Με βάση συγκεκριμένους όρους που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση αγόρασε η Τράπεζα Πειραιώς τις εργασίες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Η σχετική πρόσκληση αφορούσε αποδοχή ή όχι της προτεινόμενης συναλλαγής και όχι πλειοδοσία για αυτές τις εργασίες, σύμφωνα με το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της τράπεζας Κωνσταντίνο Λοϊζίδη.
Ο κ. Λοϊζίδης με τη συγκεκριμένη αναφορά σε ενημέρωση δημοσιογράφων για τη συμφωνία άφησε να νοηθεί πως δεν υπήρχαν και πολλά περιθώρια διαπραγμάτευσης από καμία πλευρά αφού δεν υπήρχε δικαίωμα να αλλάξουν οι εμπορικοί όροι της συμφωνίας.
Οι όροι της συμφωνίας όπως καθορίστηκαν από την ΕΕ ήταν οι εξής:
1. Αγορά των δανείων Λαϊκής, Τρ. Κύπρου και Ελληνικής. Αγορά κάποιων θυγατρικών όπως leasing, factoring, Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδας). Αγορά δανείων στον τομέα της ναυτιλίας και κάποιων άλλων που τύγχαναν διαχείρισης στην Ελλάδα αλλά ήταν καταχωρημένα στην Κύπρο. Με βάση το ακραίο σενάριο της Pimco, τα πιο πάνω είχαν εκτιμηθεί σε 16.2δις ευρώ, 3.1δις χαμηλότερα από την τιμή που είχαν στα βιβλία των τραπεζών.
2. Αγορά στοιχείων ενεργητικού όπως καταστήματα και γραφεία αξίας 250εκ. ευρώ.
3. Πληρωμή από τον αγοραστή του 66.66% της αναγκαίας κεφαλαιακής επάρκειας που υπολογίστηκε συνολικά σε 1.5δις ευρώ. Από το ποσό αφαιρέθηκε επιπρόσθετο ποσό 450εκ. αφού δεν υπήρχε χρόνος να πραγματοποιηθεί due diligence ούτε κι άλλος τρόπος εξασφάλισης των αγοραστών. Το τελικό τίμημα για την Πειραιώς ήταν 524εκ. Ευρώ.
4. Ανάληψη των καταθέσεων 16δις ευρώ.
5. Ανάληψη όλων των όρων εργασίας του προσωπικού των τριών τραπεζών που ανέρχονται σε 5268 άτομα.
Ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε πως η τιμή της συναλλαγής ήταν συγκριτικά πολύ ψηλότερη από άλλες παρόμοιες πράξεις που έγιναν στην Ελλάδα και έκανε αναφορά στις Societe Generale, Credit Agricole και BCP οι οποίες δέχθηκαν μηδενικό τίμημα πώλησης, να ανακεφαλαιοποιήσουν πλήρως τις τράπεζες και να επενδύσουν πέραν των 550εκ. ευρώ στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.
Το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Πειραιώς στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως η τράπεζα δεν μπορούσε να αποχωρήσει από τη συμφωνία έστω κι αν αυτή διαμορφώθηκε και υπογράφηκε μέσα σε τρεις μέρες. Παράλληλα δεν είχαν δικαίωμα για οποιαδήποτε αποζημίωση. Γι’ αυτό το τίμημα μειώθηκε στα 524εκ. ευρώ.
Κέρδη σε λογιστική αξία
Όσον αφορά τα μεγάλα κέρδη των 3.6δις ευρώ που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, ο κ. Λοϊζίδης εξήγησε πως αυτό οφείλεται πως τα δάνεια των κυπριακών τραπεζών υπολογίστηκαν στη λογιστική τους αξία και όχι με τις ζημιές των 3.1δις ευρώ που υπολόγισε η Pimco στο ακραίο σενάριο της αφού η τράπεζα δεν πρόλαβε να σχηματίσει ιδία γνώμη για την πραγματική αξία των δανείων αυτών.
Από τη συμφωνία υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για την τράπεζα Πειραιώς σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη. Αρχικά, ουδέποτε είχε πρόσβαση στη μελέτη της Pimco πριν την υπογραφή της συμφωνίας. Ο υπολογισμός της απομείωσης των δανείων έγινε πολύ πριν την 16η Μαρτίου οπότε μπορεί να είναι επαρκής. Παράλληλα, υπάρχει η πρόκληση να αφομοιώσει και να ενοποιήσει 312 καταστήματα και 5268 νέους υπαλλήλους. Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο νομικών προβλημάτων λόγω της ταχύτητας με την οποί έγινε η συμφωνία.
sigmalive.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου