Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Τελεσίγραφο Νταβούτογλου: Ή μοιράζουμε το φυσικό αέριο ή δύο τα κράτη στην Κύπρο

Τελεσίγραφο Νταβούτογλου: Ή μοιράζουμε το φυσικό αέριο ή δύο τα κράτη στην Κύπρο

«Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του Μπαρμπαρός, κανείς να μην προσπαθήσει να προκαλέσει κρίση», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός - «Η Τουρκία με βάση τη συμφωνία που έκανε με το ψευδοκράτος έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες φυσικού αερίου», επέμεινε.




«Η Τουρκία με βάση τη συμφωνία που έκανε με το ψευδοκράτος έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες φυσικού αερίου» στα ανοιχτά της Κύπρου και «αυτό το δικαίωμα θα το χρησιμοποιεί πάντα», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι εκμεταλλεύεται μονομερώς τις πηγές ενέργειας στην Κύπρο.

«Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του Μπαρμπαρός, κανείς να μην προσπαθήσει να προκαλέσει κρίση», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως αν η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν δικαίωμα στις φυσικές αυτές πηγές που βρέθηκαν στον Νότο τότε πρέπει να συζητηθεί το σενάριο των δύο κρατών.

Ο κ. Νταβούτογλου από ενημέρωση που είχε το βράδυ της Τρίτης από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε ότι «την Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή το κοινό κράτος που ιδρύθηκε το 1960 δεν το κατέλυσαν η Τουρκική Δημοκρατία» και το ψευδοκράτος. 


Την κατέλυσαν οι εκπρόσωποι της τότε ελληνικής χούντας στο νησί, είπε,  και πρόσθεσε: «Τώρα αν αναφέρεται κανείς στην ύπαρξη ενός τέτοιου κράτους, είτε ως φανταστικό είτε ως πραγματικό, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριοι στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Αυτή την διεθνή νομική πραγματικότητα πρέπει να την αποδεχτούν όλοι. Αν αυτό δεν γίνεται αποδεχτό και λένε οι έρευνες στον Νότο είναι δικές μας επειδή μας ανήκει.

 Ο Νότος και ο Βορράς ανήκει στους Τουρκοκύπριους και τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών. Δεν ήταν έτσι και εμείς κρατήσαμε σε τέτοιο επίπεδο την διαδικασία επίλυσης και τις διαπραγματεύσεις που εργαστήκαμε όπως το Κυπριακό να είναι ένα πρόβλημα που να επιλυθεί μαζί από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους και να ενωθεί το νησί».

Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου όταν πρωτάρχισαν αυτές οι εργασίες στις ελεύθερες περιοχές, τόσο ο Ντερβίς Έρογλου όσο και η τουρκική Δημοκρατία και το ψευδοκράτος πρότειναν, «να γίνουν από κοινού αυτές οι εργασίες. Προειδοποιήσαμε τη διεθνή κοινότητα και τις διεθνείς εταιρείες ενέργειας. Τους προειδοποιήσαμε ότι σε 'αυτές τις πηγές έχουν δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι.


 Είπαμε να γίνουν εργασίες στο πλαίσιο μιας επιτροπής και οι πηγές αυτές να αποτελέσουν καταλυτικό ρόλο για την ειρήνη. Από την άλλη η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε συνεχώς προσπάθειες να εκμεταλλευθεί μονομερώς αυτές τις πηγές και να έχει μονοπώλιο δικαιωμάτων. Περιμέναμε με υπομονή να ωριμάσουν αυτά, να βρεθεί λύση του Κυπριακού διά των διαπραγματεύσεων και να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα μέσα σε αυτό το πλαίσιο. 

Και μάλιστα κάναμε μια μεγάλη χειρονομία. Είπαμε ότι το νερό που θα φτάσει από την Ανατολία με αγωγό μπορεί να δοθεί και στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Δηλαδή εμείς ενώ είπαμε ότι μπορούμε να μοιραστούμε το καθαρό νερό που μας ανήκει χωρίς να περιμένουμε κανένα αντάλλαγμα, εκείνοι ισχυρίστηκαν ότι μόνο εκείνοι μπορούν να εκμεταλλευτούν και να εξορύξουν το φυσικό αέριο και τις πηγές ενέργειας στις οποίες έχουν δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι».

Επαφές Αναστασιάδη για καταγγελία των τουρκικών προκλήσεων
Την ίδια ώρα, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον θα συναντηθεί ο Πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, η συνάντηση έχει ήδη διευθετηθεί μετά από αίτημα της Βρετανίας και αποκλειστικό θέμα της θα είναι οι τουρκικές προκλήσεις. Ο κ. Αναστασιάδης, θα καταγγείλει τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και σε άλλες επαφές που θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η Λευκωσία έχει ήδη ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη να προβεί σε παρέμβαση ενώπιον του σώματος. 

Η ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθορίζεται τρεις περίπου μήνες πριν και για έκτακτα θέματα που μπορεί να προκύψουν ή μπορεί να θέλει ένα κράτος να κάνει παρέμβαση, υπάρχει στην ατζέντα κεφάλαιο άλλα θέματα. Η Κυπριακή Κυβέρνηση, όπως είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει ενημερώσει ήδη για την πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη να παρέμβει για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, κάτι που έχει γίνει αποδεκτό. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ζητήσει όπως το Συμβούλιο στείλει ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα προς την Άγκυρα.

Επίσης, ο Κύπριος Πρόεδρος θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι, λίγο πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κ. Αναστασιάδης θα χρησιμοποιήσει και αυτό το βήμα για να καταγγείλει την Τουρκία, ενώ στο περιθώριο τόσο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και της Συνόδου του ΕΛΚ, θα έχει κατ` ιδίαν συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες.

Λευκωσία: Κανένα πρόβλημα με την ΑΟΖ

Μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου από τις τουρκικές προκλήσεις και η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της πρώτης γεώτρησης, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, προσθέτοντας ότι λαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα αναφορές για την κατάσταση και τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων που βρίσκονται παράνομα εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.


Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι αναμένεται ότι το Δεκέμβριο του 2014 το γεωτρύπανο να προχωρήσει στην επόμενη γεώτρηση σε ένα από τα δυνητικά κοιτάσματα στα τεμάχια 2, 3 και 9.


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου