Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Στα 4 δισ. ευρώ τα περίεργα δάνεια της Λαϊκής Τράπεζας


Στα 4 δισ. ευρώ τα περίεργα δάνεια της Λαϊκής ΤράπεζαςΛευκωσία: Στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα λεγόμενα περίεργα δάνεια της Λαϊκής Τράπεζας, τα οποία δόθηκαν είτε χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις είτε με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Ο πρώην Πρόεδρος του Ομίλου, Μιχάλης Σαρρής μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής ανέφερε ότι επί προεδρίας του διεξήχθη έρευνα για τα δάνεια αυτά.




Σε ερώτηση αν στα δάνεια περιλαμβάνονται και αυτά που παραχωρήθηκαν σε μοναστήρια μέσω εταιρειών με έδρα τη Λιβερία, παρενέβη ο νομικός σύμβουλος της διαχειρίστριας της Λαϊκής Ανδρέας Νεοκλέους καλώντας την Επιτροπή να μην εξετάσει το συγκεκριμένο θέμα γιατί αποτελεί αντικείμενο νομικών διαδικασιών.

Παράλληλα ο πρώην Πρόεδρος της Λαϊκής, Ανδρέας Αρτέμης απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής, Δημήτρη Συλλούρη είπε ότι στη συμφωνία πώλησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα υπάρχει πρόνοια που επιτρέπει στην Τράπεζα Πειραιώς να διενεργήσει εκ των υστέρων έλεγχο και να απαιτήσει αποζημιώσεις για ανεπιθύμητα δάνεια.

Γνωρίζω, είπε ο κ. Αρτέμη, ότι η Τράπεζα Πειραιώς διεκδικεί ήδη τεράστια ποσά.

Ακόμη, πρόσθεσε, η συμφωνία δεν καλύπτει ενδεχόμενες νέες απαιτήσεις που μπορεί να προκύψουν για τις εργασίες των τραπεζών στην Ελλάδα, τις οποίες πιθανότατα θα επωμισθεί η Τράπεζα Κύπρου.

Στη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών αναφέρθηκε επίσης ότι το πρώτο τετράμηνο του 2013 η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε κέρδη 3,6 δισ. ευρώ λόγω της αγοράς των κυπριακών υποκαταστημάτων, ενώ την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο τα κέρδη ήταν μόλις 115 εκατ. ευρώ.

Η Επιτροπή Θεσμών αποφάσισε να αποστείλει επιστολή προς τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, καλώντας τον να παραστεί ο ίδιος στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκειά της για τη μη ικανοποιητική, όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Συλλούρης, εκπροσώπηση της Κεντρικής στη σημερινή συνεδρία.

Τον Διοικητή εκπροσώπησε η Εκπρόσωπος Τύπου, Αλίκη Στυλιανού.

Στην Επιτροπή αναφέρθηκε ότι στην απογευματινή συνεδρία του το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου θα εξετάσει κατάλογο τεσσάρων ατόμων για το διορισμό Εκτελεστικού Διευθυντή και θα επιλέξει τους δύο επικρατέστερους.

Ακολούθως θα ενημερώσει τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος θα διορίσει το Διευθυντή.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης υπέδειξε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου δεν έχει οποιεσδήποτε εξουσίες και πρόσθεσε ότι ανεξάρτητα από την εισήγησή του η Αρχή Εξυγίανσης έχει την εξουσία διορισμού οποιουδήποτε άλλου στη θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή.

Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε επίσης ότι θα ήταν σφάλμα να δοθεί στη δημοσιότητα ο κατάλογος των 6.000 ονομάτων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό λίγες ημέρες πριν το κούρεμα.

Θα πρέπει, ανέφερε, να προηγηθεί διερεύνηση για τους λόγους των εκροών κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Πηγή: philenews



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου