Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Επίδειξη δύναμης από τον Πούτιν: "Αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, η προσάρτηση της Κριμαίας"

"Σύντροφοι σας συγχαίρω", έλεγε ο Πούτιν στην Κριμαία σε κάθε πλοίο που επιθεωρούσε, στη Σεβαστούπολη . Αιματοχυσία χωρίς τέλος στη Μαριούπολη



Ο Βλαδίμηρος Πούτιν μίλησε μπροστά σε χιλιάδες κατοίκους στη Σεβαστούπολη ενώ νωρίτερα είχε επιθεωρήσει τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.
"Είμαι σίγουρος ότι το έτος 2014 θα μείνει στα χρονικά ως το έτος κατά το οποίο οι λαοί που ζουν εδώ αποφάσισαν με σθεναρότητα να είναι με την Ρωσία, επιβεβαιώνοντας την πίστη τους στην ιστορική αλήθεια και στην μνήμη των προγόνων μας", δήλωσε κατά την διάρκεια των εορτασμών για την επέτειο της σοβιετικής νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
"Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά, αλλά θα ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες, επειδή είμαστε μαζί, το οποίο σημαίνει ότι έχουμε γίνει πιο δυνατοί", πρόσθεσε.
Επιβαίνοντας σε ένα ταχύπλοο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε λίγο νωρίτερα επιθεωρήσει τα πλοία του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο λιμάνι της Σεβαστούπολης κατά την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κριμαία από την προσάρτησή της από την Ρωσία τον Μάρτιο.
Στεκόταν όρθιος στην γέφυρα του λευκού ταχύπλοου φορώντας ένα μαύρο αδιάβροχο και είχε δίπλα του τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου. Συνεχάρη μέσω μεγάφωνου τα πληρώματα, τα οποία στέκονταν προσοχή, των περίπου δέκα πολεμικών πλοίων μπροστά από τα οποία πέρασε, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.
"Σύντροφοι, σας συγχαίρω για την 69η επέτειο της νίκης στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο", δήλωνε ο Πούτιν όταν το ταχύπλοο στο οποίο επέβαινε βρισκόταν μπροστά από κάθε πλοίο.
Το τελευταίο πλοίο που επιθεώρησε ο πρόεδρος Πούτιν ήταν το καταδρομικό "Μασκβά", η ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Την ίδια στιγμή οι προκυμαίες του λιμανιού της Σεβαστούπολης ήταν κατάμεστες από κόσμο, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση και με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο πλήθος.
με το που ολοκληρώθηκε η επιθεώρηση των πολεμικών πλοίων, άρχισαν υπερπτήσεις δεκάδων αεροσκαφών, μεταξύ των οποίων υπερηχητικά βομβαρδιστικά Τουπόλεφ TU-22 και καταδιωκτικά Σουχόι Su-27, τα οποία πραγματοποίησαν επιδείξεις σε σχηματισμό πάνω από την πόλη.
Ώρες πριν, ο Ρώσος πρόεδρος είχε παραστεί στην παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.
Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την πρώτη αυτή επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Κριμαία από την προσάρτησή της στην Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς την μια σκόπιμη κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών.
"Μια τέτοια πρόκληση προσφέρει άλλη μια επιβεβαίωση ότι η Ρωσία επιδιώκει σκοπίμως την περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στις ουκρανορωσικές σχέσεις", υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας σε σημερινή του ανακοίνωση.
Παράλληλα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν χαρακτήρισε σήμερα "ανάρμοστη" την πρώτη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Κριμαία από την προσάρτησή της στην Ρωσία.
"Πιστεύω ότι η επίσκεψή του στην Κριμαία είναι ανάρμοστη", δήλωσε ο Ράσμουσεν κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Εσθονίας Ταλίν.
"Θεωρούμε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία είναι παράνομη και δεν την αναγνωρίζουμε", πρόσθεσε ο Ράσμουσεν.
"Εξακολουθούμε να θεωρούμε την Κριμαία ουκρανικό έδαφος και όπως γνωρίζω οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν προσκαλέσει τον Πούτιν να επισκεφθεί την Κριμαία, επομένως από αυτήν την άποψη η επίσκεψή του στην Κριμαία είναι ακατάλληλη", σημείωσε.
Ο Ράσμουσεν πρόσθεσε εξάλλου ότι δεν έχει καμία ευδιάκριτη επιβεβαίωση για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την μεθόριο με την Ουκρανία.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχε αντιδράσει χθες στην δήλωση του Ράσμουσεν ότι δεν βλέπει ενδείξεις για μια απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την μεθόριο με την Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τον ΓΓ του ΝΑΤΟ τυφλό.
Επικρίσεις και από τον Λευκό Οίκο  
Από την πλευρά του και ο Λευκός Οίκος επέκρινε την επίσκεψη στην Κριμαία, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμά της ενέργειας αυτής θα είναι "να αυξηθεί η ένταση" στην περιοχή.
"Δεν αποδεχόμαστε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Μια τέτοια επίσκεψη το μόνο που θα κάνει είναι να αυξήσει τις εντάσεις", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λόρα Λούκας Μάγκνουσον, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Οι δηλώσεις της Μάγκνουσον έγιναν μετά την άφιξη του Πούτιν στη Σεβαστούπολη, το σημαντικότερο λιμάνι της Κριμαίας, όπου θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί των Ναζί που στη Ρωσία γιορτάζεται στις 9 Μαΐου.
Μαίνονται οι συγκρούσεις, 20 νεκροί στη Μαριούπολη
Οι δυνάμεις ασφαλείας της Ουκρανίας σκότωσαν περίπου 20 φιλορώσους αυτονομιστές κατά την επίθεσή τους εναντίον του αρχηγείου της αστυνομίας στη Μαριούπολη στα νοτιοανατολικά. Αυτό ανακοίνωσε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.
Ο Αβάκοφ δήλωσε ότι η απόπειρα περίπου 60 "τρομοκρατών" να εισβάλλουν στο κτίριο κατέληξε σε ανταλλαγή πυροβολισμών στο εσωτερικό του αρχηγείου. Κάποιοι από τους εξεγερμένους διέφυγαν και αναζήτησαν καταφύγιο στην πόλη.
Εξάλλου ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε, πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν και τέσσερις αυτονομιστές συνελήφθησαν, ανέφερε ο ίδιος στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
"Μεγάλο μέρος των δραστών διέφυγαν στην πόλη εγκαταλείποντας τα όπλα τους (…) Το κτίριο (της τοπικής αστυνομίας) είναι στις φλόγες", υπογράμμισε ο Αβάκοφ.
Λίγο νωρίτερα οι αρχές της επαρχίας Ντονέτσκ είχαν ανακοινώσει ότι τρεις φιλορώσοι έχουν σκοτωθεί και 25 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις.
Ο ουκρανικός ιστότοπος 0629.com.ua μετέδωσε ότι πολλά τεθωρακισμένα του ουκρανικού στρατού κινούνται στους δρόμους της πόλης, ενώ οδοφράγματα έχουν δημιουργεί με φλεγόμενα λάστιχα και το κέντρο της πόλης είναι κλειστό για τα οχήματα.
Στη Μαριούπολη, που βρίσκεται στο κέντρο της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες συγκρούσεις μεταξύ της ουκρανικής αστυνομίας και των ένοπλων αυτονομιστών.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου