Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Φινλανδία - Ελλάδα 1-1 (vids)

Η γκολάρα του Καρέλη στο ντεμπούτο του δεν έφερε το... τρίποντο στην Φινλανδία, όμως η ανανεωμένη Εθνική Ελλάδος έδειξε ότι μπορεί να βρει τον δρόμο για την Γαλλία! Επόμενος στόχος η νίκη την Τρίτη στο Καραϊσκάκη

Φινλανδία - Ελλάδα 1-1 (vids)


Η Ελλάδα μετά την γκέλα της πρεμιέρας από την Ρουμανία είχε ζητούμενο την νίκη στην Φινλανδία. Στο πρώτο μέρος κυριάρχησε και με την γκολάρα του Καρέλη έγινε αφεντικό. Όμως για έναν... άγνωστο λόγο αυτή η οπισθοχώρηση στην επανάληψη μας στοίχισε. Δεχτήκαμε ένα φτηνό γκολ, δεν ξαναβρήκαμε λύση παρά τις επιθέσεις που κάναμε κι έτσι ο βαθμός ήταν αυτός που μπήκε στις αποσκευές της επιστροφής. Σαφώς και θα μπορούσε η Ελλάδα να πάρει το τρίποντο και να μιλάμε από άλλη βάση. Όπως κι αν έχει όμως ο δρόμος είναι μακρύς ακόμη. Η εθνική έχει τον τρόπο και μένει να κάνει την νέα αρχή από την Τρίτη κόντρα στην Βορ. Ιρλανδία!

Ενδεκάδα με εκπλήξεις
Ο Κλαούντιο Ρανιέρι παρέταξε την Εθνική ομάδα με αρκετές εκπλήξεις στην εντεκάδα της, καθώς άφησε εκτός τους έμπειρους Μήτρογλου, Σαμαρά και Σαλπιγγίδη, εμπιστευόμενος την καλύτερη φυσική κατάσταση των Αθανασιάδη, Μαυρία και Καρέλη… 
Από εκεί και πέρα στο χώρο του κέντρου, επέλεξε τους αναμενόμενους Μανιάτη, Ταχτσίδη και Σάμαρη, ενώ στην άμυνα, έβαλε ως αριστερό μπακ τον Τοροσίδη και όχι έναν εκ των Γιαννούλη ή Σταφυλίδη που δοκίμαζε τις προηγούμενες ημέρες. Οι άλλοι τρεις ήταν οι Βύντρα, Μανωλάς και Παπασταθόπουλος, με τον Καρνέζη κάτω από τα δοκάρια. Αντιθέτως, ο Μίξου Πατελάινεν δεν είχε εκπλήξεις στην εντεκάδα. Τερματοφύλακας ήταν ο Μαένπα, με τους Τοίβιο, Μοϊσάντερ στο κέντρο της άμυνας και τους Αρκίβουο, Χούρμε στα άκρα. Την τριάδα στο χώρο του κέντρου αποτελούσαν οι Ρινγκ, Σπαρβ και Χετεμάι, ενώ οι Ερεμένκο και Ρισκι ήταν πίσω από τον Πούκι.

«Βράχος» Ταχτσίδης

Όπως αναμενόταν, από τη στιγμή που υπήρχαν τόσες πολλές αλλαγές, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα χρειάστηκε κάποιο χρόνο για να βρει τα… πατήματά του στο Ολυμπιακό Στάδιο του Ελσίνσκι. Στα πρώτα 5 λεπτά, οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την ταχύτητα τους, έχοντας μία καλή ευκαιρία στο 2’ με το σουτ του Τοίβο.

Έκτοτε οι παίκτες του Κλαούντιο Ρανιέρι άρχισαν να ανεβάζουν την απόδοσή τους και να κερδίζουν… μέτρα στο γήπεδο. Ο Ταχτσίδης έκοβε ότι πήγαινε να περάσει προς την εστία του Καρνέζη και σιγά σιγά οι Καρέλης και Μαυρίας άρχισαν να μπαίνουν στον ρυθμό του παιχνιδιού.

Ντεμπούτο και γκολ


Έτσι μετά το σουτ του Ταχτσίδη στο 8’ και την ευκαιρία με τον Ταχτσίδη δύο λεπτά αργότερα, ήρθε η φάση του 24ου λεπτού, όπου ο Καρέλης εμπιστεύτηκε το πόδι του και δικαιώθηκε, ανοίγοντας το σκορ για την Εθνική ομάδα. Από εκείνο το σημείο και μετά, οι Έλληνες διεθνείς έδωσαν γήπεδο στην Φινλανδία προκειμένου να ανοιχτεί, όμως ουδέποτε η εστία του Καρνέζη απειλήθηκε.

Τα σουτ του Ερεμένκο δεν ανησύχησαν τον πορτιέρο της Ουντινέζε και αν ο Μανιάτης είχε πιάσει καλύτερα το σουτ στο 43΄, οι δύο ομάδες θα είχαν πάει στα αποδυτήρια για το ημίχρονο με το σκορ στο 0-2 και όχι στο 0-1. 

Έμειναν στα… αποδυτήρια


Αντί όμως το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να συνεχίσει σε αυτό το ρυθμό και να «κλειδώσει» τη νίκη, στο δεύτερο ημίχρονο οι διεθνείς παρουσιάστηκαν… υπνωτισμένοι. Η αδυναμία του Σάμαρη να βοηθήσει στον οργανωτικό τομέα, σε συνδυασμό με κάποια κενά που παρουσιάστηκαν στην άμυνα, έδωσαν στην Φινλανδία τον έλεγχο του παιχνιδιού και οι γηπεδούχοι δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Εκμεταλλευόμενη μία αδράνεια της άμυνας στο 55ο λεπτό, ισοφάρισαν με τον Χούρμε σε 1-1.

Το έκανε 3-5-2

Βλέποντας ο Κλαούντιο Ρανιέρι ότι δεν υπήρχαν σημάδια βελτίωσης και ότι η ομάδα του δεν απειλούσε, αποφάσισε να αλλάξει το σύστημα σε 3-5-2, ρίχνοντας στο παιχνίδι τον Μόρα αντί του Μαυρία που αντιμετώπιζε έναν μικροτραυματισμό. Και πάλι όμως δεν υπήρξε κάποια θεαματική αλλαγή, με αποτέλεσμα στο 80’ να περάσει και ο Σαμαράς αντί του Καρέλη.

Η Ελλάδα πίεζε, έφτανε στην περιοχή του Μαένπα χωρίς όμως να μπορεί να απειλήσει, με εξαίρεση την ατομική προσπάθεια του Παπασταθόπουλου στο 71’ και το φαλτσαριστό σουτ του Ταχτσίδη στο 82’ Έτσι ακόμη και όταν ο Μήτρογλου μπήκε αντί του Αθανασιάδη τίποτα δεν άλλαξε και το 1-1 έμεινε μέχρι το τέλος.

MVP: Ο Παναγιώτης Ταχτσίδης ήταν ότι καλύτερο είχε να παρουσιάσει η Εθνική. Στο πρώτο ημίχρονο ήταν απροσπέλαστος, ενώ παρά το γεγονός ότι στην επανάληψη έπεσε ο ρυθμός, συνέχισε να κόβει τους Φινλανδούς και να προσπαθεί να βγάλει την ομάδα στην επίθεση.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Ο Νίκος Καρέλης έκανε και με το παραπάνω το χρέος του. Στην πρώτη του εμφάνιση με την Εθνική ομάδα πέτυχε ένα καταπληκτικό γκολ, δικαιώνοντας τον Κλαούντιο Ρανιέρι για την επιλογή του.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: 
Ο Ανδρέας Σάμαρης δεν βρέθηκε στην μέρα του και αυτό είχε αντίκτυπο στο παιχνίδι της Εθνικής. Δεν κρύφτηκε, ζητούσε την μπάλα, αλλά δεν μπορούσε να ολοκληρώσει επιτυχημένα τις ενέργειές του, με αποτέλεσμα ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο η Ελλαδα να «κολλήσει» επιθετικά.

Η ΓΚΑΦΑ:Από τη στιγμή που ο Κλαούντιο Ρανιέρι άλλαξε το σύστημα σε 3-5-2 θα έπρεπε να είχε αφιερώσει μία αλλαγή στην δεξιά του πλευρά, όπου ο Βύντρα αδυνατούσε να βοηθήσει την Εθνική να γίνει επικίνδυνη.

ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Στην φάση του 22ου λεπτού με τον Χετεμάι και τον Μανωλά εκτέθηκε ο Φερνάντεζ Μπαρμπολάν. Ο Φινλανδός μέσος χτύπησε καθαρά τον αμυντικό της Ρόμα, κάτι που σημαίνει ότι έπρεπε να δει τουλάχιστον κίτρινη κάρτα, που θα ήταν η δεύτερη και οι γηπεδούχοι θα είχαν μείνει με δέκα παίκτες.
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Μαενπα, Αρκίβουο, Μοϊσάντερ, Τοΐβιο, Χούρμε, Σπαρβ, Ρίσκι (88’ Ταΐνιο), Ερεμένκο, Ρινγκ, Χετεμάι (46’ Χαμαλάινεν), Πούκι (71’ Πογιάνπαλο). 
ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Βύντρα, Σάμαρης, Μανιάτης, Ταχτσίδης, Μαυρίας (70’ Μόρας), Καρέλης (80’ Σαμαράς), Αθανασιάδης (84’ Μήτρογλου). 
Η βαθμολογία:
1. Β. Ιρλανδία 6
2. Φινλανδία 4
3. Ρουμανία 4
4. Ουγγαρία 1
5. Ελλάδα 1
6. Νησιά Φερόε 0
Η επόμενη αγωνιστική (14/10):
Νησιά Φερόε-Ουγγαρία
Φινλανδία-Ρουμανία
Ελλάδα-Β. Ιρλανδία



gazzetta.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου