συμφώνησαν να ερευνήσουν διεξοδικότερα τη γενική κατάσταση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και να αναζητήσουν τρόπους να θέσουν τις πολιτικές αποφάσεις σε μία αντικειμενική βάση, ώστε με αυτό τον τρόπο να ενθαρρύνουν τόσο την ελληνική όσο και τη γερμανική κυβέρνηση στην προσπάθειά τους να προάγουν το δημόσιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα.

Σε δύο διαδοχικά συνέδρια θα συμβάλουν Γερμανοί και Έλληνες εκπρόσωποι των πανεπιστημίων, ώστε:

- Να διευρυνθούν και να εντατικοποιηθούν οι συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και γερμανικών πανεπιστημίων
- Να αυξηθεί ο αριθμός των κοινών ερευνητικών προγραμμάτων
- Να επεξεργαστούν κοινά προγράμματα σπουδών για Έλληνες και Γερμανούς φοιτητές
- Να αναζωογονηθεί η ανταλλαγή φοιτητών και ερευνητών

Αυτή η πρώτη ανταλλαγή απόψεων θα αποτελέσει τη βάση για ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο Συνόδων Πρυτάνεων, που θα υπογραφεί τους επόμενους μήνες, σε μια νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο.

Ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, Πρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, καθηγητής Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, δήλωσε σχετικά με τη σημερινή συνάντηση: «Η ανταλλαγή απόψεων με τους Γερμανούς συναδέλφους μας είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα υπό τις παρούσες συνθήκες, όπου μαζί με την ελληνική κοινωνία δοκιμάζονται και τα ελληνικά πανεπιστήμια.


 Για το λόγο αυτό χαίρομαι ιδιαίτερα για την εμπιστοσύνη που δείχνουν τα γερμανικά πανεπιστήμια στις δυνατότητες των Ελλήνων εταίρων τους. Μέσα από έναν ειλικρινή και εμπεριστατωμένο διάλογο των εκπροσώπων των πανεπιστημίων και των δύο χωρών είναι βέβαιο ότι μπορεί να ενισχυθούν περαιτέρω τα ελληνικά πανεπιστήμια μέσω νέων διμερών συνεργασιών και να υποστηριχθεί η πολιτική της εξαίρεσης της Παιδείας από τις μνημονιακές υποχρεώσεις, προκειμένου η Παιδεία να αποτελέσει τον πιο αποτελεσματικό μοχλό ανάπτυξης για την υπέρβαση της κρίσης που βιώνει η χώρα».

Αντίστοιχα, ο αντιπρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων των Γερμανικών Πανεπιστημίων, καθηγητής D. Lenzen, σχολίασε: «Η κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι δραματική. Περικοπές στον προϋπολογισμό και στο προσωπικό έως και 50% τόσο στον επιστημονικό όσο και στο διοικητικό τομέα με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των εισακτέων φοιτητών καθιστούν αδύνατη την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων στην πράξη. 


Η επένδυση στην Παιδεία αποτελεί την καλύτερη κοινωνική πολιτική και θα αποτελέσει θέμα της επόμενης συνάντησης η τεκμηρίωση αυτής της διαπίστωσης στη βάση στοιχείων από εμπειρογνώμονες, ώστε να επικοινωνηθεί κατάλληλα σε όλη την κοινωνία. Είναι σημαντικό επίσης να διαμεσολαβηθεί στο γερμανικό κοινό μία ορθή εικόνα σχετικά με τις δυνατότητες του ελληνικού πανεπιστημίου και με αυτό τον τρόπο να διευρυνθεί το ενδιαφέρον για συνεργασίες και ανταλλαγή. Το ελληνικό κοινό, αντίστοιχα, πρέπει να ενημερωθεί ότι Γερμανοί επιστήμονες και γερμανικά πανεπιστήμια βρίσκονται στο πλευρό τους στην κρίσιμη αυτή στιγμή. 

Η Ελλάδα είναι το λίκνο της Ευρωπαϊκής ιδέας. Αποτελεί βασική υποχρέωση της Ευρώπης να προστατεύσει το ελληνικό πανεπιστημιακό σύστημα από την κατάρρευση ώστε να εξασφαλίσει ένα μέλλον στη νέα γενιά της Ελλάδας».

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου