Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Κύπρος: Έδωσε ονόματα ο Συλλούρης: Προδρόμου, Γεωργίου, Σ.Χ’’Γιάννης

Έδωσε ονόματα ο Συλλούρης: Προδρόμου, Γεωργίου, Σ.Χ’’Γιάννης
Στην αποκάλυψη των ονομάτων τριών πολιτικών, πρώην και νυν βουλευτών, οι οποίοι, όπως φαίνεται στην έκθεση της Επιτροπής Θεσμών, πήραν χαριστικά δάνεια από συγκεκριμένη τράπεζα, προχώρησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης. 


Διαβάστε και ακούστε πιο κάτω τις επεξηγήσεις που έδωσαν οι τρεις.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Συλλούρης έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα του Βουλευτή ΔΗΣΥ Πρόδρομου Προδρόμου και των πρώην Βουλευτή ΔΗΣΥ Σοφοκλή Χατζηγιάννη και πρώην Βουλευτή ΑΚΕΛ Αριστοφάνη Γεωργίου, δίνοντας ταυτόχρονα στη δημοσιότητα και τις εξηγήσεις που έχουν ήδη δοθεί και από τους τρεις. 
Πρόσθεσε ότι η αναφορά σε χρηματικά ποσά μπορεί να αφορά λιγότερο των 120.000 ευρώ και επέστησε την προσοχή ότι δεν θα πρέπει η κοινωνία να βγάλει συμπεράσματα και ταυτόχρονα να επισκιαστεί η περαιτέρω έρευνα ή ζητήματα σημαντικά που αναδεικνύει η έκθεση.

Απηύθυνε παράλληλα έκκληση προς τους δημοσιογράφους να δώσουν την πραγματική εικόνα και προς την κοινωνία να κλείσει τα αυτιά της στους λαϊκισμούς.
Όπως δήλωσε ο Δημήτρης Συλλούρης, στις 8 Απριλίου θα αποφασίσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών για τη συμπερίληψη ή όχι ονομάτων στην Έκθεσή της για την οικονομία.
Π. Προδρόμου: Ουδέποτε τράπεζα μου χάρισε δάνειο
Ουδέποτε τράπεζα διέγραψε δάνειο του βουλευτή του ΔΗΣΥ Πρόδρομου Προδρόμου, αναφέρει ο ίδιος σε ανακοίνωσή του, δηλώνοντας ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται τις περιστάσεις και αναλαμβάνουν "καταγγελτικές σταυροφορίες" για να αποκομίσουν επικοινωνιακό ή κομματικό όφελος, παίζοντας με τον πόνο και την αγανάκτηση των ανθρώπων.

"Επανέρχομαι για εκείνους που επιμένουν να παίζουν με τον πόνο του κόσμου και να σπέρνουν ψευδείς πληροφορίες και ισχυρισμούς: ουδέποτε τράπεζα μού χάρισε δάνειο. Αναμένω από την Επιτροπή Θεσμών να κρίνει και να δημοσιοποιήσει την αλήθεια", αναφέρει. Προσθέτει ότι, "μετά το θόρυβο που γίνεται το τελευταίο διάστημα σχετικά με πληροφορίες που υπήρχαν στην Επιτροπή Θεσμών και Αξιών, είχα επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, συνάδελφο κ. Δημήτρη Συλλούρη", ο οποίος "με πληροφόρησε ότι, παρά την περσινή δημόσια διαλεύκανση του θέματος, κάποιοι ισχυρίζονται ότι τράπεζα μού έχει διαγράψει δάνειο στο παρελθόν".

"Με επιστολή μου ανέφερα στον κ. Συλλούρη ότι όχι απλώς συναινώ, αλλά ζητώ να δημοσιοποιηθεί αυτή η υπόθεση, μαζί με τα σχετικά στοιχεία που του έχω καταθέσει", αναφέρει ο κ. Προδρόμου. Ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι είναι υποχρεωμένος να επαναλάβει δημόσια ότι "ουδέποτε τράπεζα μου διέγραψε δάνειο" και ότι "η περίπτωση στην οποία αναφέρονται πληροφορίες, των οποίων αγνοώ την προέλευση, αφορά διαφορά που είχα με τράπεζα, η οποία οδηγήθηκε στο δικαστήριο".

"Η τράπεζα επέμενε να θέλει να με επιβαρύνει με χρεώσεις που έγιναν σε λογαριασμό μου, με πλαστογραφία. Καταχωρήθηκε απαίτηση στο δικαστήριο, καθώς και δική μου ανταπαίτηση. Ενώ ταυτόχρονα υπήρχε σχετική ποινική υπόθεση για την πλαστογραφία (Ποινική Υπόθεση 34874/07). Όταν διαπιστώθηκε η πλαστογραφία με γνωμάτευση γραφολόγου της Αστυνομίας (ΥΠΕΓΕ 4944/06), η τράπεζα απέσυρε την απαίτηση να γίνουν πλαστές χρεώσεις, στο πλαίσιο συμφωνίας από την οποία μάλιστα επωμίστηκα και μέρος της ζημιάς. Αυτή είναι η όλη υπόθεση και σε καμία περίπτωση δεν χαρίστηκε κανένα δάνειο, το οποίο και δεν υπήρχε", σημειώνει. Ο κ. Προδρόμου αναμένει ότι, "εφόσον κάνουν έρευνα, οι συνάδελφοι της Επιτροπής Θεσμών και Αξιών, θα εξετάσουν τεκμηριωμένα υποθέσεις τις οποίες κάποιοι έχουν σκοπό να ανακινούν και θα αποφανθούν με βάση τα πραγματικά στοιχεία που θα πρέπει να διαθέτουν".

"Υπάρχουν περιπτώσεις οικονομικής διαπλοκής πολιτικών ή και άλλων `δημοσίων` προσώπων; Πιθανώς. Θα πρέπει να διερευνηθούν υπεύθυνα τα όποια στοιχεία υπάρχουν και να προκύψουν τεκμηριωμένα συμπεράσματα. Και να υπάρξουν και συνέπειες. Αντίστοιχα, όμως, θα πρέπει να υπάρχουν συνέπειες και για εκείνους που τον τελευταίο καιρό, εκμεταλλεύονται τις περιστάσεις και αναλαμβάνουν `καταγγελτικές σταυροφορίες` για να αποκομίσουν επικοινωνιακό ή κομματικό όφελος. Υπάρχουν, δυστυχώς, κάποιοι οι οποίοι παρουσιάζονται διατεθειμένοι να παίζουν με τον πόνο και την αγανάκτηση των ανθρώπων", προσθέτει.

Τέλος, αναφέρει ότι για το θέμα αυτό απευθύνει επιστολή και στον Πρόεδρο της Βουλής, "διότι δεν πρέπει να επιτρέπεται κάποιοι να προσπαθούν να αποκομίζουν επικοινωνιακά ή κομματικά οφέλη με εκμετάλλευση της γενικής στεναχώριας και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν σήμερα οι συμπολίτες μας".
Η επεξήγηση του Σοφοκλή Χατζηγιάννη για τα δάνεια
Σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» ο Σοφοκλής Χατζηγιάννης, εξήγησε ότι μέχρι το 2000 δεν επιτρεπόταν ο ανατοκισμός και ούτε οι παράνομες χρεώσεις.

Το δάνειο του είπε φορτώθηκε με παράνομες χρεώσεις και όταν οδηγήθηκε στο δικαστήριο η υπόθεση ο διακανονισμός που έγινε, υποστήριξε ήταν η αφαίρεση των παράνομων χρεώσεων και η εξόφληση του πραγματικού ποσού πίστωσης.

Κάθε πολίτης, είπε,  έχει δικαίωμα να μην πληρώσει τους παράνομους τόκους.

Όταν η τράπεζα αντιληφθεί ότι δεν πληρώνεται ένα ποσό τότε οδηγείται σε τμήμα εκκαθάρισης και ακολούθως η υπόθεση στα δικαστήρια.

Κάθε μέρα στο δικαστήριο, είπε, οι ίδιοι οι δικαστές, όταν υπάρχουν παράνομοι τόκοι και χρεώσεις τις αφαιρούν.

Ο κ. Χατζηγιάννης, όπως είπε ενημέρωσε την Επιτροπή Θεσμών όταν ασχολείτο με το θέμα και ανέφερε ότι δεν πρόκειται περί διαγραφής χρέους αλλά για διακανονισμό χρέους.
Η επεξήγηση του Αριστοφάνη Γεωργίου για τα δάνεια
Απορρίπτει την οποιαδήποτε εμπλοκή του ο πρώην Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου, κάνοντας λόγο για σκοπιμότητες που στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν. «Είναι μια σκόπιμη ενέργεια που στόχο έχει να πληγούν τίμιοι άνθρωποι», είπε.
Όπως δήλωσε στο Μεσημέρι και Κάτι, «όταν για πρώτη φόρα βγήκε το θέμα, το δικηγορικό μου γραφείο εξέδωσε ανακοίνωση στις 29/3/2013. Την ίδια μέρα έστειλα επιστολή στο τέως Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη και τον καλούσα να προχωρήσει σε τάχιστη διερεύνηση του θέματος και να δημοσιοποιήσει ότι προκύψει από την έρευνα του. Ο κ. Κληρίδης μου απάντησε ότι δεν προτίθεται να προβεί σε οποιαδήποτε έρευνα για το θέμα».
Ο κ. Γεωργίου πρόσθεσε ότι «την  ίδια μέρα έστειλα επιστολή στην εκκαθαρίστρια της Λαϊκής και την καλούσα να δηλώσει δημόσια αν ο Αριστοφάνης Γεωργίου έλαβε κάποιο δάνειο από την Λαϊκή. Καμία απάντηση. Προσωπικά δεν έλαβα δάνειο από τη Λαϊκή».
Περδίκης: Τα ονόματα που έδωσα έχουν λάβει χαριστικό διακανονισμό
Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ξεκαθάρισε με δηλώσεις του στο Μεσημέρι και Κάτι, ότι τα ονόματα που ο ίδιος δημοσιοποιήσε έχουν λάβει χαριστικό διακανονισμό για τα δάνειά τους και όπως είπε περιλαμβάνονται σε συγκεκριμένο έγγραφο της Λαικής Τράπεζας προς την Κεντρική τράπεζα και αναφέρονται στην Επ. Θεσμών με το ΧΧΧ.
Πάντως, ο Γιώργος Περδίκης ανέφερε στη «Σ» πως θα δημοσιοποιεί μέσω Facebook όσα ονόματα εντοπίσει από τον όγκο των εγγράφων που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή Θεσμών. Μάλιστα, χθες δημοσιοποίησε ήδη τα ονόματα τριών πολιτικών.
Name

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου