Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου απαιτεί ακόμη τη διεξαγωγή ανεξάρτητης και αποτελεσματικής έρευνας για τα διαδραματισθέντα γεγονότα στις φυλακές
Σε ανακοίνωση, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου καλεί τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων και στην άμεση εφαρμογή των συστάσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων.
Απαιτεί ακόμη τη διεξαγωγή ανεξάρτητης και αποτελεσματικής έρευνας για τα διαδραματισθέντα γεγονότα στις φυλακές και δηλώνει την ετοιμότητά της να συμβάλει στην έρευνα.
Στην ανακοίνωση η Επιτροπή αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες πολύ δυσάρεστων καταστάσεων στο σωφρονιστικό μας ίδρυμα, "που δεν μας τιμούν ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
"Οι εξελίξεις στις κεντρικές φυλακές με τις αυτοκτονίες, απόπειρες αυτοκτονιών, βιασμούς και άλλες μορφές κακομεταχείρισης εγείρουν ζητήματα που άπτονται του δικαιώματος στη ζωή αλλά και της απαγόρευσης των βασανιστηρίων όπως αυτά προστατεύονται αντίστοιχα από τα Άρθρα 7 και 8 του κυπριακού Συντάγματος, αλλά και από τα Άρθρα 2 και 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων", αναφέρεται.
Η Επιτροπή του Δικηγορικού Συλλόγου αναφέρει ακόμη ότι η κατάσταση κρίνεται ως ιδιαίτερα ανησυχητική "αφού τόσο οι σχετικές εκθέσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως ως Εθνικός Μηχανισμός Πρόληψης των Βασανιστηρίων, αλλά και μια σειρά από διαπιστώσεις και συστάσεις στις οποίες είχε προβεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) κατά τη διάρκεια των επισκέψεών της στην Κύπρο (που έλαβαν χώρα το 2004 και 2008 αντίστοιχα), έχουν αγνοηθεί χωρίς καμία εξήγηση".
Η Επιτροπή, σύμφωνα με την ανακοίνωση, "θεωρεί ανεπίτρεπτο να μην λαμβάνονται μέτρα για τόσο σοβαρά ζητήματα, τα οποία καταλήγουν τελικά σε μορφές βασανιστηρίων και εξευτελιστικής μεταχείρισης των κρατουμένων", σημειώνοντας ότι το Άρθρο 8 του Συντάγματος αλλά και το Άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων "κατοχυρώνουν το απόλυτο της απαγόρευσης των βασανιστηρίων, της απάνθρωπης μεταχείρισης και της εξευτελιστικής ποινής ή μεταχείρισης του ανθρώπου".
"Με άλλα λόγια, κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ή/και να επικαλεστεί οποιουδήποτε παράγοντες ως δικαιολογία προκειμένου να καταφεύγει σε απαγορευμένες συμπεριφορές. Ούτε η συμπεριφορά του θύματος όσον προκλητική και αν είναι, ούτε η πίεση για περαιτέρω έρευνα ή για την αποτροπή ενός εγκλήματος μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για τη διενέργεια βασανιστηρίων", καταλήγει η ανακοίνωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου