Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Ιδέα του Διοικητή, από το 2012, το bail in


Από τον ίδιο τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, προτάθηκε το bail in(εξ ιδίων πόρων-κούρεμα καταθέσεων), ως λύση για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε η χώρα καθώς και για την εξυγίανση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα, όπως προκύπτει από ομιλία του στη Νέα Υόρκη, ημερομηνίας 11 Δεκεμβρίου του 2012.




Η λύση αυτή δόθηκε από τον Διοικητή πολύ πριν το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Μαρτίου όπου αποφασίστηκε (και απορρίφθηκε) το καθολικό κούρεμα καταθέσεων.
Στην ομιλία του, ο Διοικητής αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «capital should, to the largest extent possible, be raised from private sources, including internal measures, asset disposals and liability management exercises”. Οικονομολόγοι τονίζουν ότι «Internal measures» συνεπάγεται με bail in, που σημαίνει και κούρεμα καταθέσεων.
Name
Επιπλέον, στην ίδια ομιλία, ο ΔΚΤ υποστήριξε ότι η Κύπρος διαθέτει τραπεζικό σύστημα τύπου «καζίνο», κάτι για το οποίο κατηγορήθηκε η Κύπρος αργότερα από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Β.  Σόιμπλε , Γάλλο ΥΠΟΙΚ Π. Μοσκοβισί και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους.
Συνεπώς, διερωτώνται οι οικονομικοί κύκλοι, γιατί η Κύπρος εξέφραζε δυσαρέσκεια προς τους ΥΠΟΙΚ Γαλλίας και Γερμανίας, τη στιγμή που αυτοί απλώς υιοθέτησαν τις θέσεις που εξέφρασε προηγουμένως ο ίδιος ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Name
sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου