Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Κύπρος: Παύση του Αρχηγού Αστυνομίας - Ζαχαρίας Χρυσοστόμου ο αντικαταστάτης

Παύση του Αρχηγού Αστυνομίας - Ζαχαρίας Χρυσοστόμου ο αντικαταστάτηςΛευκωσία: Την άμεση παύση του Αρχηγού της Αστυνομίας, Μιχάλη Παπαγεωργίου αποφάσισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. 




Σε γραπτή δήλωση του προέδρου Αναστασιάδη, την οποία ανέγνωσε πριν από λίγο στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε επίσης το διορισμό στη θέση του Αρχηγού της Αστυνομίας του Ανώτερου Αστυνόμου Ζαχαρία Χρυσοστόμου, Διευθυντή της Αστυνομικής Ακαδημίας, από τις 28 Μαρτίου, δηλαδή από αύριο.

 Η παύση του κ. Παπαγεωργίου ήταν το αποτέλεσμα των χθεσινοβραδινών επεισοδίων σε εκδήλωση στη Λεμεσό κατά τη διάρκεια ομιλίας του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο Μιχάλης Παπαγεωργίου θα δώσει σε λίγο (5:15) διάσκεψη Τύπου στο Αρχηγείο Αστυνομίας, προκειμένου να τοποθετηθεί επί του θέματος.  

Αυτούσια η δήλωση του Προέδρου «Εκφράζω τη λύπη και τον αποτροπιασμό μου για τα όσα θλιβερά και απαράδεκτα επισυνέβησαν κατά τη χθεσινή εκδήλωση που συνδιοργάνωναν το ΤΕΠΑΚ, το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και το Europe Direct κατά την οποία ομιλητής ήταν ο πρώην ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Θεωρώ πως η αντίθετη άποψη είναι απόλυτα συνταγματικό δικαίωμα του κάθε πολίτη. 

Ενέργειες, όμως, που δεν περιορίζονται στην ελευθερία του λόγου, αλλά εκτείνονται σε βίαιες πράξεις και αναδύουν φασιστική νοοτροπία, με το πρόσχημα του πατριωτισμού είναι όχι μόνο καταδικαστέες, αλλά και ζημιογόνες  για την ασφάλεια και το καλώς νοούμενο συμφέρον του Κυπριακού Ελληνισμού. 

Θέλω να καταστήσω σαφές πως η συντεταγμένη πολιτεία δεν θα δεχθεί την όποια μορφή φασιστικής συμπεριφοράς, από οπουδήποτε και αν προέρχεται και ιδιαίτερα  από μια συντριπτικά μειοψηφούσας μερίδας που αυτοανακηρύσσεται ως η δήθεν προστάτιδα του Ελληνισμού της Κύπρου. 

Σε αυτά τα πλαίσια έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες προς την Αστυνομική Δύναμη όπως προχωρήσει σε άμεση διερεύνηση των γεγονότων και προσαγάγει ενώπιον της δικαιοσύνης όσους έχουν εμπλακεί στις προσβλητικές για τον Κυπριακό Ελληνισμό έκνομες ενέργειες. 

Θα θεωρήσω απαράδεκτη εκ μέρους της Αστυνομικής Δύναμης ενέργεια, την όποια δίωξη αναφέρεται σε ενδεχόμενες υβριστικές επιθέσεις εναντίον μου.  

Θεωρώ ανεκτή ακόμα και την απρέπεια.  Εκείνο που αξιώνω είναι την άμεση δίωξη όσων είχαν εμπλακεί σε απολύτως παράνομες συμπεριφορές προς ματαίωση της εκδήλωσης. Λαμβάνοντας υπόψη σωρεία άλλων ενεργειών ή παραλείψεων του Αρχηγού της Αστυνομίας αλλά και της έκθεσης γεγονότων που έχω ενώπιον μου και στα πλαίσια άσκησης των συνταγματικών μου δικαιωμάτων αποφάσισα τα ακόλουθα:

 α. Την άμεση παύση του Αρχηγού της Αστυνομίας κ. Μιχαλάκη Παπαγεωργίου για τους λόγους που αναφέρονται στην προς αυτόν επιστολή.

β. Το διορισμό στη θέση Αρχηγού Αστυνομίας του κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου, Ανώτερου Αστυνόμου και Διευθυντή της Αστυνομικής Ακαδημίας, από τις 28.3.2014. 

γ. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα, να προβούν σε άμεση διερεύνηση των καταγγελιών Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων για τον τραυματισμό του ενός και την κλοπή από τον άλλον της κινηματογραφικής του μηχανής. 

δ. Στα πλαίσια της ίδιας συνεργασίας ο Υπουργός να παρακολουθεί και επιβλέπει την πορεία των ανακρίσεων προκειμένου το συντομότερο να αχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης όσοι εμπλέκονται. 

Θέλω να επαναλάβω προς το σύνολο του κυπριακού λαού και πιο συγκεκριμένα προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας πως κύρια μέριμνα της Κυβέρνησης, αλλά και του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων είναι η επίτευξη συνθηκών ειρηνικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στα πλαίσια μιας λύσης που θα διασφαλίζει πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές λειτουργίες, ενός κράτους πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 Η επιστολή προς τον κ. Παπαγεωργίου για τον τερματισμό των υπηρεσιών του έχει ήδη δοθεί στον ίδιο στο Αρχηγείο της Αστυνομίας. 

Η επιστολή Αναστασιάδη προς τον Μ.Παπαγεωργίου 

Φίλε κ. Αρχηγέ,

 Επιθυμώ να σας πληροφορήσω ότι μετά τα χθεσινά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Λεμεσό, αλλά και σωρεία άλλων πράξεων και παραλείψεων που προηγήθηκαν της εκδήλωσης αυτής, με οδήγησαν στην απόφαση για άμεση παύση σας από τη θέση του Αρχηγού της Αστυνομίας για λόγους δημοσίου συμφέροντος.  Στην απόφασή μου, έλαβα σοβαρά υπόψη την κατʼ επανάληψη από μέρους σας απουσία σεβασμού προς αποφάσεις θεσμικών οργάνων της Δημοκρατίας, όπως αποφάσεις των Δικαστηρίων και των υποδείξεων της Επιτρόπου Διοικήσεως. Καθοριστικό ρόλο στην απόφασή μου διαδραμάτισε και η πλημμελής εκτέλεση των καθηκόντων σας, που αφορούν την πάταξη του σοβαρού εγκλήματος και την προαγωγή της πραγματικής ασφάλειας του πολίτη.  

Σας ευχαριστώ για τις μέχρι σήμερα υπηρεσίες σας στην Αστυνομία. 

Πηγή: philenews 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου