Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Κυπελλούχος Κύπρου ο Απόλλωνας!


zOpt NS012749Μετά από μία ματσάρα, μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που... έσπασαν καρδιές ο Απόλλωνας ήταν ο μεγάλος νικητής στον "Λεμεσιανό" τελικό επικρατώντας στην ημίωρη παράταση της ΑΕΛ με 2-1 (κανονική διάρκεια 0-0) και κατακτώντας το 7ο Κύπελλο της ιστορίας του. Τα γκολ των "κυανολεύκων" πέτυχαν οι Καρντόσο στο 94' (που μπήκε σαν αλλαγή λόγω του τραυματισμού του Παουλίνιο που επίσης μπήκε σαν αλλαγή) και Σούρντου με πέναλτι στο 118' ενώ για την ΑΕΛ μείωσε στο 135' ο Βουό. Εναλλασσόμενη η υπεροχή ανάμεσα στις δύο ομάδες, οι οποίες κατά διαστήματα κυριάρχησαν και φλέρταραν το γκολ στην κανονική διάρκεια, με αποκορύφωμα το χαμένο πέναλτι του Βουό στο 84' που απέκρουσε ο Βάλε και το δοκάρι του Παπουλή στο 90'.        






Οι επιλογές του Ζ. Κόστα

Κάτω απ' τα γκολπόστ ήταν ο Ντεγκρά, δεξί μπακ ο Αϊρόσα, αριστερό μπακ οΚαρλίτος και κεντρικό αμυντικό δίδυμο οι Ουόν και Τζούνιορ. Αμυντικό χαφ οΝτεντέ, εσωτερικά χαφ οι Μπεμπέ και Σακέτι, έξω δεξιά ο Μοντέιρο, έξω αριστερά ο Σα και στην κορυφή της επίθεσης ο Βουό.

Οι επιλογές του Χρ. Χριστοφόρου

Κάτω απ' τα γκολπόστ ήταν ο Βάλε, δεξί μπακ ο Λόπες, αριστερό μπακ οΒασιλείου και κεντρικό αμυντικό δίδυμο οι Μερκής και Χαραλάμπους. Αμυντικά χαφ οι Χαμντανί και Κυριάκου, επιτελικό χαφ ο Θεοδωρίδης, έξω δεξιά οΣούρντου, έξω αριστερά ο Παπουλής και στην κορυφή της επίθεσης ο Γκαρσία.

Πιο ζωηρή και γκολ - οφσάιντ η ΑΕΛ

zOpt NS012838

Πιο... ζωηρά ξεκίνησε την αναμέτρηση η ΑΕΛ, η οποία πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο δεκάλεπτο είχε την ευκαιρία να απειλήσει με δύο κόρνερ και δύο φάουλ από καλή θέση για σέντρα, χωρίς ωστόσο καλές εκτελέσεις. Λίγο πιο... κουμπωμένοι οι ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα στο ξεκίνημα, δεν έδειξαν διάθεση να ανέβουν μαζικά στην επίθεση. Στο 10' ο Σα ελίχθηκε από αριστερά και έκανε το συρτό σουτ, ο Βάλε απέκρουσε αλλά δεν μπλόκαρε με τον Μοντέιρο να παίρνει το ριμπάουντ, να σκοράρει όμως το γκολ ορθά να ακυρώνεται αφού ο Πορτογάλος ήταν σε θέση οφσάιντ.

Έξω ο Αϊρόσα, μέσα ο Μαϊκόν

Μόλις στο 16' ο Ζόρζε Κόστα προχώρησε στην πρώτη του αλλαγή, η οποία ήταν αναγκαστική με τον Μαϊκόν Αραούχο να παίρνει την θέση του Μάρκο Αϊρόσα, λόγω τραυματισμού του τελευταίου. Η αλλαγή αυτή έφερε και περεταίρω μετακινήσεις, με τον Καρλίτος να περνά από το αριστερό στο δεξί άκρο της άμυνας και ο Μαϊκόν να παίρνει θέση ως αριστερό μπακ.

Απάντηση με Παπουλή

Σταδιακά ο Απόλλωνας έδειχνε να ισορροπεί το παιχνίδι μετά το δυνατό ξεκίνημα της ΑΕΛ και στο 20'... ισοφάρισε στις ευκαιρίες. Μετά από σέντρα του Γκαρσία από δεξιά και διώξιμο από τον Ουόν, η μπάλα στρώθηκε στον Παπουλή ο οποίος λίγο έξω απ' την περιοχή με αριστερό δυνατό πλασέ στην κίνηση ανάγκασε τον Ντεγκρά σε μεγάλη επέμβαση.

Ολιγωρίες και χαμένες ευκαιρίες

zOpt NS012825

Στο 30' ο Απόλλωνας είχε την μεγαλύτερη ευκαιρία του αγώνα, φτάνοντας... φάτσα με το γκολ, όμως χωρίς αποτέλεσμα. Ο Παπουλής έφυγε στην πλάτη της άμυνας, έφτασε στο τετ α τετ όμως ολιγώρησε, προτίμησε να πασάρει στον Γκαρσία όμως ο Σακέτι επενέβη σωτήρια. Ακόμα μεγαλύτερη η ευκαιρία στο 32', με τον Γκαρσία να φεύγει στην πλάτη της άμυνας, να ντριμπλάρει τον Ουόν, να καθυστερεί, να διώχνει ο Ντεγκρά και ο Σούρντου πέφτοντας από το ύψος της μικρής περιοχής έστειλε την μπάλα απελπιστικά έξω.

Δυνατά οι μεν, ευκαιρία οι δε

Στο ξεκίνημα της επανάληψης, η ΑΕΛ ήταν η ομάδα που είχε την κατοχή και έδειξε πιο επιθετική, χωρίς να μπορεί να απειλήσει την εστία του Βάλε. Αντίθετα η πρώτη καλή φάση του δεύτερου μέρους ανήκε στους "κυανόλευκους" στο 53', με τον Γκαρσία να παίζει με πλάτη και να... μοιράζει στον Παπουλή ο οποίος από πλάγια θέση και δεξιά έκανε το σουτ, με τον Ντεγκρά να διώχνει με τα πόδια.

"STOP" από Βάλε

Δέκα λεπτά αργότερα και μετά από πολλές λάθος επιλογές ανάμεσα στις δύο ομάδες στον χώρο της μεσαίας γραμμής, ήταν η σειρά της ΑΕΛ να... φλερτάρει με το γκολ. Στο 63' ο Μοντέιρο έγινε αποδέκτης της μπάλας από  το ύψος της μεγάλης περιοχής και έκανε το δυνατό σουτ με τον Βάλε να πέφτει να αποκρούει δύσκολα σε κόρνερ.

Πέναλτι ο Βουό, "όχι" ο Βάλε

Στο τελευταίο τέταρτο η ΑΕΛ έδειχνε πιο επιθετική, πήρε την κατοχή και γυρόφερνε έξω απ' την εστία του Βάλε, αναζητώντας το γκολ. Στο 83' σε μονομαχία του Σακέτι με τον Χαμντανί, υποδείχθηκε πέναλτι μετά από απόφαση του βοηθού του Σκόμινα. Ο Βουό ανέλαβε την εκτέλεση με τον Βάλε να πέφτει σωστά στην δεξιά του πλευρά και να διώχνει εντυπωσιακά, κρατώντας το 0-0.

Δοκάρι ο Απόλλωνας και παράταση

zOpt NS013019

Η απόκρουση του Βάλε έδωσε ώθηση στους παίκτες του Απόλλωνα, οι οποίοι κέρδισαν μέτρα στο γήπεδο, πίεσαν και στο 90'... άγγιξαν το γκολ. Ο Παπουλής από δεξιά με φαλτσαριστό σουτ έστειλε την μπάλα στο αριστερό κάθετο δοκάρι της εστίας του Ντεγκρά, με τον Σούρντου προ κενής εστίας να μην πατά καλά και να αστοχεί. Αυτή ήταν και η τελευταία φάση της κανονικής διάρκειας, με το παιχνίδι να ολοκληρώνεται στο ισόπαλο 0-0 και να οδηγείται στην ημίωση παράταση...

Γκολάρα ο Καρντόσο!

zOpt NS013040

Και στο ξεκίνημα της παράτασης ο Απόλλωνας ήταν η ομάδα που ήταν πιο επιθετική, όπως στο φινάλε της κανονικής διάρκειας. Στο 92' ο Παουλίνιο γίνεται αναγκαστική αλλαγή λόγω τραυματισμού και στην θέση του περνά ο Καρντόσο με τον Αργεντινό χαφ να μην θέλει περισσότερα από δύο λεπτά για να κάνει αισθητή την παρουσία του. Στο 94' μετά από κόρνερ από δεξιά, η μπάλα διώχθηκε, ο Καρντόσο πήρε το ριμπάουντ, κοντρόλαρε και έκανε τοι δυνατό σουτ με την μπάλα να βρίσκει και στο κεφάλι του Ουόν και να καταλήγει στα δίκτυα της ΑΕΛ, ανοίγοντας το σκορ για τον Απόλλωνα.

Ευκαιρία με Ντόσα

Αμέσως μετά το γκολ του ο Απόλλωνα ο Ζόρζε Κόστα αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα, ρισκάροντας για την ισοφάριση με την είσοδο του Κωνσταντίνου αντί του Καρλίτος. Το πρώτο μέρος της παράτασης ολοκληρώθηκε με μεγάλη ευκαιρία των "κιτρίνων" για ισοφάριση, με τον Τζούνιορ να κάνει το ανάποδο εντός περιοχής και τον Βάλε να... απογειώνεται για μία ακόμη φορά.

Πλησίασε στο γκολ με Βουό

Όπως αναμενόταν, η ΑΕΛ ήταν αυτή που... καιγόταν για το γκολ και έριξε όλο το βάρος στην επίθεση, χάνοντας μοναδική ευκαιρία στο 108' όταν από εκτέλεση φάουλ του Σέρτζιο από αριστερά, ο Βουό έκανε την κεφαλιά με τον Βάλε να διώχνει σωτήρια, ίσως και με την βοήθεια του δοκαριού του.

Πέναλτι και 2-0 ο Σούρτου

Η ΑΕΛ συνέχισε τις απέλπιδες προσπάθειες της για ισοφάριση, όμως σε μια από τις αντεπιθέσεις του, ο Απόλλωνας έφτασε και σε δεύτερο γκολ στο 118'. Ο Παπουλής προσπάθησε να περάσει τον Ουόν εντός περιοχής, έπεσε στο έδαφος χωρίς καμία επαφή, όμως ο διαιτητής της αναμέτρησης Νταμίρ Σκόμινα έδειξε παράβαση. Την εκτέλεση του πέναλτι ανέλαβε ο Σούρτου, ο οποίος ήταν εύστοχος... γράφοντας το 2-0.

Μείωσε η ΑΕΛ, Κυπελλούχος ο Απόλλωνας

zOpt NS013036

Το μόνο που κατάφερε η ΑΕΛ ήταν να μειώσει σε 2-1 με γκολ του Βουό στο 135' και το τελικό σφύριγμα της αναμέτρησης βρήκε τον Απόλλωνα να πανηγυρίζει για έβδομη φορά στην ιστορία του το Κύπελλο, επικρατώντας με 2-1 της ΑΕΛ με τα γκολ των Καρντόσο και Σούρντου.

ΑΕΛ: Ντεγκρά, Αϊρόσα (16' Μαϊκόν), Καρλίτος (98'Κωνσταντίνου), Ουόν, Τζούνιορ, Ντεντέ, Σακέτι, Μπεμπέ, Μοντέιρο, Σα (91'Σέρτζιο), Βουό.

ΑΠΟΛΛΩΝ: Βάλε, Λόπες, Βασιλείου, Μερκής, Χαραλάμπους, Χαμντανί, Κυριάκου (86'Κωνσταντίνου), Θεοδωρίδης (73΄Παουλίνιο) - (92' Καρντόσο) , Σούρντου, Παπουλής, Γκαρσία.  

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Μαϊκόν, Μοντέιρο, Ουόν - Γκαρσία, Βάλε

kerkida.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου