Κυριακή 19 Μαΐου 2013

"Κουτοπονηριές" Ερντογάν για τα πετρέλαια


H Τουρκική - ανατολίτικη <<κουτοπονηριά>>  στην κορύφωσή της: Ενώ  οι Τούρκοι απειλούν ότι δεν θα δώσουν δουλειά σε καμία εταιρία πετρελαίων και φυσικού αερίου που έχει συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, για τις δικές  τους εταιρίες θεωρούν αυτονόητο να βρίσκονται και να δουλεύουν στο Βόρειο Ιράκ ( αυτόνομη περιοχή Κουρδιστάν) παρόλο που η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ αντιτίθεται στην συνεργασία αυτή λόγω Συντάγματος. 

 




Την αντιφατική της πολιτική η Άγκυρα επιχείρησε να περάσει στις ΗΠΑ κατά την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ερντογάν στην Ουάσιγκτον και καταγράφεται στον τουρκικό τύπο : Η Sabah με τον τίτλο «Δε δίνεται δουλειά στις εταιρείες που συνεργάζονται με τους «Ελληνοκυπρίους»», γράφει ότι, κατά την επίσκεψη του κ.  Ερντογάν στις ΗΠΑ, δόθηκαν ξεκάθαρα μηνύματα από την Κύπρο μέχρι το Βόρειο Ιράκ, και ότι, η Τουρκία έδειξε, για μία ακόμα φορά, την αποφασιστικότητά της.



Στους Αμερικανούς αρμόδιους, που θέλησαν να σφυγμομετρήσουν την Τουρκία, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων έρευνας φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, δόθηκε, γράφει μη εφημερίδα,  το εξής μήνυμα: «Πριν αναγνωριστεί το ίσο δικαίωμα των δύο πλευρών για το αέριο και πριν γίνει ίση διανομή, ενέργεια η οποία θα γίνει θα είναι παράνομη».

Η τουρκική αντιπροσωπεία επεσήμανε ότι, οι εταιρείες οι οποίες συνεργάζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία δε θα έχουν τη δυνατότητα εξασφάλισης δουλειάς από την Τουρκία. Ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, κ. Τανέρ Γιλντίζ, είπε «Το φυσικό αέριο στην Κύπρο είναι ίσο δικαίωμα και των δύο πλευρών. Δε δίνεται δουλειά στις εταιρείες που συνεργάζονται με τους «Ελληνοκυπρίους» στην περιοχή».

Για το Κουρδιστάν
Ο κ. Τανέρ Γιλμάζ είπε ότι, στις συνομιλίες ένα άλλο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε, είναι αυτό σχετικά με το Βόρειο Ιράκ και εξήγησε στις ΗΠΑ πως η Τουρκία βρίσκεται σε συνεργασία, τόσο με το Βορρά, όσο και με το Νότο, τονίζοντας «Εμείς προβαίνουμε σε εργασίες, τόσο στη Βασόρα, όσο στη Σίμπα και στο Μανσουριέ. Αυτά είναι θέματα που είναι προς όφελος της Τουρκίας και του Ιράκ. Εφόσον δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ Βορρά και Νότου, θα υπάρξει συνεργασία και στο Βόρειο Ιράκ και συμφωνία που θα γίνει με το Βόρειο Ιράκ, δεν αντιτίθεται στο Σύνταγμα της χώρας. Στο Βόρειο Ιράκ, 19 χώρες και 39 εταιρείες προβαίνουν σε εργασίες. Γιατί να μην είναι και η Τουρκία», υποστήριξε.


Πηγή: onalert.gr-άρθρο του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου