Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Άστραψε και βρόντηξε το ΣτΕ κατά του SΤΑR για την Πετρούλα

Aστραπές και... βροντές από το Συμβούλιο της Επικρατείας στον τηλεοπτικό σταθμό SΤΑR, για τον τρόπο που παρουσίαζε το δελτίο καιρού προ ετών, η ξανθιά παρουσιάστρια Πετρούλα.
DEFAULT


Συγκεκριμένα το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να μην άρει την κύρωση της σύστασης, που είχε επιβληθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) στο τηλεοπτικό σταθμό Star Channel, για τον ιδιαίτερο τρόπο, με τον οποίο παρουσίαζε τα δελτία καιρού η Πετρούλα.
Με την υπ΄ αριθμ. 2521/2015 απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση του τηλεοπτικού σταθμού, με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του ΕΣΡ (200/2009), που επέβαλε τη διοικητική κύρωση της σύστασης.
Η ποινή είχε επιβληθεί, μετά από καταγγελίες τηλεθεατών, καθώς το ΕΣΡ έκρινε ότι, ο τρόπος προβολής του δελτίου καιρού από την Πετρούλα δεν είχε την απαιτούμενη «ποιοτική στάθμη που επιβάλλει η αποστολή της τηλεόρασης».
Τα μέλη του ΕΣΡ, αφού παρακολούθησαν ορισμένα δελτία καιρού, που παρουσίαζε η Πετρούλα, είχαν καταλήξει σε καταδικαστική απόφαση, τονίζοντας ότι, «ο τρόπος παρουσιάσεως του μετεωρολογικού δελτίου από τη νεαρή παρουσιάστρια του σταθμού (ιδιαιτέρως ελαφριά ενδυμασία, στάση σώματος, ιδιαίτερα χρωματισμένη φωνή, χρήση υποκοριστικών, ενσάρκωση ρόλων άσχετων με δελτίο καιρού κ.ά.) το υποβαθμίζει ποιοτικά».
Υπενθυμίζεται ότι, η νεαρή παρουσιάστρια άρχιζε το δελτίο καιρού  με την χαρακτηριστική φράση: «Γεια σας!  Είμαι η Πετρούλα παντός καιρού» και έκλεινε λέγοντας: «Είμαι η Πετρούλα και μόλις τελείωσα» και αποχαιρετούσε τους τηλεθεατές με νάζι.
Το ΕΣΡ στην απόφασή του, μεταξύ των άλλων, ανέφερε για τον τρόπο παρουσίασης του δελτίου καιρού:
«Η Πετρούλα είναι πάντοτε ιδιαίτερα ελαφριά ενδεδυμένη, υιοθετεί μια  ορισμένη στάση  σώματος με προτεταμένο  το στήθος προς  τα    μπρος και τη λεκάνη προς τα πίσω κι ομιλεί με ιδιαίτερα χρωματισμένη φωνή και  νάζι.
Το δελτίο ολοκληρώνεται με  έναν χαρακτηριστικό ναζιάρικο χαιρετισμό: «Είμαι η Πετρούλα και μόλις τελείωσα».
Συχνά παρουσιαζόταν να ενσαρκώνει μικρούς ρόλους που καμία σχέση με τον καιρό  δεν είχαν, όπως  ήταν όταν  προσποιούταν τη δασκάλα.
default
Επίσης, υπήρχαν στοιχεία δραματοποίησης της παρουσίασης, όπως για  παράδειγμα  ήταν  η τακτική  να φυσούν άνεμοι πάνω της την ώρα που  έλεγε τις εντάσεις τους ανά περιοχή,  κάνοντας μάλιστα συχνά τα ρούχα της να ανεμίζουν καθώς κι άλλα ηχητικά στοιχεία.
Ο λόγος της ήταν διανθισμένος με πολλά υποκοριστικά και απείχε  το συγκεκριμένο δελτίο καιρού κατά πολύ από μια  επιστημονική παρουσίασή του, αν και παρουσιαζόντουσαν  μετεωρολογικοί  χάρτες πίσω από  αυτά που παρουσίαζε με  ενδείξεις θερμοκρασιών και άλλων μετεωρολογικών στοιχείων».
Το ΕΣΡ επισημαίνει στην απόφασή του, ότι κατά την προβολή του δελτίου καιρού από τον επίμαχο σταθμό, δεν εξασφαλίζεται η επιβαλλόμενη ποιοτική στάθμη.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας επικύρωσαν την απόφαση του ΕΣΡ, κρίνοντας ότι η κύρωση που επιβλήθηκε στο τηλεοπτικό σταθμό είναι «δικαιολογημένη» και η απόφαση του ΕΣΡ είναι νόμιμη και επαρκώς αιτιολογημένη.
default


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου