Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

VIDEO: Το ΄ξερες; - Πόσα χρήματα υπάρχουν στον κόσμο;

Να μία απλή ερώτηση που δεν έχει μία τόσο απλή απάντηση: Πόσα λεφτά υπάρχουν σε όλο τον πλανήτη; Έλα ντε...


Το βίντεο που θα δείτε παρακάτω, εξηγεί πως πρώτα απ' όλα θα πρέπει να δει κανείς πώς ορίζει τη λέξη «λεφτά». Αν μιλάμε για τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα που έχουμε στην τσέπη μας, στο σπίτι μας, όλα εκείνα τα φυσικά χρήματα που κυκλοφορούν στον κόσμο, (ονομάζονται M0) ο αριθμός αντιστοιχεί στα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ή περίπου 4 τρις ευρώ.

Τα Μ0 όμως, αποτελούν μόλις το 10% των χρημάτων που μπορούν να ξοδέψουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, άμεσα. Μέσω των τραπεζών, έχει δημιουργηθεί κι ένα νέο χρήμα. Το χρήμα εκείνο που διακινείται μέσω της διαδικασίας των καταθέσεων και των δανεισμών, το οποίο είναι μεγαλύτερο από το φυσικό χρήμα που έχουμε στα χέρια μας, αλλά και πάλι μπορούμε να ξοδέψουμε σχετικά άμεσα. Το M1 όπως το λένε οι οικονομολόγοι, αντιστοιχεί σε 25 τρισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρει το digitallife.

Τα Μ2 είναι χρήματα που περιλαμβάνουν τα M0 και M1, μαζί με «μικρούς» προθεσμιακούς λογαριασμούς καταθέσεων μέχρι και τις 100 χιλιάδες δολάρια και το ποσό που είναι διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο και όλα τα νομίσματα, υπολογίζεται στα 65 τρις δολάρια. Και τέλος, είναι τα M3, η ομάδα χρημάτων που αποτελείται από αυτά που προσδιορίσαμε ως M2, συν περισσότερο μακροπρόθεσμους λογαριασμούς καταθέσεων, χρήματα που διαθέτουν τα Funds και άλλα, μπορεί κανείς να πει πως τα χρήματα που υπάρχουν στον κόσμο είναι.... 75 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ζαλιστήκατε;

Για να ξεζαλιστείτε, στη συνέχεια του βίντεο μπορείτε να μάθετε πόσο «βρώμικα» είναι τα χρήματα αλλά και για ποιους άλλους λόγους δεν χρειάζεται να τα «φάτε» κυριολεκτικά. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου