-ΚΟΤ: Απαράδεκτο να απαιτούν να τους μιλάμε αγγλικά για να μας εξυπηρετήσουν στον τόπο μας
-Θα εκτοξευθεί στο 20% η ανεργία τους επόμενους μήνες
-Η Ελληνική γλώσσα κριτήριο για απασχόληση στη ξενοδοχειακή βιομηχανία
«Η ανεργία η οποία σήμερα ξεπέρασε το 14%, αναμένεται πως τους επόμενους μήνες θα ξεπεράσει το 20% εάν δεν ληφθούν μέτρα αναχαίτισης της», τόνισε.
Τα μέλη της Επιτροπής Εργασίας, εξέτασαν σήμερα ενώπιον της Υπουργού Εργασίας, πρόταση σύμφωνα με την οποία η ελληνική γλώσσα, να αποτελεί κριτήριο για την απασχόληση στη ξενοδοχειακή βιομηχανία.
Οι βουλευτές χαιρέτισαν επίσης την πρόθεση της κυβέρνησης, όπως την εξήγησε η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, να ζητήσει έγκαιρα να εξαιρεθούν από την κυπριακή αγορά εργασίας, οι πολίτες από την Κροατία, ενόψει της ένταξης της χώρας στην ΕΕ.
Κλειδί για αντιμετώπιση της ανεργίας αποτελεί η ανάπτυξη τόνισε ο κ. Φακωντής, υπογραμμίζοντας ότι «θα πρέπει να ληφθούν από την κυβέρνηση ριζικά μέτρα που να στοχεύουν στην ανάπτυξη και περιορισμό της ανεργίας. Να υπάρξει επανασχεδιασμός της οικονομίας» υπέδειξε.
Ο κ. Φακωντής τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να παταχθεί η παράνομη και αδήλωτη εργασία.
Από μέρους της, η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου, χαρακτήρισε ως πολύ καυτό το πρόβλημα της ανεργίας, τονίζοντας ότι «όλοι θα πρέπει να υπερασπιστούμε το αναφαίρετο δικαίωμα του κύπριου πολίτη στην εργασία».
Παραθέτοντας στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, είπε ότι «τον Απρίλιο υπήρχαν 45χιλ δηλωμένοι άνεργοι, εκ των οποίων οι 33χιλ είναι κύπριοι. Την ίδια ώρα στην Κύπρο εργάζονται γύρω στις 53χιλ από τρίτες χώρες και γύρω στις 55χιλ κοινοτικοί από Ρουμανία, Βουλγαρία και Ελλάδα ενώ υπάρχουν και άλλες 120χιλ εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι που διαμένουν στην Κύπρο» είπε.
Στις δικές της δηλώσεις, η βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα, διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, 118χιλ ξένοι και κοινοτικοί έχουν βεβαίωση παραμονής στην Κύπρο.
«Από αυτούς 54χιλ κοινοτικοί εργαζόμενοι είναι εγγεγραμμένοι στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, 53χιλ είναι εγγεγραμμένοι από τρίτες χώρες εκ των οποίων οι 35χιλ περίπου, είναι οικιακοί βοηθοί».
Υπενθύμισε την ίδια ώρα, ότι οι κύπριοι άνεργοι ανήλθαν στις 35χιλιάδες και υπογράμμισε ότι «το μέγεθος των κυπρίων ανέργων είναι τριπλάσιο από αυτό των ξένων και κοινοτικών που κατέχουν θέσεις εργασίας στην Κύπρο».
Καταλήγοντας είπε ότι υπάρχει τρόπος χειρισμού των ξένων εργαζομένων χωρίς να παραβιάζεται το κοινοτικό κεκτημένο.
Υπέρ της ρύθμισης της αγοράς εργασίας στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, τάχθηκε και ο γενικός διευθυντής του ΚΟΤ Μάριος Χανίδης, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να γίνουν τέτοιες ρυθμίσεις ώστε να μην επηρεαστεί το τουριστικό προϊόν.
Ενδεικτικά διευκρίνισε ότι «άλλες είναι οι ανάγκες ενός ξενοδοχείου στην περιοχή Τροόδους του οποίου η πληρότητα καλύπτεται κατά 80% από κύπριους και άλλες οι ανάγκες μιας ξενοδοχειακής μονάδας στην Αγία Νάπα, όπου έχουν προ πωληθεί όλες οι κλίνες σε Ρώσους τουρίστες».
Χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτο, οι Κύπριοι πελάτες όταν επισκέπτονται τα κυπριακά ξενοδοχεία, να πρέπει να μιλούν αγγλικά για να μπορούν να εξυπηρετούνται, κάτι που θεωρείται απαράδεκτο σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Όσον αφορά τους εργαζομένους στην τουριστική βιομηχανία, είπε ότι «υπάρχουν γύρω στις 30χιλ εργαζόμενοι από τους οποίους οι 15χιλ είναι κοινοτικοί, αυτό δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι υπάρχει η πιθανότητα στήριξης ανεργίας μέσα από την επιβολή του κριτηρίου της ελληνικής γλώσσας», κατέληξε.
Ρεπορτάζ: Ηρώ Ευθυμίου -newsit.com.cy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου