Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Financial Times για Κύπρο: Καλή στην οικονομία, φτωχή στην πολιτική

Financial Times για Κύπρο: Καλή στην οικονομία, φτωχή στην πολιτική Λονδίνο: Αναφορά στην τρέχουσα κατάσταση στην Κύπρο ως προς τις οικονομικές και πολιτικές-γεωπολιτικές συνθήκες κάνει η «Financial Times», με τίτλο «Η Κύπρος έχει καλή επίδοση στην οικονομία, αλλά φτωχή στην πολιτική». 



Ο οικονομικός συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας, Τόνι Μπάρμπερ σχολιάζει αρχικά πως τα «πολύ καλά νέα» για την Κύπρο είναι ότι η έκτακτη διεθνής διάσωση ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ αποδίδει. Η οικονομική ύφεση από την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα είναι λιγότερο σοβαρή από όσο αρχικά φοβούνταν όλοι, με «ήρωα της ώρας» τον Χάρη Γεωργιάδη, αναφέρεται χαρακτηριστικά. Μάλιστα ο κ. Μπάρμπερ προτείνει τον Κύπριο υπουργό ως τον επόμενο «Ευρωπαίο Υπουργό Οικονομικών της χρονιάς» στην ετήσια λίστα που καταρτίζουν οι «Financial Times». 

Σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης, σημειώνεται ότι κανείς δεν θα εκπλαγεί αν με την επιστροφή της Κύπρου στην ανάπτυξη διαπιστωθεί πως η ύφεση ήταν λιγότερο «καταστροφική» σε σχέση με την αντίστοιχη ύφεση στην Ελλάδα την περίοδο 2009-2013. Από την άλλη πλευρά, γίνεται αναφορά στην υψηλή ανεργία και στα πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με το συντάκτη να γράφει πως αυτό που χρειάζεται η Κύπρος είναι μία «κακή τράπεζα» που θα αναλάβει αυτά τα δάνεια. Πάντως, η γενικότερη εικόνα, όπως επισημαίνεται, είναι ότι η οικονομία του νησιού επουλώνεται, καθώς τομείς όπως ο τουρισμός και οι υπηρεσίες αποδεικνύονται ανθεκτικοί. 

Λιγότερο καθησυχαστικές κρίνει ο συντάκτης τις εξελίξεις σε επίπεδο πολιτικής και γεωπολιτικής. Απαριθμώντας τους «λόγους ανησυχίας» αναφέρεται στην παραίτηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, σχολιάζοντας ότι δίνει κακή ένδειξη για το σεβασμό της ανεξαρτησίας της Τράπεζας, στη διάσπαση του κυβερνητικού συνασπισμού λόγω διαφωνιών ως προς τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, επιρρίπτοντας ευθύνες στον «ισχυρογνώμονα ελληνοκυπριακό εθνικισμό» και στην πολιτική και οικονομική σχέση της Κύπρου με τη Ρωσία υπό το φως των εξελίξεων στην Ουκρανία. 

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου