Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Κύπρος: Ενδεχομένως να μην είναι αυθεντικός ο κλεμμένος πίνακας του Ντεγκά

Μήνυμα της Interpol ενημέρωσε τις κυπριακές αρχές ότι ιδιωτικός οίκος στη Γαλλία είχε εξετάσει τον πίνακα το 2013, κατόπιν αιτήματος του ιδιοκτήτη του για εκτίμηση της αξίας του.





Το ενδεχόμενο να μην είναι τελικά αυθεντικός ο πίνακας του Γάλλου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Εντγκαρ Ντεγκά, που κλάπηκε από την οικία 70χρονου στη Λεμεσό πριν λίγες μέρες, εξετάζει η Κυπριακή αστυνομία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, σε δηλώσεις του ανέφερε πως υπήρξε μήνυμα της Interpol που ενημέρωνε τις κυπριακές αρχές ότι ιδιωτικός οίκος στη Γαλλία, που εξειδικεύεται στα έργα του Γάλλου Ιμπρεσιονιστή ζωγράφου, είχε εξετάσει τον πίνακα το 2013, κατόπιν αιτήματος του ιδιοκτήτη του για εκτίμηση της αξίας του.

Οι εκτιμητές έργων τέχνης του συγκεκριμένου οίκου, συνέχισε ο κ. Αγγελίδης, στην προκαταρκτική τους εξέταση φαίνεται να άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να μην πρόκειται για το αυθεντικό έργο "Ballerina adjusting her slipper", αλλά ένα πιστό αντίγραφο του.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας, μετά την εξέλιξη αυτή, έχει ζητηθεί νομική αρωγή από τη Γενική Εισαγγελία, ώστε να δοθεί το πράσινο φως, αφενός για να μεταβούν στη Γαλλία αστυνομικοί ανακριτές και να λάβουν καταθέσεις από τους υπεύθυνους του συγκεκριμένου οίκου και αφετέρου, για να ζητηθεί βοήθεια και από άλλους οίκους έργων τέχνης που εξειδικεύονται στα έργα του Εντγκαρ Ντεγκάς.

Παρά την εξέλιξη αυτή, ο 70χρονος ιδιοκτήτης του έργου επιμένει στην αυθεντικότητα του πίνακα του, τον οποίον όπως αναφέρει είχε κληρονομήσει από τη γιαγιά του στη Γαλλία. Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πάντως πως η αστυνομία συνεχίζει με πάσα σοβαρότητα τη διερεύνηση της υπόθεσης και πως ο συγκεκριμένος πίνακας έχει ήδη καταχωρηθεί στον κατάλογο των κλαπέντων έργων τέχνης, προς ενημέρωση των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Εκτός από τον πίνακα, οι διαρρήκτες απέσπασαν και ένα μεταλλικό χρηματοκιβώτιο, το οποίο περιείχε επτά χρυσά ρολόγια, τρία ζευγάρια χρυσά γυαλιά όπερας, τρία χρυσά γυαλιά και 20 μανικετόκουμπα, συνολικής αξίας 162.000 ευρώ.

Για την υπόθεση έχουν προφυλακιστεί τρεις Ελληνοκύπριοι,ηλικίας  47, 48 και 53 ετών και ένας 55χρονος Ρώσος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου